CREMATORY: “Antiserum”

Δισκογραφική συνέχεια για τους Γερμανούς industrial goth metallers, με την πλάστιγγα να γέρνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά προς τον πρώτο χαρακτηρισμό. Οι ίδιοι λένε πως πάνε ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές επιρροές.

Το κύριο χαρακτηριστικό του “Antiserum” αποτελεί η μείξη των metal riff με τα ebm πλήκτρα. Ο ντράμερ τους Markus Jullich μας κλείνει το μάτι και το αποκαλεί ebm metal. Τα φωνητικά του Felix αποτελούν το μόνο σταθερό άξονα όλα αυτά τα χρόνια πειραματισμού της μπάντας σε διαφορετικά μουσικά χωράφια. Η γνωστή, τουλάχιστον στους παλιότερους φίλους της μπάντας, εναλλαγή καθαρών και σκληρών φωνητικών είναι παρούσα και σε αυτή τη δουλειά των Crematory.

Αν και το άλμπουμ περιέχει κομμάτια που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και σε κάποιο από τα 2 πρόσφατα δισκάκια τους, ο πειραματισμός και η παράδοση στον ηλεκτρονικό ήχο αυτή τη φορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η συνεργασία με τον Elmar Schmidt (Centhron) δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα άλλωστε. 

Στην κατσαρόλα της ηχητικής σούπας που μας προσφέρουν οι Γερμανοί παλαίμαχοι (23 χρόνια στην πιάτσα) μπαίνουν επιρροές από τον ήχο των Rammstein, Deathstars, Combichrist, φιλτραρισμένα στον προσωπικό τους ήχο και το αποτέλεσμα δεν θα έλεγα πως τους δικαιώνει ολοκληρωτικά αν και αφήνει να φανεί ένας νέος δρόμος που με τις σωστές ιδέες η μπάντα θα μπορούσε να διαπρέψει. Το “Antiserum” όμως είναι ένας εύκολος δίσκος που κυλάει ομαλά, σε στιγμές ανιαρά για τον υποψιασμένο ακροατή που αρέσκεται στα προαναφερθέντα μουσικά στυλ. Ίσως να είναι και οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται στην αναμονή της ακρόασης του παντρέματος αυτών. Ίσως μια ακόμη πιο τολμηρή απόπειρα προσέγγισης τους δώσει το αποτέλεσμα που ίσως προσδοκούσαν να πετύχουν με το “Antiserum”.

Για τους φίλους της death metal περιόδου έχω να πω μόνο να μην μπουν καν στον κόπο να ακούσουν το νέο άλμπουμ αν και ήδη εδώ και αρκετά χρόνια θα έχουν καταλάβει πως η εποχή εκείνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τους Crematory.  Αν όμως γουστάρετε ηλεκτρονικές industrial καταστάσεις μπολιασμένες με (ψιλοθαμμένες στην παραγωγή) metal κιθάρες και γαϊτανάκι μπρουτάλ και μελωδικών φωνητικών φορτώστε το “Antiserum” και ανοίξτε την ένταση.

472