SOUL CAGES

Με αφορμή την δισκογραφική επιστροφή των Soul Cages, ενός από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά prog metal σχήματα, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια με ένα καταπληκτικό album και τις φήμες που τους θέλουν σύντομα για live εμφανίσεις επί Ελληνικού εδάφους, ο Jörg Nitschke (drums) σπάει τη μακρά σιωπή της μπάντας και μιλάει στο Rockway για όλα αυτά που απασχολούν τους οπαδούς τους. Ρίχνει φως σε σκοτεινές πτυχές της απουσίας των Γερμανών, μας δίνει επίσημη και οριστική απάντηση για το αν και πότε θα εμφανιστούν ζωντανά μπροστά στο Ελληνικό κοινό, μιλάει για την δημιουργία του “Moon” και για άλλα πολλά σε μια απολαυστική πραγματικά συνέντευξη. The waiting is over…

Γεια σου Jörg, επιτέλους οι Soul Cages επιστρέφουν με ένα καινούργιο album έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη μακρόχρονη απουσία αλλά και των συνεχών αναβολών της κυκλοφορίας του “Moon”;
Το γνωρίζουμε πως το χρονικό διάστημα μεταξύ των κυκλοφοριών του “Craft” και του “Moon” ήταν πραγματικά μεγάλο, αλλά είχαμε αλλαγές στα μέλη της μπάντας. Ο Enrique, ο πληκτράς στο τελευταίο μας album αποχώρησε, όχι και τόσο δυσάρεστο για εμάς μιας και στο “Craft” υπήρχαν υπερβολικά πολλά πλήκτρα τα οποία ήταν και πολύ δυνατά στην μίξη σε σύγκριση με τις κιθάρες και τα υπόλοιπα. Ξέρεις, αν έχεις έναν σταθερό πληκτρά στην μπάντα είναι φυσιολογικό να θέλει επίσης να παίξει, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τα πλήκτρα μόνο ως “φόντο” και για γεμίσματα. Οπότε τελικά είμαστε οκ με αυτή του την απόφαση.

Λίγο καιρό έπειτα ο Stephan παραιτήθηκε από την θέση του ως μπασίστας, κάτι το οποίο μας στεναχώρησε πάρα πολύ, αλλά αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο πραγματικό του επάγγελμα και τις δραστηριότητες που το αφορούν κι έτσι δεν έμενε πολύ χρόνος για να εργαστεί με τους Soul Cages. Είμαστε ακόμη καλοί φίλοι, αλλά έχουμε βρεθεί λίγες φορές από τότε ως σήμερα. Αναζητήσαμε καινούργιο μπασίστα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν θέλαμε έναν απλά καλό μουσικό, αλλά και ένα φιλικό άτομο με καλό χαρακτήρα που θα ταίριαζε στην μπάντα. Κατά κάποιο τρόπο είμαστε διαφορετικοί από τους περισσότερους μουσικούς.

Στο διάστημα αυτό κάποιοι από εμάς αντιμετώπισαν μεγάλα και σημαντικά προσωπικά προβλήματα, οικογενειακά και άλλα, οπότε δεν αφιερώσαμε στην μουσική τον χρόνο που έπρεπε και που ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε από εμάς. Έτσι βρήκαμε τον Jörg o οποίος κανονικά είναι κιθαρίστας κι όχι μπασίστας και μας πήρε πολύ χρόνο να δουλέψουμε τόσο στο νέο όσο και στο παλιό υλικό για τις ζωντανές εμφανίσεις. Στις αρχές του 2012 ο Jörg παραιτήθηκε από την μπάντα και αρχίσαμε ξανά να αναζητούμε κάποιον. Αρχικά ήρθαμε πάλι σε επικοινωνία με τον Stephan. Τον συναντήσαμε αλλά δεν είναι διατεθειμένος να παίξει μουσική ξανά γενικότερα.

Έπειτα και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλη του 2012, ρωτήσαμε τον Ingo Vieten, έναν πολύ καλό μας φίλο για πολλά χρόνια πλέον, καθώς και ηχολήπτη και παραγωγό στο album μας “Moments” του 1996, αν ήθελε να αναλάβει και δέχθηκε. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτή την απόφαση επειδή τον γνωρίζουμε τόσο καιρό που ξέρουμε ότι πληροί όλα τα χαρακτηριστικά για την θέση, τόσο μα τόσο καλά. Επίσης είναι πολύ καλός μπασίστας και ζει μόνο για την μουσική. Κάνει πολλές μουσικές παραγωγές, δουλειές τεχνικού ήχου καθώς και παίζει ως μουσικός σε μια μπάντα διασκευών, αλλά έχει τη δυνατότητα να δουλέψει όσο χρειάζεται με τους Soul Cages.

