SILJE LEIRVIK: “With The Lights Turned Out So Beautiful”

Το συναίσθημα, η παρόρμηση, όλα εκείνα τα εσώψυχα που κατά καιρούς είναι φυλακισμένα στις πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής, όταν βρουν παράθυρο να ανοίξουν για να ανασάνουν γίνονται νότες, τραγούδια, στίχοι που βγαίνουν από αγγελικές μορφές όπως της SILJE LEIRVIK, μεταφέροντας μας την παγωμένη αύρα την Νορβηγικής γης.

Δηλώνω συγκλονισμένη από το ντεμπούτο άλμπουμ αυτού του πλάσματος, που δεν με άφησε μάτι να κλείσω χτες το βράδυ καθότι η φωνή της με περιτριγύριζε όλη νύχτα σαν αερικό στον χώρο. Κάθε χρόνος που περνάει η ελπίδα μου για νέες αξιόλογες κυκλοφορίες ελαχιστοποιείται, αν όχι εξατμίζεται και εξαφανίζεται. Και όμως πόσο χαίρομαι όταν άλμπουμ σαν το “With The Lights Turned Out So Beautiful” έρχονται να με αμφισβητήσουν.

Την ζέστη αυτής της φωνής την ένιωσα πολύ έντονα στο παρελθόν και για πολλά χρόνια από την μοναδική JOAN BAEZ, αργότερα από την CARLA TORGERSON, TORI AMOS και HEATHER FΙΝDLAY, και μόλις πολύ πρόσφατα από την αγαπημένη μου ANDREA SCHROEDER, όχι ότι δεν υπάρχουν άλλες, απλά αυτές είναι από μόνες τους μεγάλες περιπτώσεις. Ήχοι από progressive rock , mid tempo, dark atmospheric, και Americana, τόσο κοντά σου.

Μόλις έπεσαν οι πρώτες νότες από τα “Home” και “With Me” κατάλαβα αμέσως πως έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ εξομολόγηση, ίσως και άκρως δραματικό με την έννοια της εξωτερίκευσης και της ανάγκης να απλωθεί στον αέρα όλο αυτό το συναίσθημα. Και όταν βέβαια έχεις για όπλο τέτοια μοναδική φωνή, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Το “Siren” αστραπιαία με οδήγησε συνειρμικά στην μουσική δεξιοτεχνία  και παρουσία του εξίσου αξιόλογου μουσικού RHYS MARSH, ο οποίος όχι μόνο έχει κάνει την παραγωγή στο άλμπουμ της SILJE, αλλά και συμμετέχει παίζοντας τα πιο πολλά instruments της δημιουργίας αυτής.

Το “Dark Pages” ήταν ικανό να με διαλύσει σε τέτοιο σημείο που το ευχαριστήθηκα τόσο που αναρωτήθηκα μήπως ψυχο-εγκεφαλικά συμπτώματα με κατέβαλαν. Αρκεί να αναφέρω ότι δεν χρειάζεται να έχεις “θέμα” για να αφεθείς στην μελωδική και γεμάτη θλίψη φωνή της SILJE LEIRVIK, και μόνο να δεις αυτό το πλάσμα αρκεί να καταλάβεις ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση τραγουδοποιού.

“Wave Of Emotion”, και τι να πω; Ο τίτλος τα λέει όλα από μόνος του. Ακολουθούν κομμάτια στην κυριολεξία γεμάτα συναίσθημα δοσμένα με τον καλύτερο τρόπο, και ναι, δεν θέλω να τελειώνει αυτό το άλμπουμ. Βιολί και τσέλο συνοδεία και στα επόμενα κομμάτια, και κάνουν τα “In You” και “Ask Of Life” πέπλο από πέταλα λουλουδιών που αιωρούνται ατέρμονα. Είναι ένα ταξίδι απαλό, μαγικό με εκείνο το εισιτήριο στο χέρι, του αποχωρισμού και την υπόσχεση της επιστροφής στο “απόλυτο” και όχι στο “κάτι”.

Δέκα μικρά διαμαντάκια που κομψοτεχνούν στο έπακρο μια δισκοθήκη, και μην σε νοιάζει αν είναι χειμώνας ή άνοιξη, δεν έχει και καμία σημασία. Το θέμα είναι τι καιρό έχεις στην ψυχή σου. Και έτσι με την διάθεση να βγω έξω με τα ακουστικά στα αυτιά βάζοντας για άλλη μια φορά το εκπληκτικό “With The Lights Turned Out So Beautiful” να παίζει, σκεφτόμουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν την ζωή, όπως και το ότι η SILJE βρέθηκε κάπου το 2006 σε περιοδεία τότε με τους ομοπάτριους MADRUGADA.    

508