Distortion Tamers, Misty Blue Boys, Babi Bone Project (12/10/2013) An Club

Μεγάλη, χορταστική βραδιά, με πληθώρα ονομάτων, που καθένα από αυτά έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει την δική του ιστορία στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή,  ήταν η βραδιά του Σαββάτου στο υπόγειο μουσικό στέκι της Σολωμού.

Μέτρια, δυστυχώς και παρά το χαμηλό εισιτήριο, η προσέλευση θεατών, μη ανάλογη της αξίας των μουσικών που επανδρώνουν τα τρία group και των καλεσμένων που είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να παρακολουθήσουμε. Δεν πειράζει όμως, χαμένοι βγήκαν μόνο όσοι δεν βρέθηκαν εκεί καθώς οι τρεις εμφανιζόμενες μπάντες παρουσιάστηκαν απτόητες και ιδιαίτερα ψυχωμένες, εντυπωσιάζοντας με την ενέργεια τους και την άγρια rock διάθεση τους.

Πρώτο πιάτο της βραδιάς οι Babi Bone Project. Δεν θα μπορούσε να απογοητεύσει μία μπάντα με μέλη των, όχι τόσο παλιών αλλά ήδη καταγεγραμμένων ως θρυλικών στο συλλογικό υποσυνείδητο των φίλων της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής, Earthbound (ή και των Rocking Bones κατ’ άλλη ταξινόμηση και από άλλη οπτική γωνία).

Καθαρόαιμο, νευρώδες surf-rock από ένα trio με στιβαρό και παράλληλα εφευρετικό rhythm section από drums και μπάσο και lead guitar με ήχο που σε ανέβαζε πάνω στο κύμα για να σε μεταφέρει στην ακτή μίας άλλης χώρας και δεκαετίας. Ανάμεσα στις διασκευές που επέλεξαν υπήρχαν τόσο standards του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος όσο και κάποια από τον ευρύτερο χώρο της rock που αποτέλεσαν τόσο ενδιαφέρουσες εκδοχές όσο και ευχάριστες εκπλήξεις.

BBP setlist
Johnny Guitar
16 tons
Hawaii 5-0
Pipeline
Surf Rider
Apache
Ring of Fire
Wedge/Misirlou
Out of Limits
Shot in the Dark
Ghost Riders in the Sky
Ace of Spades
Rowdy Friends
Malagueña



Οι Misty Blue Boys ξεκίνησαν την εμφάνιση τους λίγο πριν της 12:00. Έμειναν κι εκείνοι πάνω στην σκηνή για 45 περίπου λεπτά γεμάτα από άγριο rockabilly με παραμορφωμένες κιθάρες, επιθετικά φωνητικά, ανελέητο slapping στις χορδές του κοντραμπάσου και δυνατά country/rock’n’roll τύμπανα.  Μεγάλα ποσά ενέργειας και από τους τρεις μουσικούς που έφεραν το κοινό πιο κοντά στην σκηνή και το ώθησαν να κινηθεί και να χορέψει.

Mε τον σκληρό, ωμό, καταιγιστικό ήχο τους λειτούργησαν και σαν γέφυρα μεταξύ του ξέγνοιαστου surf των BBP και του “αλήτικου” garage-punk των Distortion Tamers που ακολούθησαν, ούτως ώστε το line-up της συναυλίας να δέσει ιδανικά, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη υφολογική συνέχεια.

Misty Blue Boys setlist
Ride this Torpedo
Fourth & Perry
Dragster
Silly Game
Deal
Big Trouble
Instrumental
Pink Caddy
Reefer Madness
You Freak Me Out
Brand New Gun
Marijuana
Swampland

Η συνέχεια, ας μην ξεχνάμε ότι αφορμή για την συναυλία ήταν να γιορταστεί η κυκλοφορία του EP “Faith in You”, ήρθε με τους Distortion Tamers να παίρνουν τις θέσεις τους στην σκηνή.
Απευθείας επίθεση μέσω τυμπάνων και ενισχυτών με δύο κομμάτια που κινούνται σε ύφος μεταξύ garage-rock και αμερικάνικου punk.