Έτσι είμαστε πλήρεις ξανά και έτοιμοι να ροκάρουμε τον κόσμο (πολλά γέλια). Επιστρέψαμε!  Όλα δείχνουν ότι είμαστε πιο κινητοποιημένοι από ποτέ, αφού έχουμε και δυνατά κίνητρα που σχετίζονται με την κυκλοφορία του νέου μας album. Τα χρόνια που ακολούθησαν το “Craft” υπήρξαν μερικές στιγμές που νιώσαμε βαρετά, που ματαιώναμε καταστάσεις και δεν είχαμε κίνητρα. Είμαστε όλοι μεταξύ μας πάρα πολύ καλοί φίλοι και πραγματικά λατρεύουμε να παίζουμε και να δημιουργούμε μαζί μουσική, αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε και λίγο σπρώξιμο από κάπου αλλού. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα παίζουμε όλοι μαζί στους Soul Cages μέχρι τα γεράματα, να είστε βέβαιοι για αυτό, επειδή η χημεία που έχουμε στην μπάντα είναι όμορφη και μας κρατά δυνατούς απέναντι στα πάντα.

Οπότε πως διαμορφώνεται πλέον η σύνθεση της μπάντας;
Η τρέχουσα σύνθεση η οποία να είστε σίγουροι πως θα είναι και η οριστική, αποτελείται από:
Thorsten Staroske: guitars, lead vocals and keys
Knut Nitschke: guitars
Ingo Vieten: bass and background vocals
Jörg Nitschke: drums
Beate Kuhbier: background vocals and keys

Που στοχεύετε με την κυκλοφορία του “Moon”; Από όσα μόλις μου είπες έχετε επιστρέψει για τα καλά, γιατί όμως κρατάτε τέτοια απόσταση από την χρήση του διαδικτύου σε ότι αφορά την προώθηση των Soul Cages;
Ναι έχουμε επιστρέψει για τα καλά και ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά στην σκηνή. Είμασταν πάντα ενεργοί όλο αυτό το διάστημα, αλλά όχι τόσο έντονα όσο θα έπρεπε. Είμαστε μακριά από το διαδίκτυο επειδή πάντα στηριζόμασταν στην βοήθεια άλλων ανθρώπων σε ότι αφορά αυτό, δεν είμαστε τίποτα φρικιά με την τεχνολογία, κάθε άλλο. Είμαστε όλοι μας ευκαιριακοί χρήστες που σπάνια το χρησιμοποιούμε για ειδικούς λόγους κι όχι για επικοινωνία με τον κόσμο. Για παράδειγμα είχαμε πολλά προβλήματα με την επίσημη ιστοσελίδα μας. Δεν λειτουργεί έτσι όπως θα έπρεπε και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα που επιθυμούμε επειδή δεν έχουμε μόνιμο διαχειριστή (σ.σ. administrator). Κάθε φορά για κάθε θέμα έπρεπε να καλούμε κάποιον να το κοιτάξει για εμάς. Αυτό μας έσπασε τα νεύρα καθώς ήταν μια δυσάρεστη κατάσταση.

Επίσης δεν είμαστε στο facebook ως προσωπικότητες επειδή είχαμε ακούσει άσχημα πράγματα γύρω από αυτό και επίσης δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε μια σελίδα εκεί. Δεν είμαστε το είδος των ανθρώπων που θέλουν να επιδεικνύουν λεπτομερείς πτυχές του εαυτού τους. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία στο μέλλον και με ποιο τρόπο. Όπως θα έχεις διαπιστώσει η επίσημη ιστοσελίδα μας δεν είναι έτοιμη μέχρι και αυτή τη στιγμή. Κάποιοι καλοί μας φίλοι δουλεύουν για ένα Soul Cages facebook λογαριασμό. Όταν αυτό θα είναι έτοιμο οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας εκεί. Μέχρι τότε όμως μπορούν όσοι το επιθυμούν να στέλνουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Ας περάσουμε στο μουσικό περιεχόμενο του καινούργιου album…
Η μουσική για το καινούργιο album δημιουργήθηκε όπως ακριβώς και σε όλες τις προηγούμενες δουλειές μας. Όλα είναι όπως στο ξεκίνημα των Soul Cages. Κυρίως ο αδερφός μου ο Knut (σ.σ. κιθάρες) έχει μια καλή ιδέα και όλοι μαζί φτιάχνουμε έπειτα ένα κομμάτι βασισμένοι στην ιδέα αυτή. Ο καθένας φέρνει τις δικές του ιδέες και όταν όλοι είναι ευχαριστημένοι τις προσθέτουμε στο κομμάτι, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την τελική διαμόρφωση. Κι αυτό γιατί στο τέλος όλοι είναι ικανοποιημένοι με τα τραγούδια επειδή για το καθένα έχουμε όλοι συμβάλει από τη μουσική σκοπιά μας ξεχωριστά.

