CINDERELLA

Cinderella δημιουργήθηκαν το 1982 στη Φιλαδέλφεια από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Tom Keifer και τον μπασίστα Eric Brittingham. Την αρχική σύνθεση της μπάντας συμπλήρωναν ο κιθαρίστας Michael Smerick και ο ντράμερ Tony Destra.

Το 1985 οι Smerick και Destra έφυγαν από τους Cinderella και δημιούργησαν τους Britny Fox.

Η τύχη χαμογέλασε στους Cinderella όταν ο Bon Jovi παρακολούθησε μια ζωντανή τους εμφάνιση στο Empire Rock Club στη Philadelphia, ο οποίος μεσολάβησε για την υπογραφή συμβολαίου των Cinderella με την Mercury / Polygram. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη μπάντα ήλθαν οι Jeff LaBar (κιθάρα) και Jim Drnec (τύμπανα).

Ο παραγωγός του δίσκου Andy Johns είχε δυσκολίες στη συνεργασία του με τον Drnec, με αποτέλεσμα στο studio να κληθεί ο session ντράμερ Jody Cortez. Ενώ οι ηχογραφήσεις πλησίαζαν στο τέλος ο Drnec εκδιώχθηκε από το συγκρότημα και στη θέση του ήρθε ο Fred Coury (πρώην London).

Ο πρώτος δίσκος των Cinderella με τίτλο “Nightsongs” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1986 και έγινε τριπλά πλατινένιος, φτάνοντας στο σημείο κάποια περίοδο να πουλά 50,000 αντίτυπα την εβδομάδα!!!

Η πρώτη περιοδεία των Cinderella πραγματοποιήθηκε όταν μαζί με τους Poison άνοιγαν τις συναυλίες των Ιαπώνων Loudness. Το 1987 βρήκε τους Cinderella να ανοίγουν τις συναυλίες του David Lee Roth (πρώην Van Halen) αλλά και των Bon Jovi, όταν αυτοί περιόδευαν για το “Slippery When Wet” album τους, ενώ έπαιξαν και στο περίφημο φεστιβάλ του Monsters Of Rock.

Το 1988 κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους “Long Cold Winter”. Με το δίσκο αυτό η μπάντα έκανε μια στροφή προς πιο blues-rock ήχους, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τελείως τις glam επιρροές τους. Για την προώθηση του δίσκου το συγκρότημα περιόδευσε για περίπου 14 μήνες μαζί με πληθώρα άλλων rock και metal συγκροτημάτων, όπως ο Ozzy Osbourne, οι Scorpions, οι Mötley Crüe, οι Bon Jovi, και οι Skid Row.

Η συναυλία που έδωσε αυτό το πακέτο στη Μόσχα έχει μαγνητοσκοπηθεί, και αξίζει πραγματικά κανείς να ψάξει και να βρει τις δυο βιντεοκασέτες της συγκεκριμένης εμφάνισης.

Το τρίτο album των Cinderella “Heartbreak Station” κυκλοφόρησε το 1990. Στα τραγούδια του δίσκου γίνεται ακόμα πιο φανερή η αγάπη του Tom Keifer για τα blues, με αποτέλεσμα με το δίσκο αυτό το συγκρότημα να απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ από τις glam καταβολές του.

Μετά την περιοδεία για το δίσκο ο Fred Coury αποφάσισε να φύγει από το συγκρότημα. Παρέα με τον τραγουδιστή Stephen Pearcy (Ratt) έφτιαξαν ένα συγκρότημα με το όνομα Arcade.

Το 1991 ήταν η χρονιά που άρχισαν τα προβλήματα υγείας για τον Tom Keifer. Λόγω κάποιας πάθησης των φωνητικών του χορδών, ο Keifer έχασε ολοκληρωτικά τη φωνή του. Μετά από εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατάφερε να διορθώσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε (εν μέρει, απ’ ότι θα φανεί κάποια χρόνια αργότερα).

Μετά από καθυστέρηση (λόγω των προβλημάτων υγείας του Keifer) το τέταρτο album της μπάντας κυκλοφόρησε το 1994 με το τίτλο “Still Climbing”. Τη θέση του Coury στα τύμπανα πήρε ο Kenny Aronoff.

Με το δίσκο αυτό η μπάντα απομακρύνθηκε εντελώς από το glam παρελθόν των πρώτων ημερών της, παρουσιάζοντας ένα δίσκο καθαρού hard rock. Το κομμάτι “Hot And Bothered” συμπεριλαμβάνονταν και στο soundtrack της ταινίας “Waynes World”.

Η ελάχιστη υποστήριξη από την εταιρεία τους (και η μηδαμινή από το MTV) συν το γεγονός ότι δίσκος κυκλοφόρησε σε μια περίοδο, κατά την οποία το grunge ήταν σε άνοδο, είχε σαν αποτέλεσμα ο δίσκος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής στα charts να εξαφανιστεί από αυτά.

Από το 1995 και μέχρι το 1997 το συγκρότημα ήταν στον πάγο. Αφορμή για την επαναδραστηριοποίηση τους το 1997 ήταν η κυκλοφορία της συλλογής “Once Upon a….”, που βγήκε την ίδια χρονιά. Η συλλογή, ανάμεσα στα άλλα κομμάτια, περιλαμβάνει ένα νέο κομμάτι (War Stories) καθώς και μια διασκευή στο κομμάτι “Move Over” της Janis Joplin.

Κατά την περιοδεία του το 1998, το συγκρότημα ηχογράφησε τη συναυλία που έδωσε στο “Key Club”, και η οποία κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά με το τίτλο “Live Αt Τhe Key Club”. Στο δίσκο αυτό γίνεται φανερό ότι ο Keifer δεν είχε ξεπεράσει οριστικά τα προβλήματα με τη φωνή του.

Το 1999 οι Cinderella υπέγραψαν συμβόλαιο με τη “Sony Records”, το οποίο όμως διαλύθηκε χωρίς να έχουν προλάβει να κυκλοφορήσουν κάποιο album με την εν λόγω εταιρεία.

Το μόνο που έμενε στους Cinderella ήταν η πραγματοποίηση συναυλιών, πράγμα που έκαναν το 2000 και 2002.

Τα επόμενα χρόνια αναλώθηκαν σε ασχολίες, οι οποίες δεν είχαν σχέση με τους Cinderella (προσωπικά albums, που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν, projects κλπ).

Το 2005 οι Cinderella πραγματοποιούν μια περιοδεία μαζί με τους Firehouse, Ratt, και τους Quiet Riot. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ακόμα μια συλλογή με τίτλο “Rocked, Wired & Bluesed”, η οποία δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στους οπαδούς τους.

To 2006 η μπάντα βγήκε στο δρόμο μαζί με τους Poison, προκειμένου να γιορτάσουν και οι δυο την εικοστή επέτειο από την κυκλοφορία των πρώτων τους album (Night Songs και Look What Τhe Cat Dragged In αντίστοιχα).

Το γεγονός ότι σε κάθε συναυλία ο αριθμός των θεατών ήταν γύρω στις 20.000, την έκανε μια από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες της χρονιάς. Το κατόρθωμα αυτό είναι πραγματικά πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Cinderella (οι οποίοι και μας αφορούν εδώ) είχαν να κυκλοφορήσουν studio δίσκο από το 1994!

Το 2008 επανεμφανίστηκε το πρόβλημα με τις φωνητικές χορδές του Keifer, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2008 περιοδεία (μαζί με Warrant, Lynch Mob, και Lynam) να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν στο internet, ο Keifer κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του.

Πριν από κάποιους μήνες κυκλοφόρησε ένας live δίσκος ηχογραφημένος στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 90 (για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την κυκλοφορία ανατρέξτε στη σελίδα των δισκοκριτικών).

Από την εποχή που βγήκε το “Still Climbing” (1994) κατά καιρούς ακούγονται φήμες ότι οι Cinderella βρίσκονται στο studio και ηχογραφούν τον πέμπτο τους δίσκο. Μέχρι στιγμής πέμπτος δίσκος των Cinderella δεν έχει κυκλοφορήσει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Keifer κατά το παρελθόν, οι Cinderella θα ηχογραφήσουν νέο δίσκο, μόνο αν πρόκειται να γίνει όπως το θέλουν. Πράγμα που σημαίνει γνωστό παραγωγό, μεγάλο budget, πολύ χρόνο στο studio κλπ.

Η πραγματοποίηση όλων αυτών προϋποθέτει την υπογραφή συμβολαίου με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, η οποία θα είναι διατεθειμένη να επενδύσει πάνω στο συγκρότημα.

Πραγματικά ευχόμαστε κάποια στιγμή (όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο) οι Cinderella να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν νέα δουλειά, όπως αυτοί (και εμείς) τη θέλουμε. Μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε να ακούμε τους δίσκους τους.

Δισκογραφία:

Night Songs (1986)
Long Cold Winter (1988)
Heartbreak Station (1990)
Still Climbing (1994)
Once Upon a…. (1997)
Live Αt Τhe Key Club (1998)
Rocked, Wired & Bluesed (2005)
Authorized Bootleg: Live at the Tokyo Dome (2009)

Δημήτρης Καρβούνης

701