MISFITS (24/02/2014) Fuzz Club

Οι “προπάτορες” του horror punk και πράσσειν άλογα, λοιπόν, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κάπως τροποποιημένοι από την προηγούμενη επίσκεψή τους.

Και εδώ βέβαια ξεκινάει η ατελείωτη κουβέντα για το πόσο σωστή είναι η συνέχιση  ενός τέτοιου σχήματος, πόσο μαλάκας είναι o Jerry Only, πόσο λείπει ο Glenn Danzig ή ο Michale Graves από το συγκρότημα, πόσο καλός ήταν ο τελευταίος δίσκος (που δεν έχω ακούσει ούτε νότα) και άλλα τέτοια…

Έφτασα επί τόπου με την ψυχή στο στόμα περί τις 21:50  για να βρω μία ουρά αναμονής από εκδοτήριο μέχρι την Πειραιώς και γι’ αυτόν το λόγο μου εξήγησαν ότι το live θα ξεκινήσει στις 22:30 αντί στις 22:00, που ήταν η προγραμματισμένη έναρξη. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το live είχε αρκετή προσέλευση (μπορεί να ήταν και sold out όπως το έκοψα) πράγμα που έκανε και την εύρεση μίας βολικής θέσης κάπως δύσκολη εκείνη την ώρα.

Καθότι γερόντι στήθηκα στον εξώστη διότι στις 22:00 ο χώρος μπροστά στη σκηνή ήταν ήδη πηγμένος (α ρε Πανόπουλε, κομάντο…). Στις 22:30, τυπικοί στην καινούργια ώρα τους, οι Misfits ξεκινάνε το show τους με κάποια κομμάτια από τον αμφιλεγόμενο νέο δίσκο, “Devil’s Rain”, και συνεχίζουν με το uber-hit “Scream”.

O Only ως lead τραγουδιστής (και μοναδικό εναπομείναν ιδρυτικό μέλος της μπάντας), που μοιράζεται τα φωνητικά με τον ex-Black Flag κιθαρίστα, Dez Cadena, δεν είναι τελείως άσχετος με τα χρέη που έχει αναλάβει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να πιάσει τους άλλοτε απόκοσμους λαρυγγισμούς των Danzig και Graves. Ωστόσο είναι σωστός στη δουλίτσα του, παρόλα τα 58 του χρονιά  του και με το παραπάνω μάλιστα, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι και το πιο αεράτο μέλος του γκρουπ, σε σχέση με τον ταλαιπωρημένο και μεταμφιεσμένο σε Μπάμπα Γιάγκα, Cadena και τον ρομποτικό Eric “Chupacabra” Arce στα drums.

Οι Misfits βαράνε αλύπητα και κάνουν περάσματα στις ηχογραφήσεις του ’80 και λιγότερο σ’ αυτές του ’90. Στο σημείο που κάθομαι, δυστυχώς, ο ήχος είναι απαίσιος οπότε δεν ξεχωρίζω και πολλά από το βόρβορο, γι’ αυτό ρε μάγκες του Fuzz ευαισθητοποιηθείτε λίγο για να σώσουμε λίγη από την εναπομείνασα ακοή μας.

Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι ηλικίες των παρευρισκομένων, γιατί σίγουρα πέραν των 30 άνω, υπήρχαν άπειρα παιδιά στην ηλικία 16 άνω, και σίγουρα στη δεύτερη περίπτωση το διασκέδαζαν περισσότερο.

Οι Misfits, προς τιμήν τους, παίξανε περί τις 2 ώρες, πράγμα που από τη μία δείχνει σεβασμό προς τους οπαδούς τους , αλλά από την άλλη τα 40 τραγούδια των 2 λεπτών χωρίς ανάσα είναι κάπως κουραστικό. Το συγκρότημα αποχαιρετά το κοινό με το “Halloween” και ο Only επιστρέφει για να μοιράσει αυτόγραφα και γλωσσόφιλα στο κοινό.

Διασκεδαστικό; Σίγουρα ναι… Πρωτότυπο; Σίγουρα όχι…

Misfits setlist
1.The Devil’s Rain
2.Vivid Red
3.Land of the Dead
4.Scream!
5.Hybrid Moments
6.Teenagers from Mars
7.Attitude
8.Some Kinda Hate
9.Curse of Mummy
10.Dark Shadows
11.Father
12.Jack the Ripper
13.Static Age
14.TV Casualty
15.She
16.Dr. Fibes Rises Again
17.20 eyes
18.Vampira
19.Horror Biz
20.From Hell They Came
21.American Psycho
22.Shining
23.Bones
24.The Forbidden Zone
25.Ghost of Frankenstein
26.Death Ray
27.The Monkeys Paw
28.I turned into a Martian
29.Skulls
30.Where Eagles Dare
31.Hatebreeders
32.Ghoul’s Night Out
33.We Are 138
34.Descending Angel
35.Helena
36.Απροσδιόριστη διασκευή σε Black Flag
37.Die, Die My Darling
38.Saturday Night
39.Halloween

Photos: Ανδρέας Πανόπουλος

383