SCHYSMA: “Imperfect Dichotomy”

“…what’s wrong with the world? ”… με αυτή τη φράση να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά,  ξεκινά το ντεμπούτο EP των Ιταλών progressive heavy metallers που κάνουν τα πάντα για να ακούγονται φρέσκοι και πρωτότυποι και πραγματικά το καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό.

Η καταληκτική αυτή φράση είναι από τα λόγια ενός ιερέα που διαβάζει ένα εδάφιο της Βίβλου που περιγράφει την ανθρώπινη διαφθορά και κάνει έτσι την εισαγωγή σε ένα σοβαρό ζήτημα, το τι πάει λάθος στον κόσμο.

Οι Schysma υπήρξαν το αποτέλεσμα της συνεργασίας αρχικά των Martina Bellini (keyboards) και Giorgio Di Paola (bass) οι οποίοι ξεκίνησαν την συνεργασία τους και τη σύνθεση κομματιών το 2009 υπό το όνομα Purpleknights οι οποίοι διέλυσαν ένα χρόνο μετά. Το 2011 η μπάντα παίρνει την μορφή που έχει σήμερα με την προσθήκη των R. Minicucci (vocals), V. Sala (lead guitar) και L. Solina (drums).

Οι επιρροές που αναφέρουν ποικίλουν από Dream Theater, Rammstein, Whitesnake, Saxon, Stratovarius και Rush, περιλαμβάνοντας δηλαδή μουσικά στυλ από το ‘80s hard rock μέχρι το prog- metal. Θεματολογικά οι στίχοι του EP έχουν concept την ανθρώπινη ψυχή και το μυαλό και σε κάθε κομμάτι (από τα 5) αντανακλά μια πτυχή της πνευματικής ζωής του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα, που προοδευτικά αντιλαμβάνεται τον κόσμο στον οποίο ζει.

Τα τυπάκια (και ειδικά η τύπισσα) έχουν καταφέρει ένα μοναδικό μαγείρεμα του progressive και του κλασικού metal ήχου περνώντας και διυλίζοντας το αποτέλεσμα από μύρια προσωπικά τους φίλτρα με μοντέρνες ιδέες και πολύ ενέργεια. Ο Minicucci ακούγεται σε αρκετά σημεία σαν τον Terence Holler (Eldritch) χωρίς όμως το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και το βάθος εκείνου. Η Bellini έχει βάλει πολύ φαντασία στα πλήκτρα και απογειώνει την μπάντα με το αποτέλεσμα. Οι συνθέσεις, στα πρώτα τουλάχιστον ακούσματα, κουράζουν λίγο και απαιτούν την προσοχή του ακροατή, ενώ αξιόλογη είναι και η δουλειά του Sala στα μελωδικά και εύστοχα, συνθετικά, lead. Τα drums έχουν μια χροιά που με ξένισε στην αρχή αλλά τελικά εκτιμώ πως ταιριάζει με το γενικότερο ύφος που θέλει να δώσει στα κομμάτια η μπάντα.

Η ηχογράφηση και η μίξη του “Imperfect Dichotomy” έγινε από τον Stefano Parodi στο Xstudio σε μέτρια, για τις απαιτήσεις του είδους, επίπεδα. Από τα πλέον ελπιδοφόρα σχήματα, ελπίζω να με εκπλήξουν ακόμη πιο ευχάριστα στο μέλλον και γιατί όχι, γείτονες χώρες είμαστε, ίσως καταφέρουν και κάποια εμφάνιση στην Ελλάδα την οποία σίγουρα θα φροντίσω να μην χάσω.

Τσεκάρετέ τους…

458