INDUKTI: "Idmen"

Το “Idmen” είναι το δεύτερο άλμπουμ των Πολωνών INDUKTI. Είχε προηγηθεί το S.U.S.A.R του 2005 με την συμμετοχή του Μariusz Duda των RIVERSIDE στα φωνητικά και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το progressive στερέωμα παγκοσμίως αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί οι τυχεροί που πήραν χαμπάρι τι παίζεται με την μουσική τους.

Tο συγκρότημα δεν χρησιμοποιεί μόνιμο τραγουδιστή ίσως επειδή σε κάθε άλμπουμ θέλουν να δώσουν διαφορετικό χρώμα σε κάθε τους κυκλοφορία. Έτσι λοιπόν για τις ανάγκες του “Idmen” συμμετέχουν ο Nils Frykdahl των Αμερικανών SLEEPYTIME GORILLA MUSEUM, ο Taff των Πολωνών ROOTWATER και ο Michael Luginbuehl των Ελβετών PRISMA.

Οι παραπάνω τραγουδιστές όπως ήταν αναμενόμενο έβαλαν την δική τους σφραγίδα στην ήδη φθινοπωρινή ατμόσφαιρα του ΙDMEN. Οι οχτώ συνθέσεις του και η διάρκεια του (κάτι περισσότερο από 63 λεπτά) είναι ικανό να σε βάλει στην ρουτίνα της ζωής με τις λιγότερες απώλειες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Απ το εναρκτήριο κομμάτι SANSARA μέχρι και το τελευταίο NINTH WAVE η μουσική τους σε παίρνει μαζί της. Γρήγορα καταλαβαίνεις ότι εδώ έχεις μπλέξει (με την καλή την έννοια) άσχημα. Το γκρουπ δεν αστειεύεται. Με περίσσιο ταλέντο, ενθουσιασμό, όρεξη και πάθος δίνουν άλλη διάσταση στην progressive σκηνή του σήμερα. Με μπόλικη δόση ανοικτομυαλιάς ρισκάρουν και πετυχαίνουν το ακατόρθωτο, να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ ποικιλόμορφο, τέλεια δομημένο, κλειστοφοβικό, σκοτεινό, βαρύ και ασήκωτο, περίεργο, με πολλά folk στοιχεία (τα οποία σου δίνουν την αίσθηση ότι πηγάζουν απ τα βάθη των αιώνων και από ξεχασμένους πολιτισμούς). Έχουν χρησιμοποιήσει εκτός απ τα βασικά όργανα, βιολί, dulcimer και τρομπέτα που δίνουν μια άγρια ομορφιά στην ήδη απίστευτη ατμόσφαιρα του άλμπουμ! Ο ήχος και η παραγωγή του κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Βαριά riffs εναλλάσσονται τέλεια με απόκοσμες μελωδίες και άγρια φωνητικά σε κάνουν ένα με τον δημιουργό τους. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα και με κανέναν στην εποχή του. Γιατί οι INDUKTI δημιουργούν μουσική για την ψυχή και το μυαλό του ακροατή που θα τολμήσει να τους παρακολουθήσει. Η μουσική του “Idmen” δεν περιγράφεται με λόγια και ομολογώ ότι δεν έχω ακούσει κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα θέλει να του αφιερώσεις χρόνο και αρκετές ακροάσεις για να το αφομοιώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανταμείψει όσους θα τολμήσουν να ακούσουν το “Idmen“. Οι INDUKTI τόλμησαν να κυκλοφορήσουν έναν δίσκο σύγχρονου σκληρού progressive rock. ΕΥΓΕ!

Θανάσης Τζελάς

449