MAGISTER TEMPLI

Μετά ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο οι Νορβηγοί Magister Templi μιλούν στο Rockway.gr σχετικά με αυτό, καθώς και για το αν υπάρξει κάποια περιοδεία, την επόμενη δουλειά τους αλλά και το heavy metal εν γένει, καθώς και την ελληνική σκηνή. Κοντά μας οι Abraxas (φωνητικά) και Baphomet (κιθάρες)… 

Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία ενός από τους πιο συναρπαστικούς δίσκους του 2013.
Baphomet: Σε ευχαριστούμε!
Abraxas: Yeah, σε ευχαριστούμε πολύ! Μου αρέσει το album μας, αλλά δεν είχα ιδέα ότι ο κόσμος θα το λάμβανε έτσι!

Πως θα περιγράφατε την μουσική των Magister Templi;
Baphomet: Ακούγεται σαν μεθυσμένοι μεταλλάδες να εκτελούν occult τελετουργίες (γέλια).



Γιατί “Lucifer Leviathan Logos”, ποιο είναι το ακριβές νόημα πίσω από τον τίτλο;
Abraxas: Θέλαμε να εξερευνήσουμε τρεις μυθολογικές φιγούρες ως ανθρώπινα αρχέτυπα μουσικώς. Τον Lucifer ως την αγγελική μορφή που εκπίπτει από τη Χάρη, τον Leviathan ως τον μαύρο δράκοντα στο βάθος, την πιο υλιστική και καταστροφική δύναμη του ανθρώπου. Τέλος  Logos, όχι με την Χριστιανική έννοια, αλλά περισσότερο ως μια μίξη της Σωκρατικής διαφωτιστικής ύπαρξης και του υπερανθρώπου του Νίτσε.

Τα τραγούδια σας ακούγονται τόσο παλιομοδίτικα heavy metal μαζί με μια μοναδική σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ποια ήταν η διαδικασία ηχογράφησης που ακολουθήσατε για να το πετύχετε αυτό;
Baphomet: Τα τραγούδια είναι ηχογραφημένα ζωντανά, χωρίς πειραγμένα σημεία ή triggers, μαζί με τα επιπρόσθετα φωνητικά και κιθάρες που προστέθηκαν αργότερα. Αυτό δίνει μια περισσότερο “αναλογική” αίσθηση και τα όργανα ακούγονται πιο μαζεμένα μεταξύ τους. Μας ενδιέφερε περισσότερο ο γενικός ήχος παρά το πως θα ακουγόταν το κάθε όργανο ξεχωριστά. Ο ήχος στις κιθάρες είναι ανόθευτη παραμόρφωση από τον ενισχυτή, χωρίς πετάλια με εφέ εκτός από περιστασιακό wah-wah στα σόλο. Είμαστε μια plug’n’play μπάντα παλιάς σχολής, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε πολύ επιλεκτικοί στο πως θέλουμε να γίνονται κάποια πράγματα.



Ποιες είναι οι κύριες μουσικές σας επιρροές;
Baphomet: Ακούω αρκετά Deep Purple, μάλλον πολύ παραπάνω από αρκετά θα έλεγα. Έπειτα υπάρχουν heavy metal μπάντες όπως Judas Priest και King Diamond, αμερικάνικο υλικό όπως Steppenwolf, Blood Rock και Skynyrd, περίεργες 70’s μπάντες όπως Comus και Popul Vuh κι ένα σωρό από doom και thrash μπάντες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων black metal επίσης.

Abraxas: Αυτές τις μέρες είναι περισσότερο κλασικό heavy metal και doom, αλλά πάντα ακούω 70’s υλικό επίσης, αμφότερα hard rock υλικό όπως Uriah Heep και Deep Purple και progressive υλικό όπως Van Der Graaf Generator, Jethro Tull, Danish Savage Rose και τους Νορβηγούς Aunt Mary. Πιστεύω πως αρκετή από την συμφυή τρέλα των Magister Templi έρχεται από το 70’s progressive rock.



Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στην επόμενη κυκλοφορία σας μετά από ένα τόσα υποσχόμενο ντεμπούτο;
Baphomet: Είναι δύσκολο να πω, περιεργαζόμαστε πράγματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις κάθε φορά που γράφουμε ένα νέο κομμάτι. Όμως έχουμε συζητήσει κάποιες ιδέες για το επόμενο album και πραγματικά ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε νέο υλικό.

