GOLEM: “Eternity- The Weeping Horizons”/ “The 2nd Moon”

Μια φορά και έναν καιρό (το 1989 για την ακρίβεια), ήσαν τρεις γερμανοί, οι οποίοι άκουγαν με τις ώρες Carcass, Morbid Angel και Death.

Με τα πολλά, έφτιαξαν μια μπαντούλα ονόματι Golem, και το 1991 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo. Το 1992 πεθαίνει ο μπασίστας τους σε αυτοκινητιστικό, αλλά δεν πτοούνται και το 1993 βγάζουν ένα ακόμη demo με νέο μπασίστα, προσθέτοντας στο line up τον Jens Malwitz (κιθάρα)… Ο οποίος όμως την ίδια χρονιά πεθαίνει ύστερα από ατύχημα που είχε με τη μηχανή του…

Φυσικό ακόλουθο να την κάνει με ελαφρά και ο μέχρι τότε drummer, μιας και τα μέλη του σχήματος δεν έδειχναν να έχουν καλή κατάληξη. Μοναδικό ιδρυτικό μέλος παραμένει ο Andreas Hilbert (φωνητικά, κιθάρα). Με νέο drummer λοιπόν, και τον μπασίστα του προηγούμενου demo, ως τρίο ξανά, οι Golem κυκλοφορούν το 1996 ένα καθόλα τίμιο album ονόματι “Eternity- The Weeping Horizons”.

Ο δίσκος έλαβε καλές κριτικές, αλλά η πουτάνα η κοινωνία ξέχασε σύντομα το συγκρότημα, μιας και εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν πολλές τέτοιου είδους deathίλες. Παράλληλα η δισκογραφική που είχαν υπογράψει φαλίρισε, οπότε έμειναν και δίχως συμβόλαιο (γκαντεμιάς συνέχεια).

Δύο μόλις χρόνια μετά, οι Golem επανέρχονται (δίχως κάποιο θάνατο να μεσολαβεί), αλλά με πλήρως αλλαγμένο line up. Ο Hilbert είναι πάλι ο μόνος σταθερός, υπογράφει μαζί με άλλους τρεις μουσικούς στην Ars Metalli, και το “The 2nd Moon” είναι γεγονός.

Μουσικά κινείται στα ίδια χνάρια με τον προκάτοχό του, με περισσότερη ίσως έφεση στο κοπάνημα. Και εάν το πρώτο είχε αποσπάσει μια άλφα προσοχή, το δεύτερο πόνημα των Golem, πέρασε στο ντούκου. Όχι επειδή δεν είναι καλό (μια χαρά είναι), απλά όταν είσαι σε μικρή εταιρεία, δεν περιμένεις μεγάλο σπρώξιμο. Αφήστε που λίγα χρόνια μετά έκλεισε και αυτή…

Αυτά τα δύο album λοιπόν επανακυκλοφορεί η FDA Rekotz, σε μορφή διπλού cd και διπλού βινυλίου, με γνώμονα το ότι με το πέρας των χρόνων, οι Golem παραγκωνίστηκαν σε βαθμό που οι κυκλοφορίες τους ήταν δύσκολο να βρεθούν.

Ενδιαφέρον βέβαια, για τον Andreas Hilbert και την (εκάστοτε) παρέα του, παρουσιάζει το ότι εκεί που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, τους τσάκωσε η Nuclear Blast και το 2004 έβγαλαν το τρίτο (και τελευταίο ως και σήμερα) album τους, γεγονός που τους βοήθησε να γίνουν ευρύτερα γνωστοί στους death metal ακροατές.

Δέκα χρόνια μετά, και με το όνομά τους να έχει ακουστεί έντονα σε underground (κυρίως) κύκλους, αυτή η διπλή επανέκδοση (με ειδικά σχεδιασμένο εξώφυλλο από τον Mark Cooper) δίνει την ευκαιρία σε νεότερους να γνωρίσουν τους καταραμένους, αλλά και ταλαντούχους, Golem.

72
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1344 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.