BARREN EARTH: "Curse Of The Red River"

Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα θυμούνται ότι πριν από κάποιους μήνες είχαμε παρουσιάσει την πρώτη κυκλοφορία ενός all-star (ας μου επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου όρου) μουσικού σχήματος από το Φινλανδία…,

στο οποίο συμμετέχουν μουσικοί από συγκροτήματα όπως Kreator, Moonsorrow, Swallow The Sun, Mannhai και Waltari, για να ονομάσουμε μερικά. Μιλάμε φυσικά για τους Barren Earth, οι οποίοι με το EP τους Our Twilight κατάφεραν να δημιουργήσουν, δικαιολογημένα, θόρυβο γύρω από το όνομα τους, κάνοντας έτσι πολύ κόσμο να ανυπομονεί για το επόμενο τους βήμα.

Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση οι Barren Earth έκαναν το βήμα αυτό και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο Curse Of The Red River.

Οι Barren Earth έχουν ως βάση το μελωδικό death metal, το οποίο όμως φροντίζουν να εμπλουτίζουν με progressive, ακουστικά αλλά και folk στοιχεία, ενώ αισθητή είναι η παρουσία των πλήκτρων. Τα κομμάτια κινούνται κατά βάση σε mid tempo ταχύτητες, χωρίς όμως να λείπουν και κάποια πιο γρήγορα ξεσπάσματα.

Ένα από τα στοιχεία που κάνει τα 9 τραγούδια του Curse Of The Red River να ξεχωρίζουν από αντίστοιχες προσπάθειες είναι η πραγματικά πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στις κιθάρες, οι οποίες με το όγκο τους, αλλά κυρίως με τις κολλητικές τους μελωδίες, καταφέρνουν να σου καρφωθούν στο μυαλό.

Η αρμονική συνύπαρξη πολλών και αρκετά διαφορετικών μεταξύ τους επιρροών, κάνει το Curse Of The Red River ένα δίσκο, ο οποίος ξεπερνά τα στενά όρια κάποιου συγκεκριμένου ιδιώματος και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Σε άτομα, τα οποία δεν κολλάνε σε ταμπέλες, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να ακούσουν καλή μουσική, διότι αυτό προσφέρουν οι Barren Earth. Μουσική που δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Κομμάτια που θα θες να τα ακούσεις ξανά και ξανά.

Το γεγονός ότι όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν τη δική τους ιστορία με τις κανονικές τους μπάντες δεν έχει και πολύ σημασία, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί η συνεργασία γνωστών μουσικών σε ένα σχήμα, με δυσάρεστα, αρκετές φορές, αποτελέσματα.

Αυτό που κατάφεραν οι μουσικοί που συμμετέχουν στους Barren Earth είναι να ακούγονται ως συγκρότημα, και όχι ως κάποιοι τύποι, οι οποίοι δεν είχαν τι άλλο να κάνουν και αποφάσισαν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ηχογραφώντας ανούσια κομμάτια.

Το μόνο πρόβλημα είναι το κατά πόσον οι υποχρεώσεις τους με τις κανονικές τους μπάντες θα τους επιτρέψουν να ηχογραφούν δίσκους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μας προσφέρουν τέτοιες δισκάρες, τις οποίες έχουμε ανάγκη.

Όσοι δεν ανακαλύψατε τους Barren Earth με το EP Our Twilight (κακώς) φροντίστε τώρα τουλάχιστον να ακούσετε το Curse Of The Red River. Δε νομίζω ότι θα σας απογοητεύσει. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Για εμένα το Curse Of The Red River αποτελεί ήδη έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

Καρβούνης Δημήτρης

454