MAEL MORDHA: “Damned When Dead”

Δεν είχε τύχει να συναντήσω ποτέ τη συγκεκριμένη μπάντα στα quest μουσικής ανησυχίας μου πριν μου ανατεθεί το review του album.

Η πρώτη μου επαφή ήταν το εξώφυλλο, το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ σαν concept και σαν αισθητική, όμως πιστεύω ότι θα γάμαγε με πιο ρεαλιστικό χρωματισμό και ένα αφαιρετικό touch, παρά με όλη αυτή την massive digital-λίλα (να ένα μήλο), αλλά *thumbs up* όπως και να ‘χει

Μουσικά με μπέρδεψε το φίλτατο “Damned When Dead” αν και κυρίαρχος του δίσκου είναι το αγαπητό doom-ιασμένο μας metal και οι Ιρλανδοί Mael Mordha έχουν δώσει έναν μελαγχολικά όμορφο αέρα στο σκοτεινό τους έργο. Το album είναι βασισμένο σε ιστορικά και μυθολογικά παραμύθια της αρχαίας Ιρλανδίας.

Το πρώτο κομμάτι ονόματι “Laudabiliter”, είναι συνδυασμός Katatonia, Helloween και Maroon, με ψαλμωδία και εντελώς Epic φωνητικά και μας αποτελειώνει το Κέλτικο φλάουτο με την ανάλογη μελωδία του. Πολύ έντονο κομμάτι από κάθε άποψη και πολύ μεγάλη πώρωση τα φωνητικά. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε όλα τα κομμάτια του δίσκου. Έχουμε Doom, Epic, Heavy, Power, Celtic και alternative-ιά μαζί και σου πετάγεται και η black/death, doom-ίζουσα metal-ο-ριφιά σου στο “Dawning Of The Grey”

Ναι καλά ok, σας πληροφορώ ότι συνυπάρχουν σε τέλειες ποσοτικές αναλογίες (οξυγόνο 3, υδρογόνο 2…) και ακόμα και να μην τους έχετε ξανακούσει θα έχετε την εντύπωση ότι τους έχετε, καθώς η επιρροές τους είναι εμφανείς με έναν τρόπο που τους κάνει παραπάνω από πολύ οικείους στο άκουσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διακρίνεται ταυτότητα ή ότι είναι βαρετό/μονότονο, κλπ., γιατί είναι από τα καλύτερα album που άκουσα φέτος (ορκίζομαι στην ιερή συνταγή του παστίτσιου).

Κομματάρες του δίσκου που πρέπει σίγουρα να ακούσετε είναι τα: “Όλος ο δίσκος” (φσσσσσ…), αν και κυριολεκτικά και σοβαρότατα δεν θα άλλαζα θέση σε κανένα κομμάτι, βρίσκονται στην τέλεια σειρά για την ικανοποίηση του ευαίσθητου, ταλαιπωρημένου τυμπάνου σας από την default τους μορφή! Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει τόσο σπάνια, που δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν έχει βγει κανείς στο δρόμο για έκτακτο πανηγυρισμό! Ενθουσιαστείτε… ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙΤΕ! Εγώ προφανώς και ενθουσιάστηκα και με συνοδεύει πολύ ευχάριστα στις διακοπές μου.

Να το πάρετε, τώρα άμα τελικά ΔΕΝ σας την κάνει την δουλειά, ένα έχω να πω: “Ένα παραπάνω CD στη CD-ιέρα…, μια φορά σκότωσε έναν τύπο, γιατί βάρυνε το επιπλοειδές, ήταν ελαττωματικό και του ‘ρθε στο δόξα πατρί, ΑΛΛΑ κατά τα άλλα, δεν σκότωσε ποτέ κανέναν…(ο παραπάνω τύπος πρέπει να ήταν διακοσμητικό ομοίωμα του Luke Skywalker)!

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Candelight records στην οποία και υπέγραψαν πρόσφατα.

395