GODYVA: “Alien Heart”

Το να τολμήσει κάποιος να ταχθεί λαμβάνοντας θέση, υπέρ ή κατά των γυναίκειων φωνητικών στον ευρύτερο Heavy Metal κόσμο μας, συνεπάγει στις μέρες μας αντιμετώπιση πολύ ευρείας γκάμας…

Από επιδοκιμασία μέχρι γηπεδικό ομαδικό κράξιμο από τους “true” συμμετέχοντες σε πιθανό κουβεντολόι.

Μια τέτοια, female-fronted μπάντα, είναι και οι Ιταλοί Godyva, ένα σχήμα που κινείται στα ύδατα του Gothic Metal. Η μπάντα υπάρχει από το 2001 και έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα το ντεμπούτο ΕP: “Advent” το 2002 και δυο full-length , το “In Good and Evil” το 2006 και το “Planetarium” το 2008.

Οι Godyva, με νέο κιθαρίστα  τον πολύ καλό G.G.Gohm στο line up, κυκλοφορούν το τρίτο τους album “Alien Heart”, στα χνάρια των προηγούμενων δουλειών τους. Ατμοσφαιρικό  Gothic Metal, σχετικά γρήγορων, για το είδος, ταχυτήτων. Και για να σας προλάβω, ναι μεν υπάρχει η οσμή των ήδη φημισμένων συμπατριωτών τους Lacuna Coil (λογικό άλλωστε, μιας και θεωρούνται από τους πιονιέρους στη σύγχρονη εποχή του είδους), αλλά δεν τίθεται θέμα προσπάθειας μιμητισμού.

Οι Godyva, ως σύνολο, είναι πιο heavy ηχητικά και σ’αυτό παίζει ρολό η πολύ καλή παράγωγη στις κιθάρες, που παρά τον κυρίαρχο ρόλο που έχουν τα keyboards, δεν είναι συνοδευτικές αλλά θα έλεγα ηγετικές και στις 11 συνθέσεις του album. Όλοι οι συντελούντες, είναι εξαιρετικοί στα όργανά τους κι αυτό ακούγεται. Όσο για τα φωνητικά της Lady Godyva (προφανώς ιδρυτικό στέλεχος της μπάντας) που μάλλον είναι το επίμαχο θέμα του προλόγου… Δεν θα κάνω καν προσπάθεια κριτικής ως προς αυτό και να με συγχωρείτε. Θεωρώ οτι είναι σχεδόν αποκλειστικά θέμα του εκάστοτε ακροατή. Το πώς αντιδρά το ζεύγος των αυτιών του καθενός. Προσωπικά, στη συγκεκριμένη δουλειά, σε άλλα κομμάτια μου άρεσαν, σε άλλα όχι, ανεξάρτητα από τη μουσική των κομματιών.

Οι ατμόσφαιρες που κινείται το album είναι ποικίλες. Στους στίχους κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο (εντάξει, Ιταλοί είναι οι άνθρωποι…).  Από ρομαντικές και σαγηνευτικές μπαλάντες μέχρι groovy power riffs, παραμένοντας βέβαια στα πλαίσια του σύγχρονου Gothic Metal ύφους. Ο ήχος είναι μοντέρνος με μελωδικά, πιασάρικα refrains, συμφωνικός κατά βάση λόγω της φύσης των πλήκτρων, ενώ η παραγωγή, έργο μάλλον όλης της μπάντας, αναδεικνύει τις διαθέσεις της αν και φυσιολογικώς παραπέμπει σε ανάλογα γνωστά ονόματα όπως οι Lacuna Coil, οι Epica, οι Withered Temptation κ.ο.κ. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη δόση προσωπικότητας στη μουσική τους κι αυτό το πολύ ωραίο power στοιχείο που συνυπάρχει μέσα της.
Κομμάτια που ξεχώρισα από ένα σύνολο γενικά ευχάριστων τραγουδιών, είναι η πολύ όμορφη μπαλάντα, “In your eyes”, το πολύ δυνατό opening track “Apocalypse fire “, η συνέχειά του, το closing track “Apocalypse fire II”, το power ομότιτλο “Alien Heart”, όπως επίσης και η διασκευή σε ένα ιταλικό hit-άκι των 80’s, εδω με τίτλο “I feel you”.

Συνολικά, οι Godyva με το “Αlien Heart”, παρουσιάζουν ένα σύγχρονο και δυναμικό album που ακούγεται ευχάριστα και που οι φίλοι του Gothic/Power Metal, σίγουρα δεν θα κλαίνε τα χρήματά τους για την αγορά του. Συμπαθητικότατο!

452

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.