OMEGA MONOLITH

Θυμάστε την εποχή που αγοράζαμε τις καινούργιες κυκλοφορίες σε κασέτα; Εμένα μου έλειψε λίγο και χάρη στους Omega Monolith, θα ξανανιώσω παιδί. Με το πρόσφατο τους “Black Campaign” (διαβάστε review), το ωστικό τους κύμα με παρέσυρε και ενόψει της εμφάνισης τους στο AN Club, την Παρασκευή 24 Μαΐου με τους 1000mods και τους Half Gramme of Soma, το Rockway.gr αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Καλησπέρα, παιδιά! Καταρχάς, θα ήθελα να μου δώσετε μία σύντομη περιγραφή των Omega Monolith.
Καλησπέρα Δημήτρη! Οι Omega Monolith δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2012 με σκοπό να παίξουμε heavy, σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική βασισμένη σε καινούργιες, για εμάς, τεχνικές. Ο ορισμός instrumental heavy rock duo ταιριάζει αρκετά.

Δεν είστε νέοι στην μουσική σκηνή και έχετε χρόνια στην πλάτη σας σε σκηνές και studio. Πως καταλήξατε σε κάτι τόσο πειραματικό και δυσκολοχώνευτο;
Η αλήθεια είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας των Omega Monolith ήταν και η διάθεσή μας να πειραματιστούμε σε κάτι διαφορετικό και για τους δυο μας. Παρόλα αυτά, όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, η όλη διαδικασία μας παρέσυρε και μας οδήγησε στον ήχο που έχουμε τώρα (ο οποίος εξελίσσεται συνέχεια). Άρα, το τελικό αποτέλεσμα είναι εν μέρει “προσχεδιασμένο” και εν μέρει αποτέλεσμα της ίδιας της μουσικής που προέκυπτε μέσα από αυτή τη διάθεση για πειραματισμό.



Το “Black Campaign” με εντυπωσίασε και το εκθείασα στην πρόσφατη κριτική μου. Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου, το album γράφτηκε σε κάποιο υπόγειο. Μπορείς να μας μεταφέρεις νοητά σε μια τυπική μέρα ηχογράφησης;
Καταρχάς, ευχαριστούμε πολύ. Είναι πολύ σημαντικό το feedback που παίρνουμε. Ναι, ηχογραφήσαμε στο χώρο που προβάρουμε. Αποφασίσαμε μαζί με τον Θάνο Μπίκο/ Illusions Recording Studio (ο ηχολήπτης μας), αντί να μεταφέρουμε τον δικό μας εξοπλισμό στο studio του, να γίνει το αντίθετο. Ο σκοπός ήταν να αποδοθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο ήχος και το feeling της μουσικής και αυτό γίνεται καλύτερα εκεί που αισθανόμαστε καλύτερα. Ουσιαστικά το “Black Campaign“ ηχογραφήθηκε σε μια μέρα. Αφού στήσαμε τα τύμπανα, τους ενισχυτές και τα πετάλια μας και ήμασταν σίγουροι ότι όλα ήταν ΟΚ από μέρους μας, ανέλαβε δουλειά ο Θάνος. Αυτό που έγινε, ήταν το προβάδικό μας να γίνει πλήρες στούντιο ηχογράφησης μέσα σε λίγες ώρες. Υπολογιστές – κονσόλες / κάρτες ήχου – μικρόφωνα και τα λοιπά απαραίτητα ετοιμάστηκαν και όταν όλα δούλευαν όπως πρέπει, κάναμε 1-2 δοκιμαστικά takes για να βρούμε τον ήχο που θέλαμε στις πηγές. Τέλος, παίξαμε όλο το “Black Campaign” 3 φορές για να κρατήσουμε αυτή που θα μας άρεσε περισσότερο, όπως και έγινε. Η όλη διαδικασία της ηχογράφησης κράτησε γύρω στις 12 ώρες… και ναι αυτό που ακούτε στο EP είναι 1 ολόκληρο take!



Τι σας κάνει να βυθίζεστε σε αυτό το instrumental καρναβάλι που καταπίνει κάθε ίχνος ψυχικού σθένους; Έχετε σκεφτεί καθόλου να συμπεριλάβετε στο μέλλον φωνητικά, όπως οι OM;
Ωραία ερώτηση! Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη… Αισθανόμαστε μια ανάγκη για σκοτεινό και heavy ήχο, ο οποίος να γεννάει και να γεννιέται μέσα από δυσοίωνες ατμόσφαιρες. Παρότι όλο αυτό μπορεί να ακούγεται απαισιόδοξο ή “σάπιο”, για εμάς είναι πηγή δημιουργικότητας και δύναμης που λειτουργεί εθιστικά πάνω μας. Τα φωνητικά, τα έχουμε σκεφτεί και δεν έχουμε κανένα θέμα στο να τα χρησιμοποιήσουμε. Απλά δεν έχουμε νιώσει ακόμα την ανάγκη. Μάλλον έχουμε πολλά να πούμε ακόμα και χωρίς αυτά. Επίσης, όταν αυτό συμβεί, είμαστε σίγουροι ότι η αισθητική δεν θα είναι κοντά στα φωνητικά των OM όπως αναφέρεις, αλλά περισσότερο στα μονολιθικά των Neurosis για παράδειγμα.