Abraxas: Βασικά δουλεύουμε ήδη σε νέο υλικό από τη στιγμή που βγήκαμε από το mastering του στούντιο. Αλλά δεν θα κυκλοφορήσουμε τίποτα μέχρι να έχουμε τουλάχιστον 40 λεπτά μουσικής που θα θεωρήσουμε ότι είναι καλύτερα από το “Lucifer Leviathan Logos”.

Ποια είναι τα σχέδια σας για περιοδεία; Υπάρχει κάποια περίπτωση να σας δούμε στην χώρα μας; Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ως τώρα έχετε κυκλοφορήσει μόνο ένα πλήρες album και ένα EP, παίζετε και κάποιες διασκευές στα live σας;
Baphomet: Δεν έχουμε ακόμη σχέδια για περιοδεία, αλλά πραγματικά πιστεύω, για το δικό μου καλό να καταφέρουμε να κάνουμε μια στάση στην Ελλάδα. Πάντα ήθελα να έρθω εκεί.

Abraxas: Αγαπάω την Ελλάδα, βασικά θα έρθω εκεί το καλοκαίρι για να συναντήσω κάποιους φίλους. Συμπεριλάβαμε κάποια διασκευή στις περισσότερες εμφανίσεις μας ως τώρα δεδομένου ότι είχαμε αρκετά μεγάλο set, αλλά δε γνωρίζω πως θα είναι τα πράγματα στο μέλλον. Μια διασκευή πρέπει να είναι πολύ καλή για να είναι ενδιαφέρουσα να την ακούσει κάποιος, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά ποιος ξέρει; Νομίζω πως η δική μας εκδοχή του “Cross Eyed Mary” (Jethro Tull) βγήκε πολύ καλή στο live μας για την κυκλοφορία του album.



Τι σημαίνει το heavy metal για την μπάντα και πως φαντάζεστε το μέλλον του;
Abraxas: Φαντάζομαι πως το μέλλον του θα είναι όπως το Στάτους Κβο του, με διάθεση λογοπαιγνίου. Αμφιβάλλω σοβαρά ότι θα φτάσει ποτέ στα ύψη που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τουλάχιστον από άποψης δημοτικότητας. Από την άλλη πλευρά βγαίνουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα αυτές τις μέρες, θέλω να πω πως δουλειές όπως το “Animal Spirits” (Slough Feg) ή το “The Hunt” (Grand Magus) είναι πραγματικά αριστουργήματα, ξέρω, δεν είναι τόσο νέες μπάντες όσο καινούργια album, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος σε ότι αφορά το μέλλον του heavy metal για το μικρό αλλά φανατικό κοινό που το αγαπάει!

Που πιστεύετε πως θα βρίσκονται οι Magister Templi σε 2 χρόνια από τώρα;
Abraxas: Στην σκηνή! Εκεί ανήκουμε. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Πραγματικά δε μπορώ να μας δω να κατακτούμε το σύμπαν παίζοντας heavy metal παλιάς σχολής, αλλά σίγουρα είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους με καλό γούστο στην μουσική να τους αρέσει και η δική μας επίσης.



Γνωρίζετε κάτι για την Ελληνική metal σκηνή; Κάποιες μπάντες που σας αρέσουν ίσως;
Baphomet: Γνωρίζω πολύ λίγα για την Ελληνική σκηνή. Μόλις ξεκίνησα να ακούω τους φοβερούς Dexter Ward. Επίσης είναι και οι επικοί Battleroar με τους οποίους είμαστε στην ίδια εταιρεία και μόλις έμαθα ότι και οι Rotting Christ είναι επίσης Έλληνες. Έχουμε έναν κοντινό φίλο εδώ στο Όσλο ο οποίος είναι Έλληνας και ξέρω ότι έχει αναφέρει πολλές μπάντες αλλά συνήθως είμαστε μεθυσμένοι όταν φτάνουμε σε αυτό το θέμα τη συζήτηση. Αλλά έχω καταλάβει ότι οι Έλληνες metalheads είναι πολύ αφοσιωμένοι.

Abraxas: Α, επίσης να αναφέρω τους Acherontas, θαυμάσια μπάντα, έχουν ακόμη και ένα τραγούδι που λέγεται “Abraxas” νομίζω (γέλια).

Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, είναι κάτι άλλο που θέλετε να συμπληρώσετε;
Abraxas: Τσεκάρετε τους Aunt Mary, κάνετε τα καθημερινά σας τελετουργικά (σ. σ. ?) και τρώτε το χυλό σας (σ. σ. ??) !

283