Sigiriya, Korsikov, Pools of Mercury (24/3/2014) Six d.o.g.s

Καθημερινή, Δευτέρα βράδυ, αλλά με την επόμενη να αποτελεί εθνική αργία, αυτό που χρειάζεσαι είναι μία καλή πρόταση για να επιμηκύνεις το -προ περίπου είκοσι μόλις ωρών λήξαν- περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κι αν δεν έχεις ιδιαίτερη φαντασία για να σκεφτείς κάτι μόνος ή μόνη σου, έχεις τη Smoke the Fuzz Gigs να σου προτείνει live τριών συγκροτημάτων στο gig space του 6 d.o.g.s στο Μοναστηράκι. Κάτι σαν mini festival δηλαδή, με headliners τους φέροντες βαριά μουσική κληρονομιά Sigiriya. Και με επιπλέον δύο ελληνικά συγκροτήματα να σαπορτάρουν, τους εσχάτως εξελισσόμενους σε local heroes μετά από σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων Korsikov, και τους νεαρούς, ανερχόμενους, πολλά υποσχόμενους Pools of Mercury.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την χρονική σειρά που συνέβησαν. Στις εννέα ακριβώς σε ένα μισοάδειο δυστυχώς μαγαζί οι Pools of Mercury ξεκινούν να παρουσιάζουν την μουσική τους πρόταση που βασίζεται σε δύο κυρίως πυλώνες, την ψυχεδέλεια και την stoner αισθητική. Ο ήχος τους είναι πολύ καλός και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για μία μπάντα που τώρα κάνει τα πρώτα της μεγάλα ανοίγματα.

Οι έξι συνθέσεις τους, που υποθέτω ότι αποτελούν το υλικό του EP “Summertime Dopes” που αναμένεται συντόμως, είναι καλοδουλεμένες, με όμορφη δομή, αρκετές εναλλαγές διάθεσης και αυξομειώσεις του ρυθμού. Το μπάσο και τα τύμπανα (Jojo και Bill όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα τους) δημιουργούν ένα στερεό rhythm section που προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι δύο κιθάρες (Foum και Sol o οποίος αναλαμβάνει και φωνητικά) να σκορπίσουν ψυχεδελικά χρώματα έξυπνα επιλεγμένων εφέ πάνω στο πέτρινο, ξηρό, τοπίο της μουσικής τους. Με μόνο και ελάχιστο ψεγάδι την ελαφρώς αμήχανη σκηνική τους παρουσία, αλλά ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στην ουσία της μουσικής, ικανοποίησαν και χειροκροτήθηκαν ζεστά.

Pools of Mercury setlist
Stone City Highway
Astral Trip
Sunny Day
Blow
Mudcunt
Color Burner

Εν συνεχεία στην σκηνή ανεβαίνουν οι Korsikov δίνοντας τέλος στην ανυπομονησία του υποφαινομένου συντάκτη. Ανυπομονησία που προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι τυγχάνει της προσωπικής τους φιλίας όσο και από το ότι έχει διασκεδάσει πολύ στις δύο πρόσφατες συναυλίες που είχε την τύχη να τους παρακολουθήσει, μία στην ίδια σκηνή με τους Jucifer (link) και μία σε κοινό “secret gig” με τους εξαιρετικούς Allochiria.

Η διάθεση τους είναι πολύ καλή και όλα προμηνύουν μία ακόμα δυνατή συναυλία. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν ξεκινούν ακριβώς έτσι. Στα πρώτα κομμάτια ο Γιώργος συναντάει μεγάλα προβλήματα με το καινούργιο του effect-pedal με αποτέλεσμα ο ήχος της κιθάρας του να παρουσιάζει μικρές διακοπές και να βγαίνει μπουκωμένος. Ο εκνευρισμός του είναι εμφανής και λογικός καθώς χάνεται η ευκαιρία για ένα άψογο live δεδομένου ότι ο Σταύρος είναι πολύ καλός στην άλλη κιθάρα και μαζί με τον Γιάννη, που δέρνει όπως πρέπει τα τύμπανα, έχουν πολύ ισορροπημένες στάθμες ήχου σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Παρόλα αυτά η τριάδα δεν χάνει την όρεξη της, ανταλλάσει ατάκες με τους θεατές, ροκάρει όπως συνηθίζει και όταν κάποια στιγμή λύνεται και το πρόβλημα με το πετάλι ελευθερώνεται και βγάζει πολύ καλό, επιθετικό, βαρύ rock’n’roll εαυτό.

Εξαιρετικό και πάλι το guest ενός άλλου Σταύρου, εκείνου των Sadhus, που μοιράζεται με τον Γιώργο τα φωνητικά στο εκρηκτικό “Rolling Stoned”. Έκπληξη κι η παρουσίαση ενός νέου κομματιού του “Sitcom Dramamine” πριν την επική εκτόνωση στο διάρκειας 40-50 δευτερολέπτων τραγούδι-ξύλο που έχει καθιερωθεί να κλείνει τα live τους (Baka).

Επόμενο ραντεβού στις 5 Απρίλη, στο “Support Local Bands Festival” στο Zero του Κεραμεικού. Συγχαίρουμε και μην ξεχνιόμαστε, οι fan αδημονούμε για δισκογραφική κυκλοφορία.

