FIRE‏

Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό συγκρότημα οι Μαλτέζοι hard rockers FIRE κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό δεύτερο άλμπουμ και μίλησαν στο Rockway.gr για το μέλλον και την πορεία της μπάντας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τους FIRE με την συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Θα θέλαμε να μας πείτε, πώς ξεκίνησαν όλα και ποιες δυσκολίες έπρεπε να ξεπεράσετε, προκειμένου να φέρετε αυτό το συγκρότημα στη ζωή.
Οι FIREξεκίνησαν σαν ένα συγκρότημα διασκευών, που έπαιζε κλασσική ροκ μουσική. Το συγκρότημα πέρασε από διάφορες αλλαγές μελών, έως ότου μπήκαν στο συγκρότημα το 2002, οι κιθαρίστες RobertLongoκαι Pejxa. Με αυτά τα δύο νέα μέλη, η μουσική κατεύθυνση άρχισε να αλλάζει προς το hardrock, αλλά και δικά μας τραγούδια. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτές που αντιμετωπίζει πρακτικά κάθε συγκρότημα….προβλήματα, σχετικά με την προσπάθεια να βρούμε ένα μέρος για να κάνουμε πρόβα, κάποια στιγμή μας έκλεψαν τον εξοπλισμό, ενώ κάποια άλλη φορά ο χώρος, που χρησιμοποιούσαμε για πρόβα, πλημμύρισε τελείως και ο μουσικός μας εξοπλισμός καταστράφηκε! Ωστόσο, το συγκρότημα έμεινε μαζί και το 2004 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας single. Κατόπιν, κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album, “Ignite”, το 2006 και το “Thrillme” το 2009. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, το συγκρότημα εξελίχτηκε, από ένα άγνωστο συγκρότημα που έπαιζε σε μικρές παμπ, σε συγκρότημα που ήταν επικεφαλής σε φεστιβάλ στη Μάλτα.

Προέρχεστε από μια μικρή, αλλά όμορφη χώρα, όπως η Μάλτα, που δεν φημίζεται για τα ροκ συγκροτήματά της. Θεωρήσατε ότι το γεγονός αυτό σας δυσκόλεψε κατά τη δημιουργία του συγκροτήματος;
Η Μάλτα, όπως λες, είναι μια πολύ μικρή χώρα, αλλά διαθέτει μια πολύ υγιή μουσική σκηνή. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο και ακριβό για εμάς, να κάνουμε συναυλίες στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε απλά να μπούμε σε ένα φορτηγάκι και να οδηγήσουμε…..θα πρέπει να πάρουμε αεροπλάνο ή πλοίο, κι έτσι γίνονται όλα πιο περίπλοκα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, με το μέγεθος του νησιού (Μάλτα), δεν υπάρχει καμία δισκογραφική εταιρεία, και, φυσικά, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός χώρων για παραστάσεις/ συναυλίες. Επίσης, και το αγοραστικό κοινό είναι μικρό και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση ηχογραφήσεων, παραστάσεων, κτλ.

Το “Thrill me” είναι ο νέος σας δίσκος. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις βασικές διαφορές μεταξύ του “Thrill me” και του προηγούμενού σας δίσκου, “Ignite”.
Το “Thrill me”είναι λίγο πιο σκληρό και “βρώμικο” από το “Ignite”. Αγαπάμε και τους δύο δίσκους και συχνά παίζουμε live τραγούδια και από τους δύο. Μουσικά, θεωρούμε ότι το “Thrill me”είναι λίγο πιο δυνατό, αλλά έχει και κανα-δύο τραγούδια που παίζονται πιο εύκολα στο ραδιόφωνο. Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κάπως πιο σκληρή χροιά στην ηχογράφηση, για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε πιο πιστά το πώς ακούγεται το συγκρότημα. Όσον αφορά στους στίχους, τα περισσότερα τραγούδια αφορούν προσωπικές σχέσεις, ενώ το “Ignite” είχε κάποια τραγούδια με πιο “κοινωνικό” θέμα, όπως το “Conspiracy theory” ή το “Going Down”….το πρώτο ασχολείται με τις κυβερνήσεις που εισβάλουν στην προσωπική μας ζωή και το δεύτερο με τη τραγωδία που μπορεί να επιφέρει η χρήση ναρκωτικών.

