A PLACE TO BURY STRANGERS live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

A Place To Bury Strangers + opening acts (t.b.a.)

Παρασκευή, 18/10, Θεσσαλονίκη- Club του Μύλου

Σάββατο, 19/10, Αθήνα- Fuzz Live Music Club

Οι εκρηκτικοί A Place To Bury Strangers επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες!

Η “πιο θορυβώδης μπάντα της Νέας Υόρκης” θα βρεθεί στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 18/10, Club του Μύλου) και Αθήνα (Σάββατο 19/10, Fuzz Live Music Club), παρουσιάζοντας υλικό από το επερχόμενο 4ο album, καθώς κι από το EP που κυκλοφόρησαν στις 20 Απριλίου (Record Store Day) με τίτλο “Strange Moon”, το οποίο περιέχει διασκευές σε τραγούδια των θρυλικών garage rockers Dead Moon! Φυσικά, δε θα λείψουν και τα παλαιότερα κομμάτια τους – όπως τα “To Fix The Gash In Your Head”, “Ocean”, “Keep Slipping Away”, “I Lived My Life To Stand In The Shadow Of Your Heart”, “You Are The One” – που τους έχουν καθιερώσει ως ένα από τα πιο αγαπημένα σχήματα του Ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια.

Με βασικές επιρροές που προέρχονται από ονόματα όπως οι Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Joy Division, Echo and the Bunnymen, οι APTBS κατόρθωσαν να δημιουργήσουν το δικό τους ατμοσφαιρικό wall of sound, αναμιγνύοντας στοιχεία από το shoegaze, το post punk, το space rock, το garage και την ψυχεδέλεια, προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού σε κοινό και κριτικούς.

Ξεκίνησαν το 2001 και μετά από μερικά EPs, αλλά και αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, συστήθηκαν στο ευρύτερο κοινό της Νέας Υόρκης ανοίγοντας μία συναυλία των Brian Jonestown Massacre στο περίφημο Webster Hall, το 2006. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο τους album, “A Place To Bury Strangers” (Killer Pimp / Σεπτέμβριος 2007), γνωρίζοντας την ομόφωνη αναγνώριση από το σύνολο του παγκόσμιου μουσικού Τύπου ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Η φήμη τους γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο μέσα από τα live τους. Με μπροστάρη τον  τραγουδιστή / κιθαρίστα  Oliver Ackerman (πρώην μέλος των Skywave και ιδρυτή της εταιρείας Death By Audio, η οποία κατασκευάζει χειροποίητα pedal-effects που χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα όπως οι U2, οι Nine Inch Nails και οι Wilco), οι APTBS έγιναν γνωστοί ως “η πιο θορυβώδης μπάντα της Νέας Υόρκης”, δίνοντας μία σειρά από χαοτικά shows, πλημμυρισμένα στο feedback και την ένταση.

“Η προσφατη συναυλία των APTBS στο Loisiada της Νέας Υόρκης διεκόπη αφού η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο κατά τη διάρκεια μόλις του δεύτερου κομματιού που έπαιζαν, μετά από καταγγελίες για υπερβολικό θόρυβο από περίοικους. Οι αστυνομικοί τους άφησαν να ολοκληρώσουν και το τρίτο τραγούδι τους, όμως ένας αξιωματικός είπε: ‘αυτή η μπάντα είναι άρρωστη.’” Spin

“Το industrial gaze-rock τους είναι σκοτεινό και τρομακτικό. Σε κάνει να φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου!” NME

“Πάντα υπάρχει κάποιος που, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, προσπαθεί να μετασχηματίσει και να μεταλλάξει τη droney noise-pop του Kevin Shields χρησιμοποιώντας ένα οπλοστάσιο από πετάλια κιθάρας. Οι APTBS επιχειρούν αυτή την ηχητική αλχημεία μέσα από γεμάτους ένταση a la Jesus & Mary Chain ηλεκτρονικούς παλμούς.” Village Voice

Σύντομα, ακολούθησαν περιοδείες στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πνευματικά παιδιά του “Psychocandy”, έπαιξαν μαζί με τους Jesus and Mary Chain, ενώ περιόδευσαν και με τους Black Rebel Motorcycle Club, NiN, MGMT. Το πρώτο πέρασμά τους από την Αθήνα ήταν εξίσου… ισοπεδωτικό, με δύο εκπληκτικές βραδιές σε ένα κατάμεστο Rodeo Club, ενώ το 2010 έκλεψαν την παράσταση μαζεύοντας όλο τον κόσμο στη μικρή σκηνή του Synch Festival. Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι από το κοινό βρίσκονταν πιο κοντά στη σκηνή πρέπει να ένιωσαν τον αέρα από τους ενισχυτές στο πρόσωπό τους…

Τον Οκτώβριο του 2009, κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους, “Exploding Head”, στη Mute, συνεχίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης δουλειάς τους και περιοδεύοντας ασταμάτητα. Στος αρχές του 2012, το συγκρότημα παρουσίασε το EP “Onwards To The Wall”,  για να ακολουθήσει και το τρίτο album τους, “Worship” (Dead Oceans / Ιούνιος 2012).

