UFOMAMMUT

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο -γνωστό και ως Α(υ)ΤΙΑ(ς)- με προϊστορικά ζώα, πλέον μόνο στην φαντασία μας και σε Μουσεία Φυσικής Ιστορίας υπαρκτά, μόνο ο Κώστας Χαρδαβέλας και η παρέα αυτή, των τριών Ιταλών μουσικών θα μπορούσαν να εξηγήσουν.

Αν ακούσεις όμως, οποιοδήποτε δισκογράφημα της δεκαπενταετούς καριέρας τους θα καταλάβεις αμέσως. Ο ψυχεδελικός διαστημικός ήχος γίνεται ένα με την μπάσα doom/sludge βαρύτητα, η οποία πέφτει στα κόκαλα σου σαν βήμα από πελώριο μαμούθ.

Οι Ιταλοί Ufomammut ήρθαν στη ζωή μας το 1999 να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των ανθρώπων που ως τότε, ίσως να μη φανταζόντουσαν ότι το space rock μπορεί να κάνει παρέα με το sludge στην ίδια κυματομορφή.

Ο Poia στη κιθάρα και στα ηχοτόπια, τα οποία στήνει παρέα με τον μπασίστα και τραγουδιστή Urlo και ο δυναμικός τυμπανιστής Vita κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, “Godlike Snake” το 2000 και από την αρχή έδειξαν πώς είναι κάτι το μοναδικό.

Με μαεστρικά εφέ διακτινίζουν τα μυαλά μας σε διπλανές, αλλά αόρατες σε εμάς διαστάσεις, και μας ισοπεδώνουν με την στοχευτική τους δεινότητα.

Το 2003 έρχεται το τρίτο τους full length “Snailking”, αποδεικνύοντας και πάλι, ότι οι Ufomammut δεν ήταν μια φούσκα, σαν αυτές που εκείνη την εποχή έσκαγαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η διαστημικότητα της μουσικής τους κερδίζει λίγο έδαφος ακόμα, αλλά τα “απόκοσμα” φωνητικά τύπου Sons Of Otis είναι εκεί για να υπενθυμίζουν την doom/sludge καταγωγή του ήχου.

Το επόμενο “Lucifer Songs” (2005) δεν ήταν αντάξιο των ικανοτήτων τους. Προσπαθώντας να κάνουν κάτι διαφορετικό ίσως, πέφτουν στην παγίδα της μουσικής εξέλιξης δημιουργώντας κατά βάση, μουσική που θα ήταν ότι πρέπει για κάποια προβολή στο πλανητάριο.

Ακούγεται σαν κάποιο project ηλεκτρονικής μορφής, αφού τα τύμπανα σχεδόν απουσιάζουν από την ηχογράφηση και τα τραγούδια είναι ένα jamming με samples και εφέ.

Το 2008 όμως έρχεται το σκοτάδι του “Idolum” να σκεπάσει κάθε αμφιβολία.

Οι φήμες για τη φοβία επιβίβασης σε αεροπλάνα και πλοία κάποιου από τα μέλη οργιάζουν και δικαιολογούν την μη ύπαρξη εκτενών περιοδειών από μεριάς Ιταλών.

Το “Idolum” σε αρπάζει από το λαιμό και σε σφίγγει μέχρι σημείο σχεδόν λιποθυμίας, όπου και σε αφήνει να απολαύσεις την “ελευθερία” της ηχητικής αβύσσου. Τα τύμπανα λαμβάνουν και πάλι τη θέση που τους αξίζει (βλ. “Stardog”) και οι Ufomammut επιστρέφουν και πάλι στις πρώτες θέσεις των μονολιθικών θηρίων.

Tα όνειρα μας όμως τα στοίχειωσαν για τα καλά το 2010, με το album “Eve”, το οποίο βρέθηκε στη λίστα με τα καλύτερα album της χρονιάς σε πολλά διαδικτυακά και έντυπα περιοδικά.

Σε 44 λεπτά και 5 μέρη, οι Ufomammut αποτίουν φόρο τιμής στην πρώτη γυναίκα, Εύα, που έφαγε τον απαγορευμένο καρπό και προσέφερε τη γνώση.
Η μουσική ασφυξία παίρνει σάρκα και οστά σε αυτό το αριστούργημα, με την κατάλληλη παραγωγή που πραγματικά, σε ταξιδεύει σε σκοτεινά μέρη της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Και μετά ήρθε το 2012. Χρονιά UFOMAMMUT! Σε έκσταση δημιουργίας, οι Ιταλοί ανακοινώνουν πως θα κυκλοφορήσουν δύο απανωτά album, σε μια (σχεδόν εξολοκλήρου) ορχηστρική “ιστορία”.

Ένα έπος σε δέκα μέρη, 5 σε κάθε album, με το γνωστό πλέον σκοτεινά ψυχεδελικό τους ήχο γίνεται must του είδους και τους βάζει πλέον, στις πρώτες θέσεις του psychedelic/doom συναφιού.

Ξεκινώντας με το “Oro: Opus Primum” και τελειώνοντας με το “Oro: Opus Alter”, τα διαστημικά μαμούθ έχουν πλέον, ήχο σήμα κατατεθέν που άλλοι θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Σε αυτή τη διπλή επίθεση, οι δημιουργοί της ασχολούνται ξανά με την έννοια της Γνώσης και της εξουσίας αυτής, μέσω της αλχημείας, με τη βοήθεια της οποίας κάθε φόβος μετατρέπεται σε Χρυσό (πάρτα ρε Κοέλιο).

Σύμφωνα, με πληροφορίες το τρίο δουλεύει για το νέο του album και ετοιμάζουν μάλιστα, και κάποιο νέο Project! Αδημονούμε!

Τα μαμούθ δεν εξαφανίστηκαν λόγω κάποιου καταστροφικού σεισμού, ηφαιστειακής αποκαλυπτικής έκρηξης ή πλημμύρας άνευ προηγουμένου. Τα απήγαγαν οι εξωγήινοι και μας τα έφεραν πίσω μέσω των UFOMAMMUT!

Και δεν ξέρω, αν αληθεύει ότι κάποιος από αυτούς είναι ο Dennis Bergkamp της μουσικής και ταξιδεύει μόνο μέσω στεριάς, αλλά οι Ufomammut, 15 χρόνια μετά τη γέννηση τους, θα έρθουν να μας τσακίσουν τα νεύρα στο An Club, Σάββατο 29 Μαρτίου (Αθήνα) και στο Eightball Club, Κυριακή 30 Μαρτίου. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

944

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.