ΦΟΙΒΟΣ ΝΤΟΚΟΣ (Warlord manager)

“Η μουσική των Warlord πάντοτε ξεπερνούσε τα στερεότυπα…”

Γεια σου Φοίβο, πως νιώθεις να δουλεύεις με μια μπάντα που ουσιαστικά έχει γίνει από τις πλέον cult στο χώρο; Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας και ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις θέσει;
Γεια σου Γιάννη. Ως οπαδός κι εγώ από μικρή ηλικία των Warlord το μόνο που μπορώ να πω είναι η επανάληψη του “Είναι η καλύτερη δουλειά στο σύμπαν!”. Όσον αφορά την φύση της δουλειάς, όπως ξέρουν οι περισσότεροι οπαδοί, οι William και Mark είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι – όχι αυτό που αποκαλούμε ο “μέσος ροκ σταρ”. Ως τέτοιοι δημιουργούν ένα σταθερό και άνετο περιβάλλον εργασίας για μένα – μια ανθρώπινη δουλειά φτιαγμένη από κανονικούς ανθρώπους.
Το πως αυτό συνέβη, είναι σε πολλά σημεία ολίγον θολό για μένα καθώς όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Ο William και εγώ συνομιλούσαμε ως καλλιτέχνης προς οπαδό. Λόγω της ενασχόλησής μου με διάφορα θέματα που άπτονται της μουσικής βιομηχανίας, πίστεψε ότι θα ήμουν κατάλληλος για την θέση. Μου ζήτησε αρχικά να μανατζάρω την περιοδεία και ακόλουθα την μπάντα ως σύνολο. Η τιμή του να εργάζεσαι για ένα συγκρότημα που θαύμαζες όλη σου τη ζωή κι αυτό το συγκρότημα να είναι οι Warlord είναι σημεία “Θρύλου” όπως λέμε και στα Αγγλικά.
Σχετικά με τους προσωπικούς μου στόχους για τους Warlord δεν είναι άλλοι από το να βρουν την δικαιωματική θέση που τους αξίζει και την αναγνώριση από τον μουσικό κόσμο. Η μουσική των Warlord πάντοτε ξεπερνούσε τα στερεότυπα, από τον ιδιαίτερο και μοναδικό ήχο τους, στις συνθέσεις, στους στίχους και το γενικό τους άγεσθαι. Πιστεύω ότι είναι επιτέλους ώρα να το δει αυτό ο κόσμος. Προσωπικά πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός των Warlord ως “cult” εκτός από άδικος είναι και λανθασμένος – Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να έχει ακούσει Warlord και να μην του άρεσαν έστω και κάποια στοιχεία τους.

Η κυκλοφορία που κάνατε για το 20λεπτο teaser έκανε πάταγο πραγματικά και αποδεικνύει έμπρακτα την οπαδοκεντρική φιλοσοφία της μπάντας, ποιος πήρε αυτή την απόφαση για τόσο μεγάλη διάρκεια; Ποια η δική σου γνώμη;
Η απόφαση, όπως όλες οι κύριες δημιουργικές αποφάσεις στους Warlord ήταν του William. H προσωπική μου ιδέα ήταν για ένα συνηθισμένο (αν και λίγο μεγαλύτερο) promo των 3 έως 5 λεπτών. Ο William όμως πίστευε ότι δεν δίναμε έτσι στους οπαδούς την σωστή εντύπωση εάν βγάζαμε την μουσική ασύνδετη από το συνολικό αποτέλεσμα. Προφανώς είχε δίκιο. Είναι σημαντικό πιστεύω να υπογραμμίσουμε ότι οι Warlord έχουν πρωτοτυπήσει πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Οι Warlord χρησιμοποίησαν πρώτοι λχ scrimms (Καλύμματα ενισχυτών δείτε για παράδειγμα τους Iced Earth ή τους Nightwish), ενσωμάτωσαν πρώτοι απαγγελία, χρησιμοποίησαν μελωδίες με τέτοιο εκτεταμένο τρόπο πρώτοι… αυτή τη φορά δώσαμε σε κυκλοφορία πιστεύω το μεγαλύτερο σε διάρκεια promo στην ιστορία του metal αν όχι της μουσικής. Η πρωτοτυπία δεν είναι ξένη στους Warlord. Με το πλεονέκτημα του να είμαι μέρος της ομάδας του συγκεκριμένου video, και αφού έχει περάσει λίγος καιρός, μπορώ πλέον να πω ότι τελικά θα ήταν αδύνατο να είχαμε κάνει οτιδήποτε διαφορετικό!



