RUST2DUST: “Daymare”

Οι Σλοβάκοι Rust2Dust είναι μια νέα σχετικά μπάντα που κινείται στο χώρο του nu/ core metal. Οι παρθενικές τους κυκλοφορίες, ένα 3-track EP με τον τίτλο “Dopamine”, καθώς και το ίδιο το album “Daymare” που κυκλοφόρησε αρχικά το 2010 μόνο στη Σλοβακία, στάθηκαν ικανές να τους δώσουν την ευκαιρία να μοιραστούν τη σκηνή με μπάντες όπως Lamb of God, Mnemic και Pro-Pain μεταξύ άλλων.

Η επανακυκλοφορία λοιπόν του “Daymare” για τον υπόλοιπο κόσμο εν έτει 2013, δείχνει μια φρέσκια μπάντα, εναλλακτικού και σύγχρονου metal, με πολύ καλή παραγωγή από τον Tue Madsen και μικρές άμεσες συνθέσεις που σπάνια ξεπερνούν τα τέσσερα λεπτά.

Βασικά στοιχεία του album, είναι οι συνεχείς αναμετρήσεις ανάμεσα στα riff των κιθαριστών και του πολύ καλού drummer Marek Matejov, οι μελωδικές εισαγωγές των τραγουδιών, η σωστή έκφραση των επιρροών τους που απομακρύνει τις όποιες υποψίες αντιγραφής, καθώς και η ευέλικτη, “διαβασμένη” ερμηνεία του Tomαš Buroň στα φωνητικά.

Εξαιρετικό το συμφωνικό εισαγωγικό θέμα του σαφέστατα τιτλοφορημένου “Intro” με soundtrack-ική φύση δίνει τη σκυτάλη στο “Stay Awake” και τα γνωστά rhythm battles μεταξύ των σκληρών riff και των drum breaks πλημμυρίζουν τα ηχεία ενώ το “Devil’s Whore” είναι το πιo ξεχωριστό τραγούδι, με εμφανή προσέγγιση του ύφους των System Of Α Down, με αλλοπρόσαλλα φωνητικά και πολύ τεχνικό παίξιμο. Ενδιαφέροντα τα τρία κομμάτια τα οποία αποτελούσαν και το EP, τα “Hate”, “Lost” και ειδικά το “Dopamine”, με ακουστική εισαγωγή και μανιασμένη συνέχεια. Άλλο ένα καλό τραγούδι, με δική του προσωπικότητα το “Losing Everything”, με μία Killswitch Engage χροιά.

Ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω για το ομώνυμο “Daymare”, το μεγαλύτερο τραγούδι του δίσκου, με καινοτομίες που φτάνουν στα ηχοτόπια των Nine Inch Nails και των Warrior Soul και είναι άκρως ενδιαφέρον. Ρυθμικό και στακάτο, από τα καλύτερα του δίσκου.

Ο δίσκος κλείνει με τα “Kral’ Skazy” και “Rieka” τα οποία είναι τραγουδισμένα στη μητρική τους γλώσσα. Σχεδόν punk και τα δύο, δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο ακουστικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι ομοεθνείς τους θα τα λατρέψουν.

Το “Daymare” είναι ένα καλό album από μια καλή μπάντα. Δεν έχει κάποιο highlight που θα τους εκτόξευε την δημοτικότητα στα ύψη, παρ’ όλα αυτά οι Rust2Dust ακούγονται τίμιοι προς τους εαυτούς τους, είναι επαρκέστατοι τεχνικά για το ύφος που διαπραγματεύονται (με τους Martin “Ondreee” Ondrejνčka και Martin “Semish” Semjan να παράγουν έξυπνες ιδέες στις κιθάρες τους), ρυθμικά ποικίλοι εντός των πλαισίων του εναλλακτικού metal και αντιμετωπίζοντας με αυτοπεποίθηση το μέλλον τους. Έχω την πεποίθηση ότι στις επόμενες δουλειές τους θα είναι αισθητά βελτιωμένοι.

Εις αναμονήν λοιπόν, αν και δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το “Daymare” κατά τις ακροάσεις του, το καταευχαριστήθηκα.

434

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1168 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.