Πείτε μας λίγα πράγματα, για τον τρόπο που γράφετε τα τραγούδια σας. Λαμβάνει μέρος στη διαδικασία κάθε μέλος του συγκροτήματος;
Οk…η διαδικασία συγγραφής τραγουδιών συνήθως ξεκινά με τον Robertνα κάνει ένα demoενός τραγουδιού, που κατόπιν πάει στον Kennethπου ασχολείται με τις μελωδίες και τους στίχους. Όταν αυτοί οι δύο αισθάνονται ότι έχουν κάτι, το οποίο μπορούν να δουλέψουν, τότε το demoδίνεται και στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, για να δοκιμάσουν. Σε αυτό το στάδιο, ο καθένας προσθέτει τη συνεισφορά του και το τραγούδι αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή. Έτσι, η συγγραφή τραγουδιών γίνεται στην πραγματικότητα από την ομάδα των Longo/Callejaκαι στις υπόλοιπες ρυθμίσεις και λεπτομέρειες συνεισφέρουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος.

Δημιουργήσατε το συγκρότημα το 1998, αλλά κυκλοφορήσατε τον πρώτο σας δίσκο το 2006. Γιατί καθυστερήσατε τόσο;
Λοιπόν, τα πρώτα χρόνια παίζαμε διασκευές, έτσι μας πήρε λίγο καιρό και αρκετές αλλαγές στα μέλη, για να φτάσουμε στο σημείο, όπου αισθανόμασταν ότι το δικό μας υλικό ήταν αρκετά καλό, για να κυκλοφορήσει σε δίσκο. Θέλαμε ο πρώτος μας δίσκος να είναι όσο το δυνατόν πιο καλός, έτσι δοκιμάσαμε και απορρίψαμε πολλές ιδέες, μέχρι να καταλήξουμε στα τελικά τραγούδια, ύφος και ήχο.

Έχετε περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη, με συγκροτήματα όπως οι Krokus. Μιλήστε μας για τις εμπειρίες σας από αυτές τις περιοδείες.
Παίξαμε ως supportτων Krokusστις συναυλίες τους στη Μάλτα. Η εμπειρία ήταν φανταστική. Σε κάποια φάση οι Krokusέκαναν πρόβα στο στούντιό μας, και ήταν συναρπαστικό να τους βλέπουμε να παίζουν. Είναι υπέροχοι μουσικοί και ήταν πολύ καλή μαθησιακή εμπειρία για μας, να δούμε δοκιμασμένους επαγγελματίες, τόσο στην πρόβα, όσο και στην σκηνή. Έχουμε τεράστιο σεβασμό για το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους…..απλάtheyROCK!!!

