SUMA, Sadhus, Gomgoma (08/11/2013) Six Dogs

Το live της περασμένης παρασκευής ήταν ένα must για όλους τους φίλους του sludge/doom ιδιώματος.

Οι Σουηδοί Suma, και δύο τοπικές μπάντες θα έντυναν μουσικά την βραδιά και όλοι ελπίζαμε  ότι οι ψυχές μας θα μαύριζαν και τα μυαλά μας θα πολτοποιούνταν κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε απόλυτο δίκιο. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν.

Κατά τις 9 λοιπόν σκάνε μύτη στην σκηνή του Six Dogs οι Gomgoma με την προσέλευση του κόσμου να κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Τη μπάντα δεν την ήξερα άλλα ένας φίλος μου με προϊδέασε για τα καλύτερα πριν το live. Και είχε απόλυτο δίκιο. Από τις πρώτες νότες καταλάβαινες ότι οι Gomgoma είναι μια εξαιρετική μπάντα και θα μας χαρίσει απίστευτες στιγμές μαυρίλας. Εξαιρετικά riff, απίστευτος όγκος και συνεχής αλλαγές στα tempo που εμπλουτίζανε με τον καλύτερο τρόπο το doom/sludge των Gomgoma.

Η απουσία του μπάσου πέρναγε απαρατήρητη μιας και οι δύο κιθάρες κάλυπταν το κενό με άριστο τρόπο και ο ήχος στα τύμπανα ήταν ότι καλύτερο μπορεί κανείς να φανταστεί για το είδος. Ακόμη δυσκολεύομαι να ξεχάσω τον μεταλλικό ήχο του που έμοιαζε λες και θέλει να διαλύσει τον εγκέφαλο και τα σωθικά μου. Εξαιρετική εμφάνιση από μία εξαιρετική μπάντα.

Μετά από περίπου 35 λεπτά και το απαραίτητο διάλειμμα για αγορά μπύρας κάνουν την εμφάνιση τους οι Sadhus (The Smoking Community). Είχα μεγάλη περιέργεια να δω την μπάντα live μιας και είχα ακούσει καλά λόγια και αν έκρινα από αυτά που είχα δει στο internet δεν θα με απογοήτευαν. Ταχύτητες κοντά στο μηδέν, ήχος τούμπανο και οι περιέργεια έδωσε την θέση της στην ικανοποίηση.

Σε 40 λεπτά οι Sadhus έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για να μας μαυρίσουν την ψυχή και το πέτυχαν με περίσσια άνεση. Τα ξεσκισμένα φωνητικά και τα ανώμαλα riff μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση αν τίποτα δεν υστερούσε από την εμφάνιση των Sadhus αυτό το βράδυ. Άκρως επαγγελματικές καταστάσεις από 4 άτομα που ήξεραν πάρα πολύ καλά τον ρόλο τους και τον τρόπο για να μας προετοιμάσουν για τους Suma που ακολουθούσαν.

Sadhus (The Smoking Community) setlist
Intro
Colombian boat Blues
Burned by hand
The Smoking Community
Make Me 20 euros
Foondamentalist

Μία μπάντα που όποιος σέβεται τον sludge εαυτό του οφείλει να γνωρίζει ετοιμάζονταν να εμφανιστεί στο Six Dogs. Η ώρα πλησίαζε τις 11, ο κόσμος είχε αυξηθεί σημαντικά και μετά από την εμφατική εμφάνιση των δύο προηγούμενων περίπου συγκροτημάτων οι SUMA άρχισαν να αποδεικνύουν γιατί είναι από τις καλύτερες sludge μπάντες σήμερα.

Στημένοι σε σειρά μπροστά στην σκηνή, αφήνοντας στο background τον Rick να παίζει με τα samples και να εμπλουτίζει το ηχητικό τους δημιούργημα, κατάφεραν από το πρώτο λεπτό να μας τινάξουν τα μυαλά στον αέρα. Καθηλωμένοι οι περισσότεροι από εμάς στις θέσεις τους απολαμβάναμε την καταχνιά που μοίραζαν οι SUMA. Το γεγονός ότι τα φωνητικά ήταν λίγο χαμηλά σε ένταση δεν μείωνε ούτε στο ελάχιστο την άριστη δουλεία του Johan που αντικαθιστούσε άψογα τον Jovan. Στημένος στη μέση της σκηνής, πίσω από το λιτό του drum-kit o Erik κρατούσε τη συνοχή στον ογκόλιθο που προκαλούσαν η κιθάρα του Peter και το μπάσο του Johan, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη μαγεία με το επιβλητικό του παίξιμο.

Στην περίπου μιάμιση ώρα της εμφάνισης τους έπαιξαν κομμάτια από τα δύο προηγούμενα LP τους (Ashes, Let The Churches Burn) και δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο από την εμφάνιση των Σουηδών.

SUMA setlist (με επιφύλαξη)
Headwound
Ashes
Hypno Assassin
Orissa
Justice
War On Drugs
Let the Churches Burn
No, You’re the Monkey
War On Drugs

Προσωπικά αδυνατούσα να καταλάβω που πατώ και που βρίσκομαι μετά το τέλος της συναυλίας. Τρεις εξαιρετικές μπάντες παρέλασαν από την σκηνή του Six Dogs με αποκορύφωμα ασφαλώς την εμφάνιση των SUMA που μπήκαν προσωπικό μου πάνθεον με της καλύτερες sludge μπάντες της δεκαετίας. Ασφαλώς και αξίζουν πολλά μπράβο στη Smoke The Fuzz gigs που διοργάνωσε αυτό το event και έδωσε την ευκαιρία σε περίπου 150 θεατές να απολαύσουν μία βραδιά αργόσυρτου, βρόμικου, επιβλητικού sludge. Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να κυλιθούμε στον βούρκο. Και εις άλλα με υγεία και βρώμικα μυαλά.

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

400

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.