Korsikov setlist
Dr K (is a good friend of mine)
Liqweedator
Rolling stoned
Kruella
The ballad of the blackout romantic
Sitcom Dramamine
Baka

Στις 10:30 περίπου θα εμφανιστούν οι Sigiriya. Mία μπάντα που προέρχεται κατά τα τρία τέταρτα από τους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής stoner-metal σκηνής Acrimony. Οι Ουαλοί rockers έχουν συγκεντρώσει λίγο περισσότερους από 100 θεατές, λιγότερους από τους αναμενόμενους αλλά φανατικούς κατά κοινή ομολογία.

Ξεκινούν με τις εντάσεις στο τέρμα και εκεί μένουν σε όλη την διάρκεια του show τους. Εκκωφαντικοί, υπέρ-ογκώδεις και βαρείς όσο λίγες μπάντες καταφέρνουν να είναι. Ο Matt Williams το μοναδικό μέλος που δεν είχε συμμετοχή στους “Acrimony” μοιάζει ακούραστος στην φωνή και αν και δυσκολευόμαστε λόγω υψηλών εντάσεων να ακούσουμε ξεκάθαρα τους στίχους, σίγουρα διακρίνουμε την τσαμπουκαλεμένη, μεταλλική χροιά με το χαρακτηριστικό γρέζι. Για τους άλλους τρείς δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Παίζοντας μαζί για πάρα πολλά χρόνια οι Daren Ivey (drums), Paul “Mead” Bidmead (bass) και Stuart O’Hara είναι απόλυτα δεμένοι και χτίζουν με άνεση έναν μουσικό ογκόλιθο, ταυτόχρονα επιβλητικό αλλά και όμορφο όσο και εκείνος στην Sri Lanka στον οποίο αναφέρεται το όνομα τους.  O Ο’Hara είναι εκείνος που θα σημαδέψει την μνήμη μου πάνω από όλα, ένας κιθαρίστας που ενώ παίζει metal μπορεί να σε παραπέμψει με τον ήχο του σε πολύ ευρύτερο μουσικό φάσμα, βρίσκεις στην κιθάρα του την βρωμιά του protopunk, τα riff των Sabbath, τον βρυχηθμό των Kyuss.

Πίσω από την μπάντα, στο video wall προβάλλεται κινηματογραφικό υλικό που φαίνεται να έχει γυριστεί στα μέσα με τέλη των 70s. Αμερικάνικες μεγαλουπόλεις-μυρμηγκοφωλιές που ενισχύουν την διάθεση σου να επιστρέψεις νοητά στο σκληρό αστικό rock της εποχής. Εκρήξεις , κατεδαφίσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, συνδυάζονται με την επιθετική μουσική τους. Χαμηλές πτήσεις πάνω από πράσινα βουνά και βορειοευρωπαϊκές (;) θάλασσες υποβοηθούν το ψυχεδελικό ταξίδι που προκαλούν οι μουσικές τους. Εργοστάσια, κατανάλωση, ανθρώπινα πρόσωπα που κοιτούν σαν ξαφνιασμένα ζώα την κάμερα να τα παρακολουθεί. Το μοντάρισμα μοιάζει να είναι λίγο χύμα αλλά για εμένα έκανε την δουλειά να με αποσπάσει αρκετές στιγμές από την μουσική αυτή καθαυτή και να οδηγήσει μαζί με τους εξουθενωτικούς τους ρυθμούς σε ένα δυνατό τριπάρισμα.

Μέσα σε όλα αυτά, υψώνοντας αρκετές φορές τα ποτήρια με το ποτό τους στο κοινό που ανταποδίδει με ζεστές αντιδράσεις, οι Sigiriya θα επικεντρωθούν στην εκτέλεση όλου του υλικού που περιλαμβάνουν στο album που θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο μήνα.  Οχτώ όμορφα κομμάτια με ξεχωριστά τo πρώτο “Dragging the bones” και το τελευταίο “Sleeping with the dogs” (σύμφωνα με την σειρά που τα εκτέλεσαν) τα οποία και το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιώδες χειροκρότημα. Κατέβηκαν από την σκηνή και επέστρεψαν για ένα encore στο οποίο εκτέλεσαν το επικό “Death trip to Eryri”, κλείνοντας ιδανικά την συναυλία.

Αργότερα, το party μεταφέρθηκε και συνεχίστηκε μέχρι πρωίας στο bar Menudo της Πανόρμου, ένα σημείο στο οποίο είναι πολύ πιθανόν να συναντήσεις πολλούς από τους έλληνες μουσικούς της σκηνής που η Αθήνα φαίνεται να γεννά σήμερα. Και μάλλον και τους Sigiriya, όταν ενδεχομένως επιστρέψουν, αν κρίνω από το πόσο καλά έδειξαν να περνούν.

Sigiriya setlist
The Mountain Goat
Whiskey song
Dragging the bones
Guided by mountains
Return to earth
Godspeeder
Tribe of the old oak
Obelisk
Freedom Engines
Sleeping with the Dogs
Death trip to Eryri

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

406