WISDOM, THE SILENT RAGE, FALSE CODA (21/02/14) 7SINS

Αυτή η βραδιά ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το metal κοινό να πετύχει με “ένα σμπάρο τρία τρυγόνια”, μιας και είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά σε ένα πακέτο μια νέα και τρομερά ελπιδοφόρα, για το progressive, μπάντα, τους False Coda, τους ανερχόμενους στην σκηνή του κλασικού metal The Silent Rage και τους βετεράνους headliners της βραδιάς, τους θρυλικούς Wisdom (μπορείτε να διαβάσετε και την σχετική συνέντευξη που προηγήθηκε εδώ).

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την μετακύλιση της έναρξης του live για τις 20.30 μετά την ακύρωση της εμφάνισης των Mirror’s Deception (λόγω αποχώρησης του τραγουδιστή τους). Με την “κάθοδο” στο 7Sins οι 50 πρώτοι παρέλαβαν κι ένα cd το οποίο ήταν μια συλλογή με κομμάτια από τις 4 μπάντες της βραδιάς (που έγιναν 3) με τον ευρηματικό τίτλο “Closer To Wisdom’s Fading Scars”. Μια πολύ όμορφη αλλά και έξυπνη κίνηση που έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για προσέλευση του κοινού από νωρίς (γεια σου Σιγλίδη εγκέφαλε).

Παρόλα αυτά όμως, οι False Coda ξεκίνησαν το set τους μπροστά σε μικρό αριθμητικά κοινό που συνέχισε να προσέρχεται κατά την διάρκεια της εμφάνισης τους.

Σύμφωνα με τον κιθαρίστα της μπάντας Βασίλη Μίλιο, False Coda σημαίνει “μια μουσική που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί”. Όπως συμβαίνει και με το ντεμπούτο cd “Closer To The End” των Σαλαμινιών progressivάδων, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα τραβήξει την προσοχή των φίλων του ιδιώματος όταν αυτό κυκλοφορήσει (πιθανότατα Απρίλιο). Η μπάντα στην σκηνή έδειξε δεμένη μουσικά αλλά και αρκετά σφιγμένη ως παρουσία (τουλάχιστον στα πρώτα κομμάτια). Πληθωρικός ήχος που σε σημεία μου έφερε στο νου κάτι από Dream Theater, κάτι από Ayreon (στα πλήκτρα μόνο), καθώς και Adagio. Τρομερή μουσική κατάρτιση και απόδοση που θύμιζε καλοκουρδισμένη μηχανή με τα φωνητικά να ακούγονται κάπως επίπεδα για την περίσταση, πιθανότατα λόγο του άνισου ήχου.

Groovy ρυθμοί, Τζαζέ στοιχεία, γενικότερα πολυποίκιλες μουσικές φόρμες σε συνθέσεις που μου κράτησαν την προσοχή σε όλη την έκταση της εμφάνισής τους. Ο ήχος δεν ήταν και ο καλύτερος σύμμαχος (ειδικά για την μπάντα που ακολούθησε) αλλά πήραμε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό στίγμα στο τι μπορεί να δώσει το μουσικό πλοίο των False Coda.

False Coda setlist
Simple Rules (intro)
Code of Kindess
Picture
Closer to the Edge
Room of Pain
Blood on Eyes
Respect

Στις 21.30 και για τα επόμενα 50 λεπτά η σκυτάλη πέρασε στους The Silent Rage. Με πολλά προβλήματα στον ήχο από τις επιστροφές, αλλά και στην κιθάρα του Νίκου Σιγλίδη, το πρώτο μισό περίπου της εμφάνισης κύλησε δυνατά μεν, με πολλά λαθάκια και κακοτυχίες δε. Παρουσίασαν τόσο παλιό υλικό, όσο και 5 νέα κομμάτια με τον Steve Venardo να έχει πρόσφατα αναλάβει τα χρέη τραγουδιστή. Όσο η ώρα περνούσε και τα προβλήματα ξεπερνιούνταν, απολάμβανα και περισσότερο το μελωδικό power metal των TSR.

Τα καινούργια κομμάτια μου ακούστηκαν ένα σκαλί πιο πάνω από τις παλιές συνθέσεις, πράγμα που με κάνει αισιόδοξο για την επικείμενη δισκογραφική δουλειά τους. Πιο heavy riffing και περισσότερο δυναμικό ρυθμικό μέρος και φυσικά τα φωνητικά του Steve ήταν τα κύρια σημεία διαφοροποίησης του νέου υλικού. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον ήχο και σε αυτή την μπάντα το δέχθηκε ο τραγουδιστής που δεν κατάφερε να ακουστεί ικανοποιητικά σχεδόν σε κανένα σημείο της εμφάνισης, αν και στο δεύτερο μισό τα πράγματα ήταν σαφώς βελτιωμένα. Τέλος, κάποιες προσθήκες brutal φωνητικών μου ακούστηκαν εντελώς εκτός κλίματος.

The Silent Rage setlist
Stormwarrior (νέο)
Perished In Flames
Sin Of The Pilgrim (νέο)
Inner Scars
Leading The Legions
The Right To Dream n(νέο)
The Silent Rage
Between Harmony And Sorrow (νέο)
A Piece Of Eden (νέο)
Wings Of Tragedy

Και αν υπάρχουν παράπονα για το πως ακούστηκαν οι φωνές στις δυο προηγούμενες μπάντες (αλλά και για τα υπόλοιπα τεχνικά θέματα), η εμφάνιση των Wisdom είχε έναν ήχο που πραγματικά ήταν απολαυστικός. Με το νέο άλμπουμ να είναι ακόμη στα σκαριά ήταν φυσικό το “Rain Dream” να έχει την τιμητική του. Ακούσαμε όμως και το “Voices”, το πρώτο τραγούδι από το νέο τους υλικό το οποίο κυκλοφόρησαν σε βίντεο κλιπ, αλλά και δύο εξαιρετικές διασκευές σε Savatage (“Edge Of Thorns”) και Vengeance (“Arabia”). Για πρώτη φορά μπήκε στο setlist της μπάντας το “Cursed Love” , κάτι που ελπίζω να επαναλάβουν και στο μέλλον.

Όλο το παλιό υλικό είχε περάσει από επανεπεξεργασία από την ίδια την μπάντα η οποία προσπάθησε να φέρει τα κομμάτια με μια φρεσκάδα από το 1995 στο 2014. Αν θέλετε την γνώμη μου το κατάφεραν 110%. Ήταν σαν οι Wisdom να διασκευάζουν Wisdom. Τα 4/5 της σύνθεσης του “Rain Dream” ήταν επάνω στην σκηνή δίνοντάς μας τον καλύτερο εαυτό τους.

Με την εισαγωγή του “Prophecy” και το άκουσμα της φωνής του Γιώργου Θωμαΐδη πραγματικά ανατρίχιασα. Το κοινό έδειξε να ξυπνάει και να τραγουδάει μαζί με την μπάντα η οποία παρέδωσε μαθήματα στο πως μπορεί η σκηνική παρουσία να είναι επικοινωνιακή και αληθινή χωρίς να είναι στημένη, κλισέ και δήθεν. Η πεμπτουσία του heavy metal, κέφι, δύναμη, αξιοπρέπεια, αγάπη για την μουσική κι όχι αυτοπροβολή και εσωστρέφεια.

Το νέο μέλος της μπάντας, ο Βασίλης Κιλάκος στην κιθάρα, πραγματικά έδειξε να έχει αφομοιωθεί πλήρως αφού το σχήμα είχε να επιδείξει τρομερό δέσιμο, αλλά και απέδειξε πόσο ικανός μουσικός είναι, με τρομερό feeling στο παίξιμό του. Επίσης στην μέση του set τον απολαύσαμε και σε ένα instrumental κομμάτι με τίτλο “Waves”, πιθανόν και αυτό από το επερχόμενο άλμπουμ, το οποίο έδωσε στον Θωμαΐδη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει μια ανάσα. H διασκευή στο “Edge Of Thorns” άναψε τα αίματα για τα καλά, ενώ η δεύτερη στους Vengeance πέρασε πιο υποτονικά με τους περισσότερους να δείχνουν να μην γνωρίζουν το κομμάτι.

Ο μπαντανοφόρος Γιώργος Ψαρράς (πλήκτρα) παρότι επισκιασμένος ως φυσική παρουσία από τα ηχεία που ήταν κρεμασμένα μπροστά του, προέβαλλε με το καλλιτεχνικό του ανάστημα και το ειδικό του βάρος δίνοντας στα κομμάτια των Wisdom το σήμα κατατεθέν του ήχου τους, το ονειρικό στοιχείο. Τέλος θα ήταν μεγάλη αδικία να μην αναφερθώ και στους Μάκη Παγουλάτο (μπάσο και -πολλές- δεύτερες φωνές) και Κώστα Πελέκη (τύμπανα). Ειδικά ο πρώτος έδειξε περισσότερο από όλους να ζει το live και κάθε νότα που έπαιζε στην ταστιέρα του, ενώ ο δεύτερος βρισκόταν σε μεγάλα κέφια και το έδειχνε παίζοντας δυνατά και με πάθος. Και φυσικά η μεταξύ τους επικοινωνία και δέσιμο ήταν θεμελιώδης για το συνολικό δέσιμο της μπάντας.

Οι Wisdom με αυτή την εμφάνιση δείχνουν στους μικρούς και θυμίζουν στους λίγο μεγαλύτερους πως (πρέπει να) είναι μια heavy metal συναυλία, δηλαδή αληθινή, με έκκληση συναισθημάτων, αμοιβαία επικοινωνία μουσικών και κοινού, πάθος και αγάπη για το αντικείμενο. Η βραδιά έκλεισε με κοινό και μουσικούς από όλες τις μπάντες σε ένα μεγάλο πηγαδάκι, με χαμόγελα και όμορφα αισθήματα. Wisdom, The Silent Rage και False Coda ευχαριστούμε για την υπέροχη εμπειρία.

Wisdom setlist
Intro – The Prophecy
Steps Of Fate
Mortals Immortal
Intro – Breakable Earth
Edge Of Thorns (Savatage cover)
Wisdom
Intro – Waves (instrumental)
Voices
Cursed Love
Arabia (Vengeance cover)
Wild Side Of The Angels

Photos: Ανδρέας Πανόπουλος

435