AVANTASIA: “The Mystery of Time”

Αναμφίβολα ο Tobias Sammet αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της μελωδικής power σκηνής, με μια καριέρα που αγγίζει πλέον τα 18 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας.

Οι Avantasia ξεκίνησαν ως project, που στην πορεία έγινε κάτι πιο σταθερό (τρόπος του λέγειν), μετρώντας πλέον έξι full length, απολαμβάνοντας μια σχετική εμπορική επιτυχία. Το μεγάλο όπλο των Avantasia είναι οι συμμετοχές, που συντελούν στη δημιουργία διαδοχικών concept album, πάντα υπό την καθοδήγηση του frontman/ συνθέτη Tobias Sammet, όπως βέβαια και υπό την επίβλεψη του “μάστορα” Sascha Paeth.

Στο “Mystery of Time” συναντώνται ως guest, μεταξύ άλλων, οι Joe Lynn Turner, Bob Catley, Biff Byford, Michael Kiske, Eric Martin, Biff Byford, Ronnie Atkins και Cloudy Yang, στο ίσως λιγότερο ενδιαφέρον album των Avantasia.

Για να είμαι ακριβής, το “Mystery of Time” δεν αλλάζει μεν την καλή συνταγή του σχήματος, απλά στην προσπάθειά του να ακουστεί “epic” και “uber”, κάπου χάνεται η μπάλα. Πομπώδες μεν, αλλά σε γενικές γραμμές νερόβραστο, και αυτό γιατί είναι τόσο καλογυαλισμένο και επιτηδευμένα “καλό”, που χάνεται η όποια ουσία του.

Όχι, δεν είναι κακό, ούτε θα δυσαρεστήσει τους fan του… Απλά, άπαξ και το συγκρίνεις με τις προηγούμενες πέντε δουλειές των Avantasia, βλέπεις την ανισότητα. Βέβαια, το ότι ο Sammet ακόμα και με “σβησμένες μηχανές”, καταφέρνει να βγάλει κάτι το τουλάχιστον αξιοπρεπές, είναι προς τιμήν του (και ας έχει βάλει συνθετικά τους Edguy σε δεύτερη μοίρα).

Σίγουρα εν έτει 2013, οι Avantasia εξακολουθούν να αποτελούν μια ποιοτική powerίζουσα πρόταση, από την άλλη όμως, καμιά φορά δε φτάνει μονάχα το “όνομα”. Καλό δισκάκι, λοιπόν, αλλά θα λησμονηθεί σχετικά γρήγορα…

604

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.