Ο ήχος σας μας θυμίζει τα μεγάλα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70, αλλά έχετε καταφέρει να μην ακούσετε ρετρό, αλλά πραγματικά φρέσκοι. Ποιο είναι το μυστικό, αν υπάρχει;
Όλα τα παιδιά στους FIREλατρεύουν συγκροτήματα όπως οι Whitesnake, JudasPriest, Thunder, AC/DC, DeepPurpleκτλ……έτσι αυτά τα συγκροτήματα μας έχουν επηρεάσει όλους πολύ. Ωστόσο, θέλαμε να πάρουμε όλες αυτές τις επιρροές και να προσθέσουμε κάτι ξεχωριστό, δικό μας. Ακούμε μια μεγάλη ποικιλία μουσικών ειδών… οτιδήποτε από ποπ τραγούδια, έως το πιο σκληρό μέταλ, και, κάποιες φορές, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στοιχεία από αυτά τα είδη στη μουσική μας. Ο Robertείναι παραγωγός, έτσι η εμπειρία του με την τεχνολογία και τα διαφορετικά είδη μας βοήθησε να προσθέσουμε σύγχρονα στοιχεία σε ένα παραδοσιακό ήχο. Δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι θα κάνει καλύτερο το τραγούδι. Για παράδειγμα, στο album “Thrillme”, χρησιμοποιήσαμε πλήκτρα, λούπες κτλ……έτσι, ενώ είμαστε περήφανοι που ακουγόμαστε “κλασσικοί”, απολαμβάνουμε να βάζουμε και νέο υλικό στις παραγωγές, έτσι ώστε να ακούγονται, όπως είπες, περισσότερο φρέσκες και λιγότερο ρετρό.

Πείτε μας τι είδος μουσικής ακούτε (εκτός από hardrock) και ποια είναι τα συγκροτήματα που σας έχουν επηρεάσει.
Εκτός από hard rock, ακούμε σε μια μεγάλη ποικιλία μουσικής……Στον Kenneth αρέσουν τα glam συγκροτήματα όπως οι Wigwam, ο Robert λατρεύει ένα ιταλικό συγκρότημα που λέγεται “elio e le storie tese”, ο Pejxa ακούει πολλούς shredder κιθαρίστες, όπως ο Malmsteen κτλ., ο Challee λατρεύει τη fusion μουσική και ο Zizza τη reggae……έτσι έχουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία…..κάποια από αυτά τα είδη δεν αντικατοπτρίζονται άμεσα στη μουσική μας, αλλά μας βοηθούν να είμαστε καλύτεροι μουσικοί, επειδή εκτιθέμεθα σε πολλές διαφορετικές ιδέες και αισθήσεις.
Τα συγκροτήματα που μας επηρεάζουν είναι όλα τα κλασσικά συγκροτήματα hard rock του παρελθόντος και του παρόντος…..από τους Led Zeppelin, τους Nickleback και τους Wolfmother, ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιρροές μας είναι πιθανόν οι Deep Purple, Whitesnake, Krokus, Motley Crue και Judas Priest.

Το εξώφυλλο του CD θα μπορούσε να περιγραφεί ως sexy. Ποιανού ιδέα ήταν;
Η αρχική ιδέα ήταν του Kennethκαι επεξεργάστηκε από τον γραφίστα μας WilCamilleri.

Υπάρχουν πολλοί fansτου hardrock, που πιστεύουν ότι αυτό το είδος εξωφύλλου γίνεται μόνο για να προσελκύσει αγοραστές. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;
Ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το “sexy”εξώφυλλο ήταν ότι θέλαμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να απομακρυνθούμε από τα συνηθισμένα γραφικά σχέδια που χρησιμοποιούνται στο hard rock . Υπάρχουν εκατομμύρια εξώφυλλα που δείχνουν τα συγκροτήματα να ποζάρουν με μοτοσικλέτες ή κιθάρες…… Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο ασυνήθιστο.
Θέλαμε να περάσουμε την ιδέα ότι η μουσική ήταν sexy, χωρίς να είναι πολύ φανερό. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε το ασπρόμαυρο…..η φωτογραφία είναι sexy, αλλά αρκετά διαφορετική από αυτή που βλέπεις σε γυαλιστερά περιοδικά…κατά κάποιον τρόπο, είναι μια στυλιζαρισμένη παρουσίαση… Θέλαμε κάτι που θα ξεχώριζε στα ράφια των καταστημάτων και στις ιστοσελίδες. Είναι αρκετά ασυνήθιστο για ένα hard rock συγκρότημα να χρησιμοποιεί το άσπρο και το μαύρο ως χρώματα και να μην βάζει τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο του CD! Έτσι, δεν έγινε μόνο για να προσελκύσουμε αγοραστές, αλλά περισσότερο για να δελεάσουμε τους ακροατές, σχετικά με το τι παίζεται σε αυτά τα ακουστικά!