Πες μας λίγα λόγια για την κυκλοφορία του The Holy Empire, για τις εκδόσεις, τον αριθμό αντιτύπων κλπ; Είχες κάνει αναφορά ακόμη και για κασέτα σε κάποια συνομιλία μας.
Η αρχική μας παραγωγή σε σχέση με την ζήτηση είναι σχετικά συντηρητική: 15.000 τεμάχια. Σχεδόν όλα έχουν δεσμευθεί από διανομείς – καθώς φαίνεται μάλλον θα ξανατυπώσουμε, μπορεί και πριν το KIT (σ.σ. Keep It True fest). Είμαστε επίσης σε συνομιλίες με διάφορες εταιρίας για licensing του δίσκου σε βινύλιο. Εάν δεν καταλήξουμε κάπου, θα παράγουμε το βινύλιο μόνοι μας καθώς οι οπαδοί έχουν δείξει σημαντικό ενδιαφέρον. Η κασέτα θα παραχθεί οπωσδήποτε αν και σε περιορισμένο αριθμό. Είναι το προσωπικό μου “pet project” καθώς είχα κάποιους οπαδούς που το ζήτησαν. Προσωπικά προτιμώ τον ήχο της κασέτας από οτιδήποτε άλλο. Αναφορικά στο ποιες εκδόσεις τελικά θα έχουμε, υπάρχει CD, Ψηφιακή (iTunes/ AmazonMP3 κλπ) και λίγο αργότερα διπλό βινύλιο (για να τηρηθεί η ηχητική πιστότητα) και τελικά μια περιορισμένη έκδοση κασέτας. Η έκδοση σε βινύλιο θα είναι αρχικά σχετικά περιορισμένη. Όπως οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει με την Sons Of A Dream Music, το βασικό είναι ότι η μουσική είναι πάντοτε διαθέσιμη σε χαμηλό κόστος.

Τι άλλο merchandise ετοιμάζετε για τους φίλους των Warlord; Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να κάνει παραγγελία και να δει τα όσα συζητάμε;
Υπάρχουν t-shirts, καπέλα, κοσμήματα… με άλλα λόγια τα κλασσικά είδη, συν κάποια έξτρα είδη τα οποία δεν θα ήθελα να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή. Το βασικό μέρος αγοράς είναι το Warlord “Warmart” που βρίσκεται εδώ: http://www.warlord-official.com/warmart/
Προϊόντα επίσης θα είναι διαθέσιμα και από dealers.

Πως σχολιάζεις όλο αυτή την υπερβολή με τις αστρονομικές τιμές που πωλούνται στα γνωστά κυκλώματα οι δουλειές της μπάντας; Ο William Tsamis από όσο γνωρίζω έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το θέμα.
To προσωπικό μου σχόλιο είναι το ίδιο με αυτό του William και οποιουδήποτε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου: Απλά παράλογο. Προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την δευτερογενή αγορά αλλά ΜΠΟΡΟΥΜΕ να παρέχουμε στους οπαδούς πρόσβαση σε εναλλακτικές “επίσημα εγκεκριμένες” λύσεις που εκτός από τον καλύτερο ήχο, έχουν και προσιτές τιμές. Η αλήθεια είναι ότι είναι σχετικά δαπανηρή και δύσκολη αυτή η οδός για μας, οι οπαδοί που μας έχουν στηρίξει τα τελευταία 30 χρόνια δεν θα πρέπει να γίνονται θύματα επιτηδείων απλά για να έχουν “νόμιμη” πρόσβαση στην αγαπημένη τους μουσική. Απαντάμε λοιπόν σε αυτούς τους κύκλους με καλύτερο προϊόν σε καλύτερες τιμές. Απλά καθαρά πράγματα. Δείτε για παράδειγμα τις κυκλοφορίες του iTunes. Παίρνετε το EP με λιγότερα από 3 ευρώ, νόμιμα σε έκτακτη ποιότητα ήχου.



Σχετικά με τις επανεκδόσεις τι επεξεργασία έχει γίνει, πέρα από την κοπή νέων αντιτύπων; Πόση διαφορά μπορούμε να περιμένουμε από τα πρωτότυπα;
Είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να παρατηρήσουμε, καθώς υπάρχει μία σχετική σύγχυση στο θέμα, ότι αυτές οι επανεκδόσεις προέρχονται από τις αυθεντικές ταινίες mix-master. Στην πραγματικότητα (αν και τις αποκαλούμε re-mastered που απαιτείται λχ για κυκλοφορίες iTunes) δεν είναι re-mastered. Είναι εντελώς νέα masters με τον τρόπο που θα είχαν γίνει εάν οι Warlord είχαν τους διαθέσιμους πόρους τη δεκαετία του ’80. Φυσικά χρησιμοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα της μοντέρνας τεχνολογίας που δεν ήταν διαθέσιμη τότε. Το αποτέλεσμα όπως οι William και Mark έχουν δηλώσει είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ότι αποζητούσαν – να ακούσουν οι οπαδοί αυτό που ΕΚΕΙΝΟΙ μπορούσαν να ακούν από την κονσόλα των μίξεων το 1982 και 1983. Αποκαλούμε το αποτέλεσμα “Ακατέργαστο, αφιλτράριστο και άκοπο” και πιστεύουμε ότι η εργασία του Δρ. Μάκη Τσελέντη του Studio R-Mic