CULTED: “Oblique to All Paths”

Οι Culted είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας καθώς τα 7 χρόνια της παρουσίας τους στο μουσικό στερέωμα δεν έχουν δώσει ούτε ένα live και το σημαντικότερο, δεν έχουν κατορθώσει να βρεθούν όλα τα μέλη της μπάντας μαζί στο ίδιο σημείο.

Βλέπετε, ο τραγουδιστής των Culted κατοικεί στην μακρινή Σουηδία και ο Καναδάς στον οποίο κατοικούν τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας πέφτει λίγο μακριά. Παρόλα αυτά καταφέρνουν αισίως να κυκλοφορήσουν την τρίτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Oblique to All Paths”.

Αργόσυρτο doom/ black που σπέρνει καταχνιά και απαισιοδοξία. Ένα απόκοσμο άκουσμα βγαλμένο από τα έγκατα μια σαπισμένης γης. Η καταπληκτική ατμόσφαιρα δημιουργείται από το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου και σιγά σιγά εισέρχεσαι χωρίς να το καταλάβεις στον βούρκο που δημιουργούν οι Culted. Έλα όμως που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελες. Η όμορφη ατμόσφαιρα δίνει την θέση της στην ανία και πριν καλά καλά το καταλάβεις αποζητάς απεγνωσμένα να απεγκλωβιστείς από αυτή την άβολη ανούσια κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι Culted. Θα είμαι κάπως επιεικής στον χαρακτηρισμό μου για το “Oblique to All Paths” και θα αρκεστώ να το κρίνω ως μία ερασιτεχνική δουλειά.

Αν βγάλουμε το κομμάτι της ατμόσφαιρας (το οποία είναι πολύ σημαντικό για μία τέτοια δουλειά, δεν αντιλέγω) όλα τα υπόλοιπα ακροβατούν ανάμεσα στο βαρετό και το μέτριο. Οι μακράς διάρκειας συνθέσεις δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη δομή αλλά ούτε και την συνθετική ποιότητα που θα απορροφήσουν τον ακροατή. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι εισαγωγές όλων των συνθέσεων σε προϊδεάζουν για κάτι καλό αλλά η συνέχεια δεν είναι η αναμενόμενη. Ανούσια riff και αστεία περάσματα από ένα ξεχασμένο synth δεν μπορούν παρά να κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο τραγική.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι τα φωνητικά ακούγονται λες και είναι παρμένα από άλλον δίσκο και τοποθετημένα με το έτσι θέλω στο “Oblique to All Paths”. Ίσως ήρθε η ώρα να βρεθούν όλοι μαζί να κάνουν μία πρόβα γιατί η απόσταση δεν νομίζω ότι βοηθάει την όλη κατάσταση. Τσάμπα χρόνος και κόπος.

495

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.