AFFORMANCE

Με αφορμή το νέο EP των Afformance με τίτλο “The Place”, όπως και το live που θα πραγματοποιήσει η μπάντα στις 29 Μαΐου στο An Club, το Rockway.gr επικοινώνησε με τη μπάντα, και ιδού το αποτέλεσμα…

Ποιοι είστε, τι όργανα παίζετε και ποιον άλλο -βασικό- εξοπλισμό χρησιμοποιείτε;
Γιάννης: Η παρούσα σύνθεση αποτελείται από δύο Κώστηδες, έναν Διονύση και έναν Γιάννη και μοιραζόμαστε κιθάρες, μπάσα, τύμπανα, synths, laptops, samples και ότι άλλο προκύψει.

Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι ρόλοι -πέραν των ξεχωριστών οργάνων- που ο καθένας σας έχει εντός της μπάντας;
Γιάννης: Μπορείς να πεις πως εγώ έχω αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι της μπάντας συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των συναυλιών (οι επαφές και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσω της Catch The Soap βοηθάει πολύ σε αυτό) καθώς και την εικαστική επιμέλεια των εξώφυλλων και του merchandise, ενώ οι Κώστηδες ως επαγγελματίες ηχολήπτες ασχολούνται με το κομμάτι της ηχογράφησης, του mastering και γενικώς οτιδήποτε συμβαίνει στο studio από το στάδιο της προπαραγωγής μέχρι της παράδοσης.

Κώστας Β: Ο Διονύσης είναι απλά ο rock star.

Διονύσης: Επίσης κλείνω και τις πρόβες.



Δώστε ένα σύντομο ιστορικό των Afformance. Υπάρχουν ιδρυτικά, παλιά, καινούργια μέλη; Κάποιες ιδιαίτερες στιγμές/σταθμοί από το ξεκίνημα σας μέχρι σήμερα;
Γιάννης: Η τωρινή μας σύνθεση περιέχει τρία από τα πέντε αρχικά μας μέλη, με τον πρώτο μας ντράμερ να έχει αποχωρήσει, και επιπλέον να μην έχουμε κάποιον στη θέση του μπάσου, κάτι το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και η τεχνολογικές δυνατότητες είναι τέτοιες πλέον που μας επιτρέπουν να καλύπτουμε τις απαραίτητες συχνότητες στη σκηνή.

Κώστας Β: Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι συμπαθούμε τους μπασίστες και ότι είναι απαραίτητοι σε κάθε συγκρότημα. (Γιάννη σε έσωσα από την κατακραυγή)

Γιάννης: Σε ευχαριστώ Κώστα. Το μοναδικό καινούριο μέλος είναι ο νέος μας ντράμερ, Κώστας Ζ, που μας ήρθε πριν από περίπου ένα χρόνο. Νομίζω πως οι πρώτες πρόβες μαζί του ήταν από τους πιο πρόσφατους σταθμούς της μπάντας, μιας και η προσθήκη του στο συγκρότημα μας έδωσε μια ώθηση που τη χρειαζόμασταν πάρα πολύ. Άλλα σημεία/σταθμοί μπορείς να πεις πως ήταν η πρώτη μας συναυλία το 2006, που λάβαμε ένα υπερβολικά θετικό feedback που πραγματικά μας έπιασε απροετοίμαστους, η συμμετοχή μας στο Golden Mt Zion Festival στην Ελβετία το 2007 που μας άνοιξε τα μάτια για τα καλά, οι πρώτες μας mini-περιοδείες σε Ελλάδα και η επίσκεψή μας στη Κωνσταντινούπολη και σίγουρα η πιο πρόσφατη περιοδεία μας που μας έφτασε μέχρι το Dunk! Festival στο Βέλγιο να μοιραζόμαστε τη σκηνή με μπάντες όπως οι iLikeTrains, Pg Lost, Balmorea, Heirs και πολλούς άλλους.



Συμμετέχουν κάποιοι από εσάς σε άλλα project ή συγκροτήματα εκτός των Afformance;
Γιάννης: Ο Διονύσης και ο Κώστας Z, ο νέος μας drummer, είναι επαγγελματίες μουσικοί, οπότε συμμετέχουν σε πλειάδα γνωστών και μη σχημάτων που κινούνται σε διάφορα είδη μουσικής. Η λίστα είναι ατελείωτη οπότε θα ήταν καλύτερο να μείνω σε εκείνα που υπάρχει ουσιαστική δημιουργική ελευθερία. Και οι δύο που προανέφερα παίζουν στους Travel Mind Syndrome και στους Egg Hell  με πιο indie διάθεση, ο Κώστας B. είναι δεινός 90s DJ και dubstep remixer απροσδόκητων mashups, και εγώ διατηρώ σε χαλαρούς ρυθμούς ένα solo drone/ambient/noise project με το όνομα Ghone.

Πώς γράφετε μουσική; Υπάρχει κάποια ιδέα την οποία προσπαθείτε να περιγράψετε σε κάθε κομμάτι ή σε ένα ευρύτερο σύνολο κομματιών όπως πχ το νέο σας EP; Ή λειτουργείτε πιο ελεύθερα και αφηρημένα;
Γιάννης: Τα κομμάτια μας είναι αποτέλεσμα καθαρά και μόνο της κοινής μας αισθητικής χωρίς κάποια νοηματική. Οι τίτλοι προέρχονται από τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται κατά τη σύλληψη του κάθε κομματιού, ή αφού το ακούσουμε ολοκληρωμένο. Η απουσία στίχων δίνει μοναδική ελευθερία σε αυτό. Στη περίπτωση του “The Place” κληθήκαμε να δουλέψουμε εντελώς ανάποδα, και αυτό ακριβώς ήταν που βρήκαμε άκρως ενδιαφέρον και δεχθήκαμε τη πρόταση. Το να έχουμε ένα δεδομένο concept που πρέπει να μεταφράσουμε μουσικά και ταυτόχρονα να μπορεί να πατήσει μια χορογραφία στη μουσική αυτή, ήταν σίγουρα πρόκληση.



