TRANSPORT AERIAN: “Bleeding”

Οι Transport Aerian είναι ένα one man project σχήμα του οποίου ηγείται ο Hamlet ένας πολυοργανίστας, του οποίου σίγουρα δεν του αρέσουν τα στιλιστικά όρια στις πνευματικές του αναζητήσεις.

Δημιουργός του project από το 2007, έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα άλλα τρία album, με διαφορετικά line up, συνθέτοντας αντισυμβατική, ambient μουσική αργών, funeral σχεδόν ταχυτήτων, που εμπεριέχει μέσα της στοιχεία από doom, progressive, ηλεκτρονική pop έως και jazz, σε σημεία.

Το σκοτάδι, η εσωστρέφεια, ο ψυχεδελισμός και η ποίηση είναι τα βασικά υλικά της δημιουργίας του “Bleeding”. Ουσιαστικά δεν απέχει και πολύ από τα συγκινητικά δοκίμια που μας έχουν προσφέρει οι Anathema, (περισσότερο στα συναισθήματα, παρά στο εκτελεστικό μέρος) μιας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δίσκου τον έχουν το πιάνο, οι ακουστικές, αιθέριες κιθαριστικές μελωδίες και η εύθραυστη φωνή του Hamlet. Φυσικά ούτε λόγος για τα συνήθη refrain, μην τα αναζητείς εδώ, ούτε αυτά, ούτε και εύκολες ηχητικές φράσεις.

Το CD εκκινεί με κιθαριστικό fuzz στα πρώτα δευτερόλεπτα του “Mortals”. Η ατμόσφαιρα που αναδύεται μου έφερε στο νου, την αύρα του ντεμπούτου των νορβηγών The 3rd and The Mortal, είναι ένα παγωμένο εισαγωγικό θέμα ενώ στη συνέχεια του ακροβατεί ανάμεσα στην απαγγελία και στη μελωδία.

Τεχνικά, η μουσική δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Απλά κιθαριστικά riff, συνοδευτικές συγχορδίες από το πιάνο και τα λίγα πλήκτρα που εξυπηρετούν το background των συνθέσεων, δεν είναι υλικό που θα ίδρωνε το μυαλό σου να αφομοιώσει.

Το tempo στην πλειοψηφία του είναι αργό και στα δέκα κομμάτια που αποτελούν το “Bleeding”, ακόμα και με τις μικροεκπλήξεις που εμφανίζονται σε κομμάτια όπως το “Edges” το οποίο είναι μια μικρή, θορυβώδης doom/ death ελεγεία, η βαρύτερη και με τις πιο σκληρές ηχητικά κιθάρες.

Η ερμηνεία του Hamlet είναι φυσική, δεν έχει προσποιητές φύσεις. Ακόμα και οι ατέλειες που έχει, κάνουν την εκφορά των στίχων του πιο γοητευτική, προσδίδοντας άλλοτε αγριάδα, άλλοτε πίκρα, πάντα όμως με πάθος εκφραζόμενος. Δεν έχει soprano ηχοχρώματα για να συνδέσεις τη μουσική με στις συνήθεις goth μανιέρες που επικρατούν στην αγορά, αλλά όταν κάποιο τραγούδι απαιτεί ενέργεια, όπως επί παραδείγματι στο “Winter”, δεν αποφεύγει να αφήσει την έκφρασή του ελεύθερη. Το κομμάτι που ξεχώρισα, είναι το “Inspire”. 10-λεπτο, θεωρώ ότι είναι σίγουρα το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα γραφής που παρουσιάζει ο Hamlet.

Η συμβολή των drums στο δίσκο, είναι μικρή, μιας και είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα, πράγμα όμως που δεν ενοχλεί αφού η φύση των συνθέσεων είναι τέτοια που δεν εξυπηρετεί ομοβροντίες και ρολλαρίσματα, αν και στα ισχυρά σημεία των κομματιών, κάνουν έντονη την εμφάνιση τους.

Το “Bleeding” είναι ένα όμορφο, πολύ ιδιαίτερο, album, με το σκοτάδι και την θκατοψυχιά, ως κυρίαρχα δομικά υλικά. Οι φίλοι συγκροτημάτων όπως Anathema, Antimatter καθώς και primitive περσόνες που ιντριγκάρονται με σκισμένα sludge / doom, θα γουστάρουν. Αν έχεις λίιιγο περίεργο μυαλό, ποιός ξέρει, ίσως να σε αγγίξουν και σένα. Για τις πολύ προχωρημένες νυχτερινές ώρες…

732

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.