Τον Μάρτιο του 2013, ανακοινώθηκε πως η μπάντα ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις για το τέταρτο album. Τον Απρίλιο – συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, στον “εορτασμό” της Record Store Day –  κυκλοφόρησαν το EP “Strange Moon” (Dead Oceans) το οποίο περιέχει διασκευές σε επτά κομμάτια των περίφημων Dead Moon (“Don’t Burn The Fires”, “The 99’s”, “I’m Wise”, “Dead Moon Night”, “Graveyard”, “54 40 Or Fight”, “Don’t Look Back”).

“Πρωτοείδα τους Dead Moon ζωντανά γύρω στο 1992. Ήταν η αγαπημένη μπάντα του κολλητού μου φίλου και σύντομα έγιναν και μία από τις δικές μου. Αργότερα, θα είχα την τύχη να γνωρίσω και να παίξω δίπλα στον Fred, την Toody και τον Andrew. Εκείνο το βράδυ, προηγήθηκαν της εμφάνισης μιας άλλης μπάντας και κατόρθωσαν να κάνουν δικό τους το χώρο με την απογυμνωμένη ευθύτητα, την ωμή ειλικρίνεια και τα σπουδαία τους τραγούδια. Από την ημέρα που ήρθα στους APTBS, δεν είχαμε ηχογραφήσει καμία διασκευή μέχρι σήμερα. Και μου αρέσει που δεν θελήσαμε να κάνουμε κάποιες που να αποτελούν πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε τα τραγούδια ‘δικά μας’. Όταν ο Oliver παρουσίασε την ιδέα για το ‘Strange Moon’ ακούστηκε σαν ένα συναρπαστικό και πολύ ενδιαφέρον project… A Place To Bury Strangers doing Dead Moon? Hell yeah, let’s do it!!!” Dion Lunadon (bass, APTBS)

Εκτός από το “Strange Moon”, η μπάντα ηχογράφησε ένα live album το οποίο περιέχει 8 κομμάτια από ισάριθμα διαφορετικά shows που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Τιτλοφορείται, χαρακτηριστικά, “A Place To Bury Strangers, Loud And Live In 2012”, και θα διατεθεί – σε χρωματιστό βινύλιο και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων – στα venues που θα επισκεφτούν για την επερχόμενη ευρωπαϊκή περιοδεία τους. Στο album περιέχονται τα εξής κομμάτια: “Onwards To The Wall” (Ουτρέχτη), “Nothing Will Surprise Me” (Αμβούργο), “I Know I’ll See You” (Βαρκελώνη), “Drill It Up” (Μάλμο), “You Are The One” (Brooklyn), “Ego Death” (Arizona), “I Lived My Life To Stand In The Shadow Of Your Heart” (Leeds), “Ocean” (Bordeaux).

Πριν από λίγους μήνες, οι APTBS ηχογράφησαν το 7’’ single, “Raiser / Easy Life” για λογαριασμό του “δικού μας” Fractal Press. Συσκευασμένο σε έναν καλαίσθητο χάρτινο φάκελο, συνοδεύει την πιο πρόσφατη έκδοση του ιστορικού fanzine που επέστρεψε μέσα στο 2013, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Τα συγκεκριμένα κομμάτια υπάρχουν  μόνο σε αυτό και δεν περιέχονται σε καμία άλλη κυκλοφορία του συγκροτήματος.

Όσοι παρακολούθησαν τις συναυλίες των APTBS στην Ελλάδα, ακριβώς έναν χρόνο πριν, ξέρουν τι να περιμένουν. Πρόκειται για μία μοναδική οπτικο-ακουστική εμπειρία, όπου οι απίστευτες ηχητικές εντάσεις συνοδεύονται από ένα εντυπωσιακό ψυχεδελικό light show, δημιουργώντας έναν συνδυασμό που, όσο περνάει η ώρα, μπορεί να σε παρασύρει μακριά από την πραγματικότητα…

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας περιλαμβάνει τον Oliver Ackerman (κιθάρα / φωνή), τον Dion Lunadon (μπάσο)και τον Robi Gonzalez (drums).

A Place To Bury Strangers + opening acts (t.b.a.):

Παρασκευή, 18/10, Club του Μύλου (Αγίου Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη, 2310 551836 / 2310 510081, www.mylos.gr). Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Τιμή εισιτηρίου: 17 ευρώ (προπώληση), 20 ευρώ (ταμείο). Διάθεση: Ticket House (Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310 264880), Lotus Record Shop (Σκρα 7, τηλ. 2310 260776) και στα καταστήματα Public:

1. Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33, τηλ. 2310 227288.

2. Εμπορικό Κέντρο Metiterranean Cosmos, Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, Πυλαία, τηλ. 2310 472633

Σάββατο, 19/10, Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα, 210 3450817, www.fuzzclub.gr). Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ (προπώληση), 23 ευρώ (ταμείο). Διάθεση στα καταστήματα Public:

1.  Νίκης 1 & Καραγεώργη Σερβίας, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210

2.  Ανδρέα Παπανδρέου 35, The Mall Athens, Μαρούσι, τηλ. 210 6300410

3. Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9730006

4.  Λεωφ. Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6003118

5.  Σ, Καράγιωργα 4 & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300

6.  Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126400

7.  Ούλωφ Πάλμε 44, Ζωγράφου, τηλ. 210 7777611

8.  Ελ. Βενιζέλου 45, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9355969

9.  Χαριλάου Τρικούπη 123, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6257550

10.  Παπαναστασίου 3, Αιγάλεω, τηλ. 210 5904456

Η διάθεση εισιτηρίων online – και για τις δύο συναυλίες – γίνεται στο www.viva.gr (τηλ. 13855).

199