Το γεγονός πως αυτό κυκλοφορεί σε κασέτα, το κάνει ακόμα πιο βρώμικο και cult. Η πρώτη κοπή εξαντλήθηκε πανηγυρικά! Τι feedback είχε από τον εκτός Ελλάδος τύπο;
Όταν η CTS Productions έριξε την πρόταση στο τραπέζι για κυκλοφορία σε κασέτα, αυτό αμέσως μας ιντρίγκαρε πολύ. Από εκείνη τη στιγμή αρχίσαμε να δουλεύουμε και είχαμε στο μυαλό μας πως ότι κάνουμε θα είναι για την κασέτα και μόνο για την κασέτα. Μίξη, μάστερ, εικαστικό έγιναν όλα στοχευμένα. Πιστεύουμε μάλιστα ότι το ηχητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε αυτή τη μορφή παρά στην ηλεκτρονική έκδοσή της. Η γρήγορη εξάντληση της πρώτης έκδοσης, δεν μας άφησε μεγάλο περιθώριο να κάνουμε τις κινήσεις μας και να προωθήσουμε όσο θα θέλαμε τη συγκεκριμένη κυκλοφορία και εκτός συνόρων. Ήδη κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση (σε ανοιχτό γκρι αυτή τη φορά κασέτα) στην οποία πάλι μειώνονται τα κομμάτια γρήγορα.



Η ονειρική μουσική συνοδεύεται από ένα πανέμορφο εξώφυλλο. Ποιος το φιλοτέχνησε και τι συμβολίζει;
Όλο το artwork το έχει επιμεληθεί η αγαπημένη μας, VIRAL GRAPHICS. Πολύ πιθανό να μας έχεις ακούσει ξανά να εκθειάζουμε τη δουλειά των παιδιών. Ειλικρινά, αυτό δεν γίνεται γιατί τα παιδιά είναι φίλοι μας. Απλά είναι πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες και είμαστε πολύ περήφανοι που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και ακούγεται το όνομά τους σε παγκόσμια βάση. Το εικαστικό του “Black Campaign” βασίζεται σε πράγματα που μας αρέσουν και αποτυπώνει πολύ εύστοχα το συναισθηματικό κλίμα του δίσκου. Ο συμβολισμός υπάρχει, αλλά στον καθένα διαφορετικά ανάλογα με τα ερεθίσματα του!

Όταν συνθέτετε μουσική, ποιες μπάντες περνούν από το υποσυνείδητο σας;
Να αρχίσουμε αναφορά μπαντών; ΟΚ μπορούμε: Black Sabbath, Neurosis, The Melvins, Sonic Youth, Mugstar, El Ten Eleven, Swans, Celtic Frost, Sunn, Pentagram, Jucifer, Cobalt, Isis, 5ive, Earth, Circle, Earthless, Fleshpress, Aluk Todolo, 40 Watt Sun.



Ξέρω ότι συμμετέχετε και σε άλλα μουσικά σχήματα, παρόλα αυτά έχετε σκοπό να κυνηγήσετε κάποια περιοδεία ή θα αρκεστείτε σε μεμονωμένα live και ίσως, την ηχογράφηση νέου υλικού;
Δεν έχουμε σκοπό να αρκεστούμε σε τίποτα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο ενεργοί μπορούμε, στουντιακά και συναυλιακά, με σκοπό να προσεγγίσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε και να φτάσουμε τον ήχο μας και τη μουσική μας σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο είναι εφικτό για εμάς.

Πως νομίζεις πως θα ήταν ιδανικότερο να συνδυαστεί η μουσική των Omega Monolith; Με ένα σκοτεινό βιβλίο ή κάποιο ντοκιμαντέρ για το διάστημα και τη ζωή στο βυθό της θάλασσας;
(γέλια) Ντοκιμαντέρ σίγουρα. Και πιο συγκεκριμένα, ένα για τον “Μπερνάρ τον ερημίτη” το αρθρόποδο που συναντάται κυρίως στις ακτές τις Νέας Καληδονίας! Σοβαρά τώρα, η ακρόαση που μου έχει μείνει περισσότερο ήταν, στο αυτοκίνητο, ταξιδεύοντας… Δεν μπορώ να καταλάβω καλά γιατί, αλλά εκείνη η φορά μου έχει μείνει… It might work for you!



Εμφανιστήκατε τελευταία ανοίγοντας συναυλίες των Conan και Switchblade και ο γεμάτος live ήχος σας άρχισε να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα. Τι πρέπει να περιμένει να νιώσει κάποιος αδαείς όταν θα έρθει την Παρασκευή 24 Μαΐου στον An;
Εκτός του ότι γουστάραμε πολύ που παίξαμε με τις μπάντες που αναφέρεις και τις εκτιμούμε πολύ και τις δύο (από διαφορετική σκοπιά), ήταν για εμάς μια πολύ καλή ευκαιρία στα live αυτά να στήσουμε το back line μας όπως ακριβώς θέλουμε. Οπότε είμαστε σε ένα βαθμό ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Για το επερχόμενο live στο An Club (που θα μοιραστούμε το stage με 1000mods  και Half Gramme Of Soma), έχουμε να πούμε μόνο ότι είτε οι “αδαείς” όπως λες, είτε οι άνθρωποι που μας έχουν ακούσει και ξέρουν τι κάνουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα νιώσουν κάτι διαφορετικό! Το στήσιμο των ενισχυτών στο stage θα είναι διαφορετικό (πιο πληθωρικό αν θέλεις) και επίσης θα παρουσιάσουμε νέο υλικό που δουλεύουμε τον τελευταίο καιρό και είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό ανυπομονώντας να το παίξουμε live.

Ο τελευταίος λόγος δικός σου. Πες ότι θες!
Τώρα που γράφουμε τις γραμμές αυτές, πονάνε τα αφτιά μας από το live των SWANS!  Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σε αυτό που κάνουμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους Omega Monolith. Καλή συνέχεια και να ακούτε πολύ μουσική!

219

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.