VANDENBERG'S MOONKINGS: “Vandenberg's MoonKings”

Οι Vandenberg’s MoonKings είναι όπως όλα δείχνουν ο καινούργιος καλλιτεχνικός έρωτας του εξηντάρη Ολλανδού κιθαρίστα Adrian Vandenberg που έγινε γνωστός από την συμμετοχή του στους Whitesnake, της πιο εμπορικής τους περιόδου.

Το ντεμπούτο άλμπουμ των VANDENBERG’S MOONKINGS περιέχει ατόφιο, τσαμπουκαλίδικο classic hard rock για γερά ποτήρια βουτηγμένο στα seventies  με τα μπουκάλια να έχουν ζωγραφισμένα στην ετικέτα τους, Led Zeppelin, Free, Humble Pie, Small Faces και Grand Funk. Η φωνή του Jan Hoving μπορεί να σε παραπέμπει στον Robert Plant αλλά περιέχει άγρια ομορφιά και γοητευτική τραχύτητα που σε κερδίζει με το πρώτη νότα ενώ οι δύο ανήλικοι- τρομεροί πιτσιρικάδες Sem Christoffel (μπάσο) και Mart Nijen Es (ντραμς) δονούν και κτυπούν ανελέητα σε ρυθμούς που αγαπήσαμε πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Τραγούδια σαν τα “Lust And Lies”, “Close To You”, “Steal Away” και “Nothing Touches” (φλερτάρει στην αρχή με τους AC/DC) είναι ένα θρασύτατο αλλά απολαυστικό ξεπατίκωμα από κλασσικά κομμάτια των Led Zeppelin ενώ υπάρχουν και οι ελαφρώς Whitesnake στιγμές, με πιο χαρακτηριστικές τις τρυφερές μελωδίες του “Breathing” και του πανέμορφου “Out Of Reach” με τα βιολιά να δίνουν ένα υπέροχο χρώμα. Ξεχωρίζουν επίσης τα “Good Thing” και “Feel It” με τα εξαιρετικά δεύτερα φωνητικά, το ξεσηκωτικό “Line Of Fire” με το χίπικο ρεφρέν και τον αλά Cult ρυθμό του, το δυναμικό “Leave This Town” και το “One Step Behind” που ελέω του hammond μετατρέπεται σε μία γλυκιά ροκ μελωδία.

Κορυφαίο άσμα είναι το εκρηκτικό “Leeches” όπου εδώ στην ουσία κατορθώνει ο Adrian Vandenberg με το παίξιμο του να τζαμάρουν μαζί ο Jimmy Page  με τον Jimi Hendrix, οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έναν ατελείωτο κιθαριστικό οργασμό. Η έκπληξη βρίσκεται στο τέλος του δίσκου με τον αξιοσέβαστο κύριο David Coverdale να τιμά τον παλιό του συνεργάτη και να τραγουδά ξανά το  θαυμάσιο “Sailing Ships” που υπάρχει στο δίσκο “Slip Of The Tongue”.

Πάντα πίστευα ότι ο Adrian Vandenberg είναι σχετικά αδικημένος ως μουσικός όμως τόσο με τους Manic Eden στη δεκαετία του ’90, όσο και με τους τρεις δικούς του δίσκους που είχε κυκλοφορήσει στην δεκαετία του ’80, είχε δείξει ότι είναι σπουδαίος κιθαρίστας και δημιουργός.

Με τους VANDENBERG’S MOONKINGS, ο Ολλανδός κιθαρίστας βρίσκει λοιπόν την ευκαιρία να επιστρέψει στις ρίζες του κλασσικού και ανόθευτου blues hard rock χωρίς μάλιστα να αναλωθεί σε κιθαριστικές υπερβολές αλλά με διακριτικό τρόπο πετυχαίνει να βάλει τη δική του σφραγίδα σε  ένα άλμπουμ πραγματικό hard rock δυναμίτη… που προσέξτε, δεν μιμείται αλλά αντιθέτως διδάσκει τι σημαίνει η δεκαετία του ’70 για την ροκ μουσική.

381