KVELERTAK

H Νορβηγία τίθεται πλέον υπό νέα μουσική κατοχή. Οι νέοι δυνάστες ονομάζονται Kvelertak και έρχονται σαν σύγχρονοι vikings να τα πάρουν όλα. Με αφορμή το δεύτερο καταπληκτικό τους album, “Meir” και την επικείμενη εμφάνιση τους στο Heavy by the Sea Festival την 1η Ιουλίου, το Rockway.gr επικοινώνησε με τον δυναμικό τους frontman, Erlend Hjelvik.

Γεια σου, Erlend και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέτεις! Το ντεμπούτο σας επιβεβαίωσε το όνομα σας (σ.σ. σημαίνει “στραγγαλισμός”). Αρπάζει τον ακροατή από το λαιμό με την ωμή τους επιθετικότητα. Γιατί διαλέξατε το όνομα Kvelertak;
Γεια σου Δημήτρη! Είναι σύντομoο και ακούγεται Punk. Υπάρχουν μερικές ακόμα μπάντες στη χώρα μας που είναι εξίσου απειλητικές με τα ονόματα τους. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, το όνομα ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο ακούγαμε καλά λόγια (γέλια).

Με το “Meir” τα πράγματα συνεχίζουν να είναι ογκώδη και βαριά σαν αμόνι. Ο ήχος του ήταν αυτός που αποζητούσατε; Πως είναι να συνεργάζεσαι με ένα άνθρωπο σαν τον Kurt Ballou,  στην παραγωγή;
Σαφώς ο ήχος είναι πιο ανοικτός και δυναμικός από ότι ήταν στο πρώτο album, νομίζω πως τα τραγούδια το απαιτούσαν. Ο Kurt είναι εκπληκτικός συνεργάτης, έχεις φοβερό εξοπλισμό και εκπληκτικό αυτί όσον αφορά στο πως πρέπει να ακούγεται το κάθε τι. Είναι λίγο πολύ εγγυημένο πως θα έχεις καλό αποτέλεσμα όταν ηχογραφείς μαζί του. Είναι αυστηρός, με την καλή έννοια. Δεν σε αφήνει να κάνει μισές δουλειές. Δεν του αρκεί ο μισός κώλος, τον θέλει ολόκληρο (γέλια)!

Τι ωραίο εξώφυλλο που έχει το “Meir”! Θα έβαζα στοίχημα πως είναι του Baizley! Έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα artworks ή είχατε τυφλή εμπιστοσύνη;
Ευχαριστώ! Έχεις δίκιο. Είναι Baizley! Τον εμπιστευτήκαμε πλήρως. Απλά του εξήγησα και του μετέφρασα τους στίχους μας και εκείνος συνδύασε όλα όσα τον ερεθίσανε, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπεις. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους που θαυμάζω το έργο του!



Το να τραγουδάς στη μητρική σου γλώσσα δεν είναι και πολύ σοφή εμπορική κίνηση συνήθως. Έχεις σκεφτεί να τραγουδήσεις στα αγγλικά για να κερδίσεις περισσότερο κοινό;
Δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για εμάς. Το αντίθετο μάλιστα. Αν το οι στίχοι μας ήταν στην αγγλική, δε θα είχαμε κάνει τόση αίσθηση. Και η αλήθεια είναι πως δεν έχουν ποτέ σκεφτεί τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρώ πως θα ήταν πολύ παράξενο αν το κάναμε ξαφνικά. Τα νορβηγικά είναι ένα μεγάλο μέρος του ήχου μας.

Ποιο συγκρότημα είναι το θεμέλιο των επιρροών για τους Kvelertak; Τι σκέφτεστε όταν συνθέτετε μουσική;
Πολύ δύσκολη ερώτηση για μένα, μιας και τη μουσική τη γράφει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, ο Bjarte (σ.σ. Lund Rolland, κιθάρα). Μπορώ να σου πω όμως πως ακούει σχεδόν τα πάντα, και είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να μπορεί να “κλέψει” τα καλύτερα από κάθε είδος και να τα βάλει στη μουσική μας.


 
Οι Kvelertak είναι σαν να κολλάς πολλά διαφορετικά κομμάτια μαζί. Πως έχετε καταφέρει να συνδυάσετε όλους αυτούς τους ετερόκλητους ήχους και να τους φέρετε στα μέτρα σας;
Θα αναγκαστώ να αποδώσω τα εύσημα και για αυτό στον Bjarte, είναι πολύ καλός τραγουδοποιός και εξαιρετικός συνθέτης. Αυτό που μου αρέσει στα τραγούδια μας είναι ότι δεν ακούγονται επιτηδευμένα. Υπάρχει μια φυσική ροή σε καθένα από αυτά.
 
Ακούγοντας το “Meir” ένιωσα vibes από Turbonegro ως και Satyricon. Σε τι φάση είναι τώρα η νορβηγική σκηνή;
Είναι ένας απλουστευμένος τρόπος να το θέσεις, αλλά όντως… Υπάρχουν πολλά καλά συγκροτήματα αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία και σας προτείνω να ακούσετε Gerilja, Smoke Mohawk, Nekromantheon, Overthrow, Devil, Purified in Blood, The good the bad and the zugly, Blood Tsunami, Nettlecarrier… και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ!



Μου μοιάζετε να είστε εργατικοί τύποι. Έχετε αρχίσει να δημιουργείτε νέο υλικό;
Ξέρω πως οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει να εφευρίσκουν νέα riffs, αλλά είμαστε πολύ μακριά από ένα νέο album ακόμα.

Σας παρακολούθησα πέρυσι να παίζετε πριν τους Megadeth και εντυπωσιάστηκα από την ενεργητικότητα σας στη σκηνή. Μπορείς να περιγράψεις μια ζωντανή εμφάνιση των Kvelertak για να πειστούν οι rockers στην Ελλάδα να σας δουν στο Heavy by the Sea Festival;
Είναι ένα γαμημένο rock show! Ένταση, ιδρώτας, αδρεναλίνη και τεστοστερόνη. Και γενικά, έξι τύποι τρελαμένοι πάνω στη σκηνή!

Πως σας φαίνεται που θα μοιραστείτε τη σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Slayer, Down, Napalm Death και Rotting Christ;
Τέλεια! Ανυπομονώ να ξαναδώ Slayer και Down. Και επιτέλους, θα ξεκινήσω ηλιοθεραπεία, το καλοκαίρι στην Νορβηγία είναι σκατά ως τώρα!



Σε ποιο μέρος θα διεξαγόταν το live των ονείρων σου; Ποιες μπάντες θα διάλεγες για να ανοίξουν τη βραδιά;
Το μέρος θα ήταν κάπου στο διάστημα! Δεν ξέρω ποιον θα διάλεγα για support, αλλά θα πρέπει να πάνε εκεί μόνοι τους (γέλια).

Ώρα να σε ελευθερώσω. Απευθύνσου στον κόσμο.
Προς το παρόν θα απευθυνθώ μόνο στην Ελλάδα! Τσεκάρετε το νέο album μας και δείτε μας τον Ιούλιο στο Heavy by the Sea. Σας εγγυούμαι πως δε θα το μετανιώσετε!

187

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2110 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.