HARD

Σε μια περίοδο που το melodic hard rock κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, οι HARD παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Time Is Waiting For No One”…,

κερδίζοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Ο frontman της μπάντας, Björn Lodin (γνωστός από τους Baltimoore) βρίσκεται κοντά μας και απαντάει στις ερωτήσεις του Rockway.

Καλησπέρα Björn! Συγχαρητήρια για το νέο album των HARD!
Γεια σου Στέφανε. Σε ευχαριστώ!

Καταρχάς, δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας
Λοιπόν, οι HARD είναι ένα συγκρότημα από την Ουγγαρία, αλλά με έναν Σουηδό τραγουδιστή. Εμένα! Σα σχήμα υπάρχει στο χώρο αρκετά χρόνια, αλλά κινείτο κυρίως στην εγχώρια αγορά της Ουγγαρίας, μιας και οι στίχοι ήταν στη μητρική γλώσσα της μπάντας. Το 2008 κυκλοφόρησαν και την πρώτη τους δουλειά με αγγλικούς στίχους, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι εντάχθηκα και εγώ στο σχήμα, οπότε όπως φαίνεται θα συνεχίσουμε ως αγγλόφωνο συγκρότημα. Βέβαια, έχουμε μιλήσει με τους υπόλοιπους, μήπως βγάλουμε και μερικά τραγούδια στη δική τους γλώσσα, αρκεί να τη μάθω και εγώ καλύτερα. Θα δούμε. Πάντως σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον.

Όντως, θα έχει. Πως είναι μέχρι στιγμής το feedback για τον δίσκο;
Πολύ καλό , μπορώ να πω. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι κριτικές που λάβαμε. Είναι σαν να είμαστε εκ νέου ευπρόσδεκτοι σε έναν ευρύτερο μουσικό χώρο, με κάτι αποκλειστικά δικό μας μεν, χωρίς όμως να έχουμε κάνει κάτι το τελείως διαφορετικό. Δεν είναι ότι ανακαλύψαμε και τον τροχό άλλωστε! Πάντως έχουμε και αρκετή προσοχή από το ραδιόφωνο, είτε ηλεκτρονικής, είτε συμβατικής μορφής. 

Προσωπικά θεωρώ πως παρόλο που το “Time Is Waiting For No One” είναι σαφώς επηρεασμένο και δομημένο σύμφωνα με τη μουσική από τα 80s, καταφέρνει να ακούγεται αρκετά φρέσκο, πράγμα σπάνιο για το είδος. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα;
Εγώ φταίω που ηχεί έτσι (σ.σ. γέλια). Εγώ το ηχογράφησα το μίξαρα και ανέλαβα την παραγωγή και το mastering του album!

Πάντως εγώ όταν άκουσα το δίσκο, είχα την αίσθηση πως άκουγα πέντε φίλους σε ένα studio, να παίζουν για τους εαυτούς τους και να περνάνε καλά. Θέλατε όντως να περάσετε αυτό το feeling;
Βασικά, αυτή ήταν η ιδέα… το να έχουμε ένα δίσκο όπου όλα να ακούγονται φυσικά. Και φυσικά, όπως είπες, βρισκόμασταν όλοι μαζί αρκετή ώρα και εκτός και εντός studio, γεγονός που βοήθησε. Ευτυχώς το αποτέλεσμα βγήκε όπως θέλαμε, και νιώθω τυχερός που έχω σωστούς συνεργάτες.

Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης και ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους;
Τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν από κοινού, ενώ τους στίχους τους ανέλαβα εγώ. Απλώς έγιναν μερικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, μιας και έγινε και αρκετή δουλειά μέσω internet.

Ναι, σωστά. Εσύ από Σουηδία, ενώ οι υπόλοιποι από Ουγγαρία! Η διαδικασία ηχογράφησης έγινε εξ ολοκλήρου μέσω internet και mail, ή βρεθήκατε και από κοντά;
Κοίτα, ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια στην Ουγγαρία. Εκεί έγινε και η προ- παραγωγή του δίσκου. Στη συνέχεια, οι ηχογραφήσεις και η μίξη έγινε στο studio μου στη Σουηδία. Ευτυχώς τα αεροπορικά είναι αρκετά φτηνά για αυτή τη διαδρομή, οπότε πηγαινοερχόμασταν καθόλη τη διάρκεια. Φυσικά υπήρξε και έντονο πάρε- δώσε μέσω του internet, για λόγους ευκολίας.