Είναι η ανταπόκριση του hardrockκοινού, αυτή που ονειρευόσασταν, όταν δημιουργήσατε το συγκρότημα;
Η ανταπόκριση είναι φανταστική, τόσο εντός Μάλτας, όσο και από το εξωτερικό. Το albumβρέθηκε στην κορυφή των τοπικών chartsγια εβδομάδες και το συγκρότημα είναι Νο.1 στα chartsστη Μάλτα. Αυτό είναι αρκετά απίστευτο για ένα συγκρότημα που παίζει κλασσικό hardrock. Έχουμε λάβει πολύ θετική ανταπόκριση από ακροατές από όλον τον κόσμο, μέσω των διάφορων websitesκαι, ειλικρινά, είμαστε αρκετά έκπληκτοί με όλα τα σχόλια που έχουμε λάβει. Μόνο να ονειρευτούμε μια τέτοια ανταπόκριση, θα μπορούσαμε λίγα χρόνια πριν, και είμαστε πολύ, πολύ ευγνώμονες στους ανθρώπους που άκουσαν ή αγόρασαν το album……σας ευχαριστούμε όλους τόσο πολύ!!!!

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα συγκρότημα hardrockπραγματικά αποδεικνύει τι αξίζει, μόνο όταν παίζει liveστη σκηνή. Θεωρείτε τους εαυτούς σας, συγκρότημα του studioή των live Συμφωνούμε……τα liveστη σκηνή, είναι εκεί που αποδεικνύει ένα hardrockσυγκρότημα τι αξίζει. Η διαδικασία του studioείναι ενδιαφέρουσα και δημιουργική, αλλά η ενέργεια του liveείναι κάτι άλλο. Οι FIREείναι σίγουρα ένα συγκρότημα των live, για χρόνια το συγκρότημα έπαιζε και ακόμα παίζει σε όλους τους πιθανός χώρους και έχει χτίσει τη φήμη του με τη δύναμη των liveπαραστάσεων.. Άρα… ναι, είμαστε σίγουρα ένα συγκρότημα των live!!!

Ποια είναι τα σχέδια των FIREγια το μέλλον;
Έχουμε κάνει μια συμφωνία διανομής με μια Γερμανική δισκογραφική που λέγεται AvenueofAllies, και το albumείναι πλέον διαθέσιμο παγκοσμίως, από την Αμερική έως την Ιαπωνία, καθώς και στα CDbaby, AmazonItunesκτλ., χάρη στη σκληρή δουλειά του GregorKlee. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική, και ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία κάποια στιγμή μες στο 2010, ώστε να ξεφύγουμε κι εμείς από τα στενά όρια του μικρού μας νησιού.

Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες fansσας και στους αναγνώστες του rockway.gr.
Γεια σας, Έλληνες fansτων FIRE!!! Σας ευχαριστούμε πολύ που ακούτε τη μουσική μας!Ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να έλθουμε στην χώρα σας και να δώσουμε κάποιες συναυλίες…. Εντωμεταξύ, για αυτούς τους αναγνώστες που δεν μας έχουν ακούσει, μπορείτε να έχετε δωρεάν previews, downloadsκαι videoστην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.reverbnation.com/firemalta

Συνδεθείτε με το συγκρότημα στα παρακάτω:
http://www.facebook.com/pages/FIRE-Malta/70582425980
http://www.myspace.com/firemalta
http://twitter.com/FIREMALTA

Retail links here:
http://www.firemalta.com/thrillme.htm

Σ’ ευχαριστούμε, rockway.gr, που μας έδωσες την ευκαιρία να συνδεθούμε με τους αναγνώστες σας!!
Rock on !!!!!
Kenneth, Robert, Pejxa, Chalee, Zizza


255