Το καλό με εμάς είναι ότι μας αρέσει να παίζουμε το κάθε ένα κομμάτι που έχουμε κυκλοφορήσει και αυτό είναι πραγματικά διασκεδαστικό στην μουσική. Πάντα φτιάχνουμε τα τραγούδια για εμάς και είμαστε πολύ περήφανοι όταν έπειτα αρέσουν και στον κόσμο. Ποτέ δεν θα κυκλοφορήσουμε κάποιο album ακολουθώντας κάποια μόδα, να είστε σίγουροι γι αυτό. Οι στίχοι αποτελούν πάντα το τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωση κάποιου κομματιού. Το “Moon” δεν είναι concept album, κάτι που προσωπικά μου αρέσει να κάνω, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει ποτέ εφικτό. Γι αυτό θα έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο σύνθεσης. Θα έπρεπε πρώτα να γράψουμε τους στίχους σε μια ειδική διαδοχή των κομματιών επίσης. Δύσκολο και χρονοβόρο!

Γιατί επιλέξατε ως τίτλο το “Moon”; Με τι καταπιάνονται οι στίχοι αυτή τη φορά;
Επιλέξαμε αυτό τον τίτλο επειδή ήταν το κομμάτι που μας άρεσε περισσότερο. Οι στίχοι αναφέρονται κυρίως σε πραγματικές καταστάσεις που συνέβησαν σε κάποιον ή που θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιονδήποτε στο μέλλον. Μας αρέσει ο κόσμος να σκέφτεται τις καταστάσεις που περιγράφουμε και να διαμορφώνει δική του άποψη για το θέμα που διαπραγματεύεται. Είναι σημαντικό για εμάς οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν κάποιες φορές τους εαυτούς τους μέσα στα λόγια που ειπώνονται.

Πως κύλησαν οι ηχογραφήσεις για το “Moon”; Έχω ακούσει δύο κομμάτια ως τη στιγμή που μιλάμε και οφείλω να ομολογήσω πως μου ακούγονται σαν παλιοί καλοί Soul Cages…
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο studio που έχουμε στήσει οι ίδιοι στο Hemer και το οποίο λέγεται Soundcages studio. Κάναμε την μίξη και το mastering στο Studio 25 μαζί με τον μπασίστα μας τον Ingo. Τα τραγούδια του νέου album γράφτηκαν όπως έχουμε γράψει και τα προηγούμενα κομμάτια μας. Παίζουμε σε αυτό το στυλ επειδή αυτό είναι που πραγματικά μας αρέσει. Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε τραγούδια και ήχους όπως κάνουν άλλες μπάντες για λόγους εκμοντερνισμού ή οτιδήποτε παρόμοιο. Μας αρέσει ο ήχος μας και θα τον διατηρήσουμε και στις επόμενες δουλειές μας (σ.σ. οκ, αυτό μας αρκεί!). Ελπίζουμε να αρέσουν στον κόσμο. Το προηγούμενο album μας “Craft” ήταν φορτωμένο με πολλά πλήκτρα όπως σου είπα και νωρίτερα, ο ήχος του “Moon” είναι πιο λαμπρός και αρκετά διαφορετικός από το προηγούμενο.

Πως μπορεί λοιπόν ο κόσμος να προμηθευτεί το “Moon”;
Στις αρχές του 2013 δημιουργήσαμε τη δική μας εταιρεία με το όνομα Soundcage Music και το “Moon” αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία της. Η διανομή είναι ανεξάρτητη για το album και διαθέσιμη μόνο από το διαδίκτυο και στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Όταν η επίσημη ιστοσελίδα μας θα είναι έτοιμη ο κόσμος θα μπορεί από εκεί να το παραγγέλνει καθώς και άλλο merchandise υλικό στο Web shop που θα υπάρξει επίσης. Αυτή την στιγμή η μοναδική δυνατότητα να ζητήσει κάποιος το cd (σ.σ. digipack) είναι επικοινωνώντας με email στην διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες για τις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα; Τι οδήγησε στις αναβολές των εμφανίσεων που ανακοινώσατε κατά περιόδους; Ποιες προσδοκίες έχετε από την επικείμενη επίσκεψή σας εδώ;
Ναι, επιτέλους! Θα παίξουμε στις 2 Νοεμβρίου στο Stage Club στην Λάρισα και στις 3 Νοεμβρίου στο Κύτταρο Club στην Αθήνα. Δεν ήταν δική μας ευθύνη η ακύρωση της εμφάνισης τον Μάιο του 2013, αλλά αυτή την φορά να είστε σίγουροι πως οι εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το πρόβλημα ήταν πως είχαμε όλοι κανονίσει άδειες από τις δουλειές μας αλλά ποτέ δεν λάβαμε τα εισιτήρια για να πετάξουμε εκεί. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ του διοργανωτή και του πρακτορείου ταξιδίων. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο υπερήφανοι είμαστε που θα έρθουμε στην Ελλάδα για συναυλίες. Ήταν χρόνια όνειρό μας να έρθουμε να παίξουμε ζωντανά εκεί, έστω για μια φορά στην ζωή μας και φαινόταν σχεδόν απίστευτο ότι αυτό τελικά θα γινόταν πραγματικότητα.