Υπάρχουν σχέδια για κάποιες live εμφανίσεις;
Βασικά, μόλις παίξαμε ως support στους KISS στη Βουδαπέστη και πιο πριν σε ένα άλλο metal festival στην ίδια πόλη. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια έτοιμα πλάνα για εμφανίσεις. Με το που κλείσουμε κάτι πάντως, θα το ανεβάσουμε στο MySpace μας (σ.σ. Myspace.com/hardhungary). Μιας και το album καθυστέρησε κάπως να βγει στην αγορά, (σ.σ. ήταν να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2009) δεν είχαμε το χρόνο να προετοιμάσουμε κάποια περιοδεία. Παρόλα αυτά θα πραγματοποιήσουμε μερικές διάσπαρτες εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Πιστεύω πως το μελωδικό hard rock παίρνει ξανά τα πάνω του. Το τελευταίο διάστημα έχουν βγει στην αγορά πολλοί δίσκοι του είδους, οι περισσότεροι μάλιστα αρκετά καλοί! Είναι πιθανό να επανέλθει στη μόδα;
Σίγουρα! Άλλωστε πάντα υπάρχει χώρος στην αγορά για καλές μελωδίες. Πολλές μπάντες κατά καιρούς πειραματίζονται με τον ήχο τους, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το συγκεκριμένο είδος και μόλις τρώνε τα μούτρα τους, επιστρέφουν πίσω στην “τρελιάρικη” πλευρά της rock (σ.σ. “tralala country” ήταν ο ακριβής ορισμός του). Συμβαίνει συνέχεια και δε νομίζω να σταματήσει ποτέ. 

Μιας και έχεις μακροχρόνια μουσική εμπειρία, κυρίως από τους Baltimoore, θα ήθελα να μου σχολιάσεις το μουσικό στερέωμα στα 00s
Χμμ… αρκετά πράγματα πήγαν προς το καλύτερο γενικά, θα έλεγα, αλλά όχι όλα. Η μουσική βιομηχανία προσπαθεί ακόμα να ανακτήσει την παλιά της αίγλη, αλλά θεωρώ πως έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της. Δε μπορώ να πω εάν η μουσική έγινε καλύτερη, αλλά σίγουρα στα 00s δημιουργήθηκαν οι προοπτικές ώστε οι νέες μπάντες να μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καλό. Ελπίζω μόνο να διευθετηθεί το όλο θέμα με την “πειρατεία”, έτσι ώστε τα νέα συγκροτήματα να έχουν και αυτά την ευκαιρία που τους αξίζει, ώστε να αναδειχθούν. Προς το παρόν πάντως πολλά πράγματα έχουν παραμείνει ίδια σε μερικούς τομείς, αλλά τώρα που το σκέφτομαι, πάντα έτσι ήταν.

Εσύ παρακολουθείς κανένα από τα πιο σύγχρονα σχήματα; Και εάν ναι, ποιο θα πρότεινες προς ακρόαση;
Νέα, αγαπημένη μπάντα είναι οι TURBO. Είναι και αυτοί από Ουγγαρία και μου αρέσουν πάρα πολύ! Η αλήθεια είναι πως δεν παρακολουθώ στενά τη νέα μουσική σκηνή, αλλά ξέρω πως υπάρχουν πολύ καλά συγκροτήματα εκεί έξω… Πάντως προς το παρόν, τσεκάρετε τους TURBO, είναι πολύ καλοί!

Οι HARD είναι full time ασχολία, ή απλά ένα project για σένα;
Μακάρι να ήταν μονάχα ένα project και να μη μας έτρωγε τόσο χρόνο. Αυτή τη στιγμή να φανταστείς γράφουμε κομμάτια για τον επόμενο δίσκο μας, που είναι προγραμματισμένος να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο! Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό, μιας και όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν προλαβαίνουμε να εμφανιστούμε σε κάποιο μεγάλο festival τώρα το καλοκαίρι. Επίσης θα μας κάνει καλό να έχουμε και άλλο υλικό στα χέρια μας. Όποτε, όπως καταλαβαίνεις είμαστε μια εντελώς full time μπάντα.

Οι Baltimoore είναι ακόμα ενεργοί;
Όχι. Τους έχω βάλει λίγο στην αναμονή ελέω HARD.

Οκ, Björn, αυτό ήταν. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Ευχαρίστησή μου, Στέφανε.




241

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.