Επίθεση και στο μικρόφωνο από τον Κωστή Αναγνωστόπουλο (γεγονός που πιθανόν ενεργοποίησε κάποια διαδρομή νευρωνικών συνάψεων του εγκεφάλου ώστε τις επόμενες μέρες να αναβοσβήνει όταν κλείνω τα μάτια μου μία φωτεινή επιγραφή “Joe Strummer”, ας μου επιτραπεί η φλυαρία, ιεροσυλία, σύγκριση κι ό,τι άλλο πιθανόν ενοχλήσει οποιονδήποτε).

Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο frontman παίρνει στα χέρια του την semi-hollowed κιθάρα του και η μπάντα εκτελεί το υπέροχο “Swell” από το “Junglehead Stories” οδηγώντας σε πιο σκοτεινές κι ερημώδεις americana διαδρομές.

Κάπως έτσι, εναλλάσσοντας την διάθεση μεταξύ σκληρού garage’rock, rock´n´roll αλλά και πιο blues ατμόσφαιρας, θα φτάσουμε στην στιγμή εκείνη που η Εύα Κ. (των Soul Resistance και των τεράστιων ελληνίδων alternative/grungers Nonmandol) θα πάρει την θέση του drummer για το “Sunday of the Dead” ξεκινώντας ένα σημαντικό μέρος της συναυλίας κατά την διάρκεια του οποίου οι Distortion Tamers θα μοιραστούν την σκηνή με εκλεκτούς τους φίλους. Κι όχι μόνο δικούς τους, καθώς καθένας τους είναι και επί χρόνια φίλος των θιασωτών της ελληνικής rock σκηνής. 

Αμέσως μετά, ολόκληρο το “Faith in You” θα παρουσιαστεί με τον Alex K. στο μπάσο. Ο νέος τους μπασίστας, Manuel de Villiers θα παραχωρήσει την θέση του αλλά δεν θα εγκαταλείψει την σκηνή, ώστε να συνδράμει με κιθάρες και βοηθητικά φωνητικά. Ασφαλέστατα μπορούμε να πούμε ότι η ζωντανή παρουσίαση του EP δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Τέσσερα όμορφα κομμάτια και Αλέξης Καλοφωλιάς  άλλωστε, όχι ότι η μπάντα υστέρησε αλλά έχουμε όλοι τις αδυναμίες μας.

Στην συνέχεια, μαζί με τους Tamers και τον Alex Κ. ο Chris B.I. (The Last Drive) θα προσφέρει την πολύτιμη συμμετοχή του στο “June Rhyme” (των Sting-Rays).

Ο Νίκος “Τσουλούφης” (Αδιέξοδο, Deus Ex Machina, Bad Lack Souls, ANFO) θα τραγουδήσει μαζί τους το επόμενο κομμάτι ενώ τα φώτα του An έχουν πέσει και ένας λευκός προβολέας σώζει την κατάσταση δημιουργώντας τυχαία, αλλά νοσταλγικά την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει γυρίσει σε παλιότερες εποχές.

Με αμείωτες εντάσεις θα φτάσουμε στο τέλος της συναυλίας όταν το μπάσο θα αναλάβει ο παλιός φίλος Pep με τον οποίο ηχογραφήθηκε η προηγούμενή τους δουλειά.

Βραδιά δυνατού rock´n´roll και μαθημάτων ζωντανής ιστορίας της ελληνικής σκηνής. Καλές επιτυχίες για την συνέχεια στους Distortion Tamers ώστε να μας προσφέρουν ξανά και συχνά τέτοιες στιγμές. Κι σε λίγες μέρες (19/10/13), σειρά της Θεσσαλονίκης!

Distortion Tamers setlist
Better Move On
New Sunrise
Swell
Down In the Hole
Motorcity Surf
Bad Dog
Give Me Soul
Sunday of the Dead (+Eva K.)
Remember Who You Are (+Alex K.)
Diggin’ Inside (+Alex K.)
Dirty Sun (+Alex K.)
Get Your Life Back (+Alex K.)
June Rhyme (+Alex K. & Chris B.I.)
Over the Edge (+ Nick)
Rage
Hey Bro (Pep)

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

489