Στο παρελθόν έχω βρεθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα για διακοπές και για να επισκεφτώ φίλους εκεί. Μας είχε ζητηθεί συχνά να έρθουμε στη χώρα σας για κάποιες συναυλίες, αλλά δεν καταφέρναμε ποτέ να το οργανώσουμε από εδώ. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποιον στην Ελλάδα να φροντίζει για την διοργάνωση.

Κατά το παρελθόν είχαμε επικοινωνία με πολύ κόσμο από την Ελλάδα και αυτό ήταν θαυμάσιο για εμάς. Πραγματικά ελπίζουμε πως οι φίλοι μας από το παρελθόν, οι οποίοι πιθανόν να είναι ακόμη fan μας, να ακούσουν ή να διαβάσουν κάπου πως πραγματικά ερχόμαστε στην Ελλάδα για συναυλίες και πως έχουμε κυκλοφορήσει νέο album. Ελπίζω να πάει καλά και η προώθηση για τα live αυτά και πως θα παρευρεθούν παλιοί, αλλά και νέοι φίλοι που τους αρέσει η μουσική μας. Είναι δύσκολο να μιλήσω για προσδοκίες καθώς δεν γνωρίζω για τα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα και επίσης απουσιάζουμε χρόνια από την σκηνή. Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια θαυμάσια εμφάνιση και ο κόσμος να μείνει ικανοποιημένος.

Ωραία, η μπάντα έχει μόνιμη σύνθεση, το νέο σας album μόλις κυκλοφόρησε, επιβεβαιώθηκαν και οι 2 ημερομηνίες για τις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα, τι υπάρχει στα σχέδιά σας για μετά;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την επιστροφή που σηματοδοτεί η κυκλοφορία του “Moon”. Αυτή την στιγμή ασχολούμαστε με την προετοιμασία για τις ζωντανές μας εμφανίσεις και την σύνθεση νέων τραγουδιών για το επόμενο album. Έχουμε πραγματικά πολύ όρεξη να κάνουμε ακόμη περισσότερες εμφανίσεις και να γράψουμε ακόμη περισσότερα τραγούδια.

Σχεδιάζουμε την κυκλοφορία της επόμενης studio δουλειάς μας μεταξύ 2015 και 2016. Να είστε βέβαιοι πως πάντα παίρνει πολύ χρόνο για να δημιουργήσεις τραγούδια με το δικό μας ύφος και τρόπο. Τραγούδια που αρέσουν σε όλους μας που απαρτίζουμε αυτή την μπάντα και που θα μας αρέσουν για πολλά χρόνια έπειτα. Έχουμε πολλές νέες ιδέες, μην έχετε καμιά αμφιβολία γι αυτό, απλά θέλουμε να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που θεωρούμε εμείς απαραίτητες για την δημιουργία νέου album. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα εξαφανιστούμε ξανά μετά από το “Moon”.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου Soul Cages album;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο, μου αρέσουν όλα τα τραγούδια μας πάρα πολύ, άλλωστε σου προανέφερα και τους λόγους. Αν θα έπρεπε να επιλέξω κάποιο θα έλεγα δύο, το “Moon” και το “Moments”.

Jörg σε ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου και για αυτήν την πολύ ξεχωριστή συνέντευξη που μου παραχώρησες, θα περιμένω αρχές του Νοέμβρη να τα πούμε και από κοντά. Είναι κάτι άλλο που θα ήθελες να συμπληρώσεις;
Σε ευχαριστώ κι εγώ και περιμένω να συναντηθούμε και να γνωρίσω όσους περισσότερους φίλους των Soul Cages είναι δυνατόν. Είναι τιμή μας που θα έχουμε την δυνατότητα να έρθουμε στην Ελλάδα και να κάνουμε αυτές τις 2 εμφανίσεις κι ας ελπίσουμε όχι για τελευταία φορά. Δεν είχαμε πιστέψει ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στα αλήθεια αν και ήταν πολλοί εκείνοι που μας το ζητούσαν κατά το παρελθόν, καλύτερα όμως αργά παρά ποτέ.

695