Από την στιγμή της σύλληψης μίας μουσικής ιδέας μέχρι την αποτύπωση της στο στούντιο σαν ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι από ποια στάδια εξέλιξης περνάει; Πως “δουλεύετε” ένα κομμάτι; Υπάρχει κάποια “μέθοδος” που ακολουθείτε ή γίνονται όλα αυτοσχεδιαστικά μέσα από τζαμάρισμα;
Γιάννης: Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος συγγραφής. Κάποιες ιδέες έρχονται αυτούσιες και δουλεύονται από κοινού στη πρόβα, κάποιες άλλες θα δημιουργηθούν πάνω στο τζαμάρισμα, κάποιες άλλες κατά την ηχογράφηση πάνω στην οποία μπορεί ακόμα να πάρουν και πρωταγωνιστικό ρόλο στο κομμάτι.

Πόσο χρόνο από την καθημερινότητά σας απορροφά η ενασχόληση σας με την μουσική;
Γιάννης: Νομίζω πως σε όλους μας λίγο πολύ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχετίζεται με τη μουσική -σε άλλον λιγότερο, σε άλλον περισσότερο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ειδικά από τη περίπτωση που όλοι λίγο πολύ ασχολούμαστε και επαγγελματικά με τον χώρο δηλαδή, είναι κάπως μοιραίο.



Δύο λόγια για το νέο EP. Πως θα το περιγράφατε εν ολίγοις; Υπάρχει κάτι θέλετε να πείτε για την νέα κυκλοφορία σας; Ή και μέσα από αυτήν;
Γιάννης: Να πούμε καταρχήν πως δεν προοριζόταν να κυκλοφορήσει σε κάποια φυσική μορφή μιας και είναι ουσιαστικά η μουσική επένδυση της τρίτης πράξης της χοροθεατρικής performance “Ο Τόπος”, της ομάδας Bitchy-D και θα παρουσιαζόταν μόνο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Η σκηνοθέτης της ομάδας μας πλησίασε παρουσιάζοντας το θέμα της παράστασης η οποία πραγματευόταν την έννοια της κοινωνίας και τη θέση του ανθρώπου σε αυτή, σε συνάρτηση με τις ανάγκες του και την επιβολή του στη φύση, καθώς και το αποτέλεσμα αυτών των αναγκών. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, και σίγουρα μας ώθησε δημιουργικά μιας και βρισκόμασταν σε μεταβατικό στάδιο ως συγκρότημα, με το νέο lineup. Τα demos που παραδώσαμε μας άρεσαν αρκετά και από τη στιγμή που αποτελούν μόνα τους μια συγκεκριμένη θεματική, θεωρήσαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον να μην προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σε κάποια full-length κυκλοφορία, αλλά να κυκλοφορήσει στην υπάρχουσα μορφή. Ίσως μπορείς να το θεωρήσεις ως κάποιας μορφής soundtrack.



Σε πρόσφατη εμφάνιση σας (με τους Dorena στο 6 dogs) έγινε εξαιρετική δουλειά με τις εικόνες που προβάλλονταν από τον προτζέκτορα. Ποιος/ποιοι “ευθύνονται” για αυτό; Πως συνδέεται η εικόνα με την μουσική σας;
Κώστας Β: Ευχαριστούμε! Η φίλη μας Στέλλα Κεχαγιά είναι υπεύθυνη για τα visuals που είδες. Πάντα θέλαμε να συνδυάζουμε την μουσική μας με οπτικό υλικό και η Στέλλα μας έφτιαξε κάτι το οποίο πιστεύω ταιριάζει πολύ με το ύφος και την αισθητική της μπάντας. Είναι ένας τομέας που θα δουλέψουμε κι άλλο στο μέλλον.

Μετά το “The Place”, ποια είναι τα μελλοντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μελλοντικά μουσικά σας πλάνα; Σαν συγκρότημα ή και ατομικά (αν υπάρχουν).
Γιάννης: Σίγουρα θέλουμε να παίξουμε ζωντανά όσο πιο πολύ μπορούμε, εντός και εκτός των συνόρων, αλλά δυστυχώς λόγω των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων αυτό δε μπορεί να συμβεί στον βαθμό που θα θέλαμε. Επίσης έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε πάνω στη δεύτερη full-length κυκλοφορίας μας.



Τι άλλο σας ενδιαφέρει εκτός από την μουσική;
Γιάννης: Κανείς μας δε μπορεί να πει όχι σε μια καλή παρτίδα σκάκι ή ένα γύρο γκολφ 18 οπών, συνοδεία μιας καλής Βέλγικης μπύρας.

Κώστας Β: Απ’ το στόμα μου το πήρες, καλέ συνάδελφε. Επίσης τα βιντεοπαιχνίδια, οι σειρές και τα βρώμικα σάντουιτς.

Τι να περιμένει το κοινό από το live της Τετάρτης;
Γιάννης: Δύναμη, μελωδίες, metal, ένα γεμάτο merch table και να περάσει καλά. Είμαστε χαρούμενοι που παίζουμε επιτέλους με τους We.Own.The.Sky και οι En Route Project είναι σίγουρα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και ανυπομονούμε να τους δούμε επί σκηνής.

251