VARIOUS ARTISTS: “Sons of a Dream- A Tribute to the Majesty of Warlord”

H Metal Breed Records είναι υπεύθυνη για αυτό το, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον άλμπουμ φόρο τιμής στους Αμερικανούς θεούς του (βαθιά ανάσα) επικό-λυρικό-μελωδικού metal, αδιαμφισβήτητα ενός από τους πατέρες του ιδιώματος, Warlord.

Η κυκλοφορία γίνεται σε δυο μορφές, σε ψηφιακή για κατέβασμα από το διαδίκτυο και περιέχει 10 κομμάτια και σε φυσική μορφή σε cd. Η δεύτερη αυτή έκδοση υπερτερεί κατά ένα κομμάτι της πρώτης, το οποίο είναι η απόδοση των Battleroar (Gre) στο “Deliver Us”. Στα χέρια μου ήρθε η πρώτη έκδοση οπότε επιφυλάσσομαι να ακούσω στο προσεχές μέλλον και το κομμάτι των Battleroar.

Τα Ελληνικά χρώματα έχουν την μερίδα του Λέοντος σε αυτή την κυκλοφορία, υπάρχουν όμως μέσα και μουσικοί από άλλες χώρες όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Αξιοσημείωτο είναι πως συμμετέχουν και ο νέος τραγουδιστής των Warlord Νικόλας Λεπτός (Arrayan Path) καθώς και ο Giles Livery (Dragonsclaw) ο οποίος ήταν ο frontman τους στην πρόσφατη περιοδεία της μπάντας.

Το μπόλιασμα του προσωπικού ήχου κάθε μπάντας/ μουσικού με τις συνθέσεις του Bill Tsamis υπήρξε σε γενικές γραμμές επιτυχημένο σε σημεία και εντυπωσιακό. Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι και αυτό που ανοίγει το δίσκο, ο Bob Katsionis (Gre) με το “Winter Tears”. Είναι και το κομμάτι που έχω λιώσει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα με έναν Katsionis που δείχνει να έχει το άγγιγμα του μεταλλικού Mίδα. Άψογη ενορχήστρωση και φρεσκάδα, ειδικά στα φωνητικά και με έναν εντυπωσιακά Warlord ήχο στις κιθάρες.

Στη συνέχεια ακούμε τον Angelo Perlepe (Gre) στο “Child of the Damned”, χωρίς υπερβολή ένα μικρό διαμαντάκι. Ένας Μουσικός (με Μ κεφαλαίο) σε μια εκτέλεση που σε κολλάει στον τοίχο με το γνωστό Malmsteen/ Blackmore ταμπεραμέντο του. Στο εντυπωσιακό του αποτελέσματος συνεισφέρουν σημαντικά και η ωμή παραγωγή που μου ακούστηκε ιδανική για την περίσταση.

Οι Arrayan Path (Cyp) στο “Mrs Victoria” απλά δικαιολογούν έμπρακτα τον Tsamis για την επιλογή του Λεπτού ως νυν frontman τους, ενώ οι 4bitten (Gre) που ακολουθούν με το “Penny For A Poor Man” σε μια πιο hard rock εκδοχή του που με λίγα ακούσματα σβήνει το ξένισμα της πρώτης εντύπωσης.

Το “Black Mass” το ανέλαβαν οι Innerwish (Gre) με τον τραγουδιστή τους Γιώργο Εικοσιπεντάκη σε δισκογραφικό ντεμπούτο και σε μια βασιλική εκτέλεση με πομπώδη συμφωνικά σημεία, δυνατό ρυθμικό μέρος και  όμορφες κιθάρες. Οι Dragonsclaw (Aus) διασκεύασαν το “Lucifer’s Hammer” με τον Giles Livery να κλέβει την παράσταση σε μια διασκευή με μικρό ρίσκο  αφού προσπάθησε να κρατηθεί πολύ κοντά στο πρωτότυπο.

Οι Delivers (Gre) στο “Lost And Lonely Days” ακολούθησαν το πιο AOR/Hard Rock μονοπάτι τους, ενώ οι Dexter Ward (Gre/ Ita) με το “Winds Of Thor”, ένα από τα επικότερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, καταφέρνουν να αφήσουν και το δικό τους στίγμα ενσωματώνοντας στο τραγούδι την ηχητική τους ταυτότητα.

Οι Blacklands (Ger) που την χρονιά που μας πέρασαν κυκλοφόρησαν ένα από τους πιο αξιόλογους δίσκους, διασκεύασαν το “My Name Is Man”, και με τον τίτλο να ακούγεται κάπως οξύμωρος με ερμηνεύτρια τη Moja Nardelli, μας χαρίζουν ένα από τα απολαυστικότερα και ταξιδιάρικα τραγούδια του άλμπουμ με ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις, χρήση παραδοσιακών οργάνων και τα ονειρικά φωνητικά της Moja.

Τελευταίο κομμάτι από τους Dark Nova (Gre) “Sons Of The Dream”. Όπως άριστα άνοιξε το άλμπουμ, ανάλογης αξίας είναι και το κλείσιμό του με μια εκτέλεση που σφύζει από δύναμη και λυρισμό, το πιο εντυπωσιακό ίσως κομμάτι της δεκάδας.

510