THE POODLES: “Tour De Force”

Πάνω που ήμουν σίγουρος πως το σουηδικό κουαρτέτο με το αστείο όνομα θα είχε φθορά και κάμψη και θα είχε στερέψει από καλές ιδέες και δυνατές συνθέσεις, ήρθε να με διαψεύσει και να παραμείνει ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας.

Το “Tour De Force” είναι ο πέμπτος studio δίσκος του group σε μόλις οκτώ χρόνια παρουσίας και αυτό το γεγονός αποδεικνύει από μόνο του ότι υπάρχει ακόμη αρκετή ενέργεια και μεράκι για αυτό που υπηρετούν οι Poodles. Η συνταγή για άλλη μια φορά είναι εξαιρετική που περιλαμβάνει σύγχρονους σημερινούς ήχους που άλλοτε γίνονται hard rock και heavy, άλλοτε μελωδικοί και “προοδευτικοί” και άλλοτε πιο συναισθηματικοί όπως είναι η μπαλάντα “Leaving The Past To Pass”.

Υπάρχουν τα αναμενόμενα “Poodles τραγούδια” που θα λατρέψουν οι οπαδοί τους όπως τα “Happily Ever After”, “Going Down” και “Now Is The Time” και σε αυτό βοηθάει η  συναρπαστική και γεμάτη αισιοδοξία φωνή του Jakob Samuelsson.

Το “Kings & Fools” είναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια του άλμπουμ που θα έπρεπε να είχαν γράψει εδώ και πολλά χρόνια οι Αerosmith και ακούγεται σαρωτικό ενώ το “40 Days And 40 Nights” αρχικά σε απογοητεύει όμως στη συνέχεια κερδίζει τις εντυπώσεις διότι περιέχει ένα εκπληκτικό ρεφρέν. Με τον μικρό ύμνο που ονομάζεται “Godspeed” νιώθουμε έντονες και αλλεπάλληλες ενορχηστρωτικές δονήσεις με άψογα κοψίματα, τα οποία μετατρέπονται σε ουράνιες κιθαριστικές και ερμηνευτικές μελωδίες ενώ το “Misery Loves Company” που ξεκινά το album και το “Shut Up!” θυμίζουν λίγο από  Motley Crue, με ρεφρέν που είναι ντυμένα στο γνωστό ύφος των Σουηδών.

Εκεί που πάντως εκπλήσσουν οι Poodles και δεν το περίμενε κανείς, είναι με το “Viva Democracy”, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο σύνθεσης που παραπέμπει ευθέως στους Metallica/Pantera και παρόμοιος metal προσανατολισμός υπάρχει και στο μέτριο “Only Just Begun”. To album κλείνει με το εξαιρετικό “En För Alla För En” (ως bonus track) και όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο είναι τραγουδισμένο στα σουηδικά και είναι γραμμένο για το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ που θα γίνει στην Στοκχόλμη.

Συνοπτικά θα έλεγα ότι το “Tour De Force” θα φλερτάρει να μπει στη λίστα με τα καλύτερα μου album για τη φετινή χρονιά.

450