PLAYGROUNDED

Playgrounded. Ένα όνομα που δεν είχα υπόψη μου, ήρθε και με κατέλαβε όταν μια μέρα μου ζητήθηκε να γράψω τη γνώμη μου για το παρθενικό τους, “Athens”. Ήταν τόσο ωραίο αυτό που άκουσα και έτσι, θέλησα εκ μέρους του Rockway.gr να δημοσιοποιήσω κάποιες από τις σκέψεις του Ορέστη, ανθρώπου πίσω από τα πλήκτρα.

Καλησπέρα, Ορέστη! Θα ήθελα καταρχάς να μου παρουσιάσεις τους Playgrounded στους αναγνώστες του Rockway.gr.
Καλησπέρα και από εμένα! Σας παρουσιάζω λοιπόν τον Μιχάλη Κοτσιράκη με την κιθάρα του, τον Οδυσσέα Ζαφειρίου στο μπάσο, τον Σταύρο Μαρκόνη στις φωνές, τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα και τον Ορέστη Ζαφειρίου στα πλήκτρα.



Πρόσφατα, είχα τη χαρά να ακούσω και να αξιολογήσω το “Athens” και μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχατε φανταστεί;
Καταρχήν ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, αφού για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με αυτό που αγαπάει είναι σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση αλλά και συνέκφραση. Ειδικότερα όταν χρησιμοποιούμε την μουσική μας σαν μέσο επικοινωνίας και όχι μόνο σαν μέσο προσωπικής έκφρασης.
Το αποτέλεσμα πλησιάζει πράγματι σε αυτό που είχαμε φανταστεί. Προσπαθούμε όμως πάντα να αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας ώστε την επόμενη φορά να πλησιάσουμε πιο κοντά στο αποτέλεσμα που φανταζόμαστε.

Διέκρινα στο ήχο σας, σημάδια από Dream Theater και Steven Wilson, καθώς και λίγο από Deftones. Οφείλεται αυτό στη συνεργασία σας στον τομέα του mastering με τον Ted Jensen, που έχει δουλέψει με κάποιους από αυτούς ή είναι καλλιτέχνες αυτοί που σας έχουν επηρεάσει μουσικά;
Θα έλεγα ότι ξεκινά με το ότι στην μουσική που παίζουμε οι μπάντες που ανέφερες είναι μερικές που εκτιμούμε, μαθαίνουμε και επηρεαζόμαστε από αυτές, προσπαθώντας με βάση αυτά να στοχεύουμε σε έναν προσωπικό ήχο. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν δίσκοι μαστεραρισμένοι από τον Ted Jensen, θεωρήσαμε ότι για να το προσεγγίσουμε, θα ήταν καλό να γίνει το mastering από αυτόν.



Θέλω να μου πεις ποιά ιστορία και ποιές σκέψεις κρύβονται πίσω από τον τίτλο “Athens”.
Η Αθήνα σαν πόλη περιβάλλεται τον τελευταίο καιρό από πολλές αντιθέσεις, αντικατοπτρίζοντας κατά την γνώμη μας σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική και την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Ίσως με το όνομα αυτό θέλουμε να αναδείξουμε ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων, που αναζητούν με τον τρόπο τους την αλλαγή αυτής της κατάστασης και την εναντίωση τους στην σημερινή καταπίεση, στο φασισμό και τις διάφορες εκφάνσεις του. Στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου καλείται ο ακροατής , μέσα σε μια στιγμή έντασης αλλά και αφύπνισης, να επιλέξει πλευρά ακολουθώντας ή όχι το δρόμο που προανέφερα.

Σε τι κατάσταση είστε τώρα, έχετε αρχίσει να δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό;
Μέχρι και τον τελευταίο καιρό η μπάντα ήταν διασπασμένη στις δύο άκρες της χώρας. Λόγω σπουδών, ο Μιχάλης, ο Οδυσσέας και εγώ βρισκόμασταν στα Χάνια, ενώ ο Σταυρός και ο Βασίλης σπούδαζαν στην Κέρκυρα. Αντικειμενικά λοιπόν οι ρυθμοί μας ήταν πιο αργοί, χωρίς όμως να θεωρώ ότι αυτό ήταν απαραίτητα κάτι αρνητικό. Εδώ και κάποιους μήνες βρισκόμαστε οι περισσότεροι στην Αθήνα ελπίζοντας ότι αυτό θα επηρεάσει τους ρυθμούς μας μόνο θετικά. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω σε καινούργια κομμάτια, θέλοντας να αφιερώσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε πάνω σε αυτά.



Τι όνειρα έχετε ως συγκρότημα; Ποιο είναι το καλλιτεχνικό ταβάνι για έναν ροκ μουσικό, κατά τη γνώμη σου;
Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό ταβάνι, αλλά και να υπάρχει γνωρίζουμε ότι απέχουμε κατά πολύ από αυτό. Το σίγουρο είναι, πέρα από την αυθόρμητη έμπνευση η οποία καθορίζεται από παράγοντες που κάποιους αντιλαμβανόμαστε και κάποιους όχι, ότι απαιτείται Δουλειά, σκέψη, δημιουργικότητα και έκφραση στο μέγιστο βαθμό, ώστε να πλησιάσεις τα όνειρα σου. Πιστεύοντας ότι τελικά όλη αυτή η διαδικασία είναι αυτή που αξίζει να κυνηγάς, είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι και ο δικός μας δρόμος.

Τι εμπειρίες αποκομίσατε παίζοντας μαζί με μπάντες, όπως οι Anathema, αλλά και οι Rotting Christ;
Στα πλαίσια κάποιων φεστιβάλ είχαμε την τύχη να μοιραστούμε την σκηνή με ονόματα σαν και αυτά, δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά μεγάλους καλλιτέχνες να εκπληρώνουν αυτό που και εμείς θέλουμε να πετύχουμε με τον δικό μας τρόπο. Σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις πολλά πράγματα που αφορούν στο μέγεθος της δουλειάς που χρειάζεται να κάνεις, ώστε να καταφέρεις να φτάσεις εκεί. Το σημαντικότερο ίσως, από όλα που αποκομίζει κανείς από τέτοιες ευκαιρίες είναι να αντιληφθεί ότι η μουσική προσωπικότητα είναι αυτή που οδηγεί στην εξέλιξη και στην καλή μουσική.



Θα έχετε κάποια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα, από όσο ξέρω και θα παίξετε και στο Κύτταρο μαζί με διάφορα, άλλα ενδιαφέροντα ελληνικά σχήματα. Πες μας δυο λόγια για τις εμφανίσεις αυτές…
Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, πέρα από εμάς, που πιστεύουν στη μουσική μας και βοηθούν με κάθε τρόπο στο να ακουστεί όσο περισσότερο γίνεται. Στα πλαίσια αυτού υπάρχει η σκέψη και μένει να υλοποιηθεί για μια εκδρομή στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) τον Απρίλιο  καθώς και μια περιοδεία σε 5 πόλεις της Ιταλίας το Μάιο που μας έχει ενθουσιάσει. Είναι επίσης μεγάλη μας χαρά που θα παίξουμε στο Κύτταρο μαζί με πάρα πολύ καλές μπάντες της εγχώριας σκηνής και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Πως θα περιέγραφες μια ζωντανή εμφάνιση των Playgrounded;
Ένας από τους κύριους στόχους της μπάντας στην ζωντανή εμφάνιση είναι να καταφέρει να συνδυάσει την ένταση που βγάζει η ροκ μουσική, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ηλεκτρονική μουσική. Στοχεύουμε οι εμφανίσεις μας να διακατέχονται από μια συγκεκριμένη αίσθηση καθ’ όλη την διάρκεια του, δημιουργώντας συναισθήματα, σκέψεις αλλά και εκτόνωση. Ελπίζω να ισχύουν τα παραπάνω και στην πραγματικότητα του ακροατή!



Κυκλοφόρησε στο internet ένα ωραίο live video clip από την περασμένη εμφάνιση σας στο Six Dogs. Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάποιο video clip ακόμα για να προωθήσετε τη μουσική σας;
Ακόμη ένας από τους στόχους μας είναι διαρκώς, σε αυτό που παρουσιάζουμε να είμαστε συνεπείς με την εικόνα μας και όσο το δυνατόν πιο ποιοτικοί. Αρνούμαι την άποψη ότι κάποια είδη μουσικής είναι πιο ποιοτικά και με περισσότερο βάθος από άλλα, θεωρώ όμως απαραίτητη προϋπόθεση να υποστηρίζεις την έκφραση σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι ένα video clip είναι απαραίτητο βήμα, αλλά ακόμα προσπαθούμε να δουλέψουμε πάνω στο θέμα του και να το υποστηρίξουμε και οικονομικά.

Στείλε ένα μήνυμα όπου και όπως θες. Το κενό από κάτω όλο δικό σου!
Είναι για μένα επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά μας, έχουμε χρέος να τις αντιμετωπίσουμε και να αναζητήσουμε αυτά που μας εκφράζουν, χαρίζοντας τα απλόχερα. Πιο συγκεκριμένα είναι σημαντικό ο κόσμος να στηρίζει την προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές μπάντες με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και οι ίδιες οι μπάντες να καταλάβουμε ότι πρέπει να στοχεύουμε συνέχεια σε υψηλότερο επίπεδο! Ίσως μέσω της δημιουργίας και της επικοινωνίας με τη μουσική να καταρρίψουμε το κατάλοιπο που καθιστά τις ελληνικές μπάντες κατώτερες από τις άλλες του εξωτερικού.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Κύτταρο, οι Playgrounded θα είναι στη σκηνή, μαζί με τους Poem, 3fold Pain, George Zacharopoulos και τους Ιταλούς The Shiver.

222

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.