RADIO MOSCOW

Ανακάλυψη του κύριου Dan Auerbach (The Black Keys), οι Radio Moscow, οι οποίοι επέστρεψαν με νέο album (“3 & 3 Quarters”) και τώρα, επιστρέφουν και πάλι στη χώρα μας για τρεις συναυλίες, σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, για να μας χαρίσουν από κοντά τη δική τους 70s rock εκδοχή. Πήραμε εκ τούτου, την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το μυαλό πίσω από τη μουσική, Parker Griggs.

Καλησπέρα, Parker! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεις χρόνο να απαντήσεις τις ερωτήσεις μου! Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σε ρωτήσω το λόγο για τον οποίο διαλέξατε αυτό το όνομα για το συγκρότημα σας.
Βασικά, η ιδέα βγήκε από ένα ψιλοαστείο τραγούδι από τα 60s, που ονομαζόταν “Go go, Radio Moscow” και μου άρεσε όπως ακουγόντουσαν οι δύο λέξεις και το κόλλησα στην μπάντα.

Γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοια επιστροφή στις ρίζες, μουσικά; Θεωρείς και εσύ πως στα 60s και 70s η μουσική έφτασε το ζενίθ σε ποιότητα και έμπνευση; 
Ναι, πραγματικά το πιστεύω αυτό! Η μουσική ήταν πιο πολύπλοκη, πιο αστεία να την παίζεις και είχε και περισσότερο συναίσθημα, κατά τη γνώμη μου! Με ώθησε σα μουσικό και είναι για μένα το πιο όμορφο πράγμα που μπορείς να παίξεις. Πάντοτε θέλω να παίρνω τις επιρροές από εκείνην την εποχή και να τις σπρώχνω σε άλλες περιοχές.

Κάποιοι θα έλεγαν πως ακούγεστε αρκετά σαν τους Led Zeppelin και Blue Cheer. Ποια μπάντα παίρνει τα εύσημα για την περισσότερη επιρροή πάνω σου;
Καμιά από τις δύο που ανέφερες πάντως. Αρχικά, ήταν το grunge που με οδήγησε στο να παίξω μουσική και συγκροτήματα σαν τους Νirvana και τους Smashing Pumpkins. Όμως όταν άκουσα τους Fleetwood Mac, άλλαξε αμέσως ο τρόπος που ήθελα να κάνω μουσική. Οι Blue Cheer μπορώ να πω πως με εντυπωσίασαν με το βαρύ τους ήχο και με ενέπνευσαν επίσης αρκετά!

Το album σας “The Great Escape Of Leslie Magnafuzz” έλαβε καλές κριτικές, δικαίως μπορώ να προσθέσω. Τώρα, είσαι εσύ ο καθ’ όλα υπεύθυνος για την παραγωγή των Radio Moscow material, οπότε, είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;
Ναι, ειλικρινά μου άρεσε το πως βγήκε έξω το συναίσθημα και το γεγονός ότι είχαμε μπόλικο εξτρά χρόνο να προσθέσουμε πολλούς τρελούς ήχους. Εύχομαι να είχα λίγο χρόνο παραπάνω για να γράψω το υλικό, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος και απολαμβάνω να κάνω την παραγωγή της δικής μου μουσικής.

Φήμες λένε πως είστε μια ανακάλυψη του Dan Auerbach των The Black Keys, ο οποίος έκανε και την παραγωγή του ντεμπούτου σας. Υπήρξε ποτέ σκέψη να συνεργαστείτε μουσικά;
Ναι, βασικά είχαμε αρχίσει να συζητάμε το σχηματισμό ενός ψυχεδελικού σχήματος με εμένα στα τύμπανα και τον Dan στην κιθάρα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι The Black Keys έγιναν μεγάλοι και ο Dan ήταν πολύ απασχολημένος. Θα ήθελα πάντως, να γίνει μια μέρα!

Πέρυσι, κυκλοφορήσατε την τέταρτη δισκογραφική σας δουλειά “3 & 3 Quarters”, η οποία περιείχε παλαιότερα γραμμένο υλικό. Πως ήταν η μουσική σου ζωή πριν τους Radio Moscow;
Δεν ήταν studio album αυτό! Ήταν κάποια home demos ηχογραφημένα σε 4-track ταινία όταν ήμουν. Πριν γράψω εκείνα τα demos ήμουν σε μία σχολική hardcore punk μπάντα. Κουράστηκα στα μέσα ενός tour, κουρασμένος από το συγκεκριμένο στυλ μουσικής, έτρεξα σπίτι και έγραψα το “3 and 3 quarters”. Πριν από αυτό, στα 13 μου είχα μια grunge μπάντα, όπου έπαιζα τύμπανα, τραγουδούσα και έγραφα τη μουσική.

Έχεις σχέδια για κάποιο νέο album μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής περιοδείας; Θα ακούσουμε κάτι καινούργιο ζωντανά στη χώρα μας;
Μόλις, τελείωσα να γράφω ένα single και μετά το tour πρέπει να σπαταλήσω λίγο χρόνο για να μετακομίσω είμαι περίπου άστεγος τώρα. Όταν θα πατάω σε κάποιο μέρος γερά που θα με εμπνέει να κάνω μουσική, θα ξεκινήσω. Έχω ήδη μισό album έτοιμο και απλά πρέπει να το ολοκληρώσω.

Αν έπρεπε να περιγράψεις την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας σας, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσες;
Χμμμμ. Εκρηκτική. Βαριά. Συναισθηματική. Ομιχλώδης. Αιωρούμενη. Έντονη. Προσπαθούμε να πάρουμε το κοινό στα ψηλά μαζί μας!

Δεν είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Τι εμπειρίες είχατε από την προηγούμενη διαμονή σας; Έγινε τίποτα περίεργο εκείνες τις μέρες;
Η Ελλάδα είναι πάντα υπέροχη. Φανταστικό κοινό και ωραίοι άνθρωποι. Νιώθουμε ευπρόσδεκτοι στη χώρα σας και είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Θα ήθελα να απευθυνθείς στους Έλληνες μουσικόφιλους και να τους πείσεις να έρθουν να σας απολαύσουν ζωντανά! Ρίχτα…
Εμ…δεν ξέρω τι να πω. Η μουσική είναι η ζωή μας και πραγματικά, ενδιαφερόμαστε για αυτά που δημιουργούμε, οπότε δεν κάνουμε βιαστικά πράγματα, ούτε αλλάζουμε το στυλ μας για να ευχαριστήσουμε κάποιον. Παίζουμε αυτό που αγαπούμε και ελπίζουμε να το αγαπήσουν και οι άλλοι εξίσου.

Σε ευχαριστώ πολύ για μια ακόμη φορά και τα λέμε στην Αθήνα!
Και εγώ σε ευχαριστώ! Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα!

176

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2108 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.