MOUNT SALEM: “Endless”

Οι female-fronted doom rock μπάντες συνεχίζουν να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια κι εγώ αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που παίζουν έτσι στις μέρες μας ήταν όντως υποστηρικτές του συγκεκριμένου ήχου πριν δημιουργηθεί όλο αυτό το σύγχρονο ρεύμα αναζωπύρωσης του ή απλώς ακολουθούν το hype της εποχής με σκοπό ν’ αρπάξουν κι αυτοί λίγη πρόσκαιρη δόξα.

Το μόνο στοιχείο που μπορεί να ξεκαθαρίσει μια τέτοια κατάσταση είναι η ποιότητα των συνθέσεων του κάθε σχήματος και οι Mount Salem απ’ το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και με επιείκεια, περνάνε τελικά το τεστ και πείθουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το “Endless” είναι ουσιαστικά το ντεμπούτο album των Mount Salem, αφού ενώ αρχικά κυκλοφόρησε ως EP το 2013, τώρα η Metal Blade το πακετάρει σε full length περιτύλιγμα και με την προσθήκη δύο νέων κομματιών το ξαναρίχνει στην αγορά ευελπιστώντας να κερδίσει την προσοχή μεγαλύτερης μερίδας του κοινού. Ακούγοντας κομμάτια όπως τα “Lucid”, “Mescaline II” και “Hysteria” μου δημιουργείται η εντύπωση πως μπορούν να φτάσουν κοντά στο στόχο τους.

Η φάση λίγο-πολύ είναι γνωστή. Doom riffs που χρωστάνε τα πάντα στους Black Sabbath/ Pentagram, μια συμπαθητική αλλά σίγουρα όχι εξαιρετική γυναικεία φωνή που προσπαθεί με τιμιότητα και μια vintage αισθητικής παραγωγή που δεν ξεφεύγει με κανέναν τρόπο απ’ τα κλισέ του ύφους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λουκουμάκι για τους φίλους συγκροτημάτων όπως οι Jex Thoth, οι Blood Ceremony και οι Purson, αν και τείνει κυρίως στην μονολιθηκότητα των πρώτων παρά στο folky doom rock των δύο τελευταίων.

Αν και προσωπικά ψάχνω πλέον το σχήμα που θα πάει το ιδίωμα ένα βήμα παραπέρα, οι Mount Salem δεν παύουν να είναι ένα νέο σύνολο και ίσως έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτό το χαρακτηριστικό στις μελλοντικές κυκλοφορίες τους. Όσοι φίλοι του είδους δεν έχουν ήδη τσεκάρει το “Endless”, σίγουρα δεν χάνουν κάτι με το να αφιερώσουν λίγο ή και περισσότερο απ’ το χρόνο τους ώστε να ανακαλύψουν τους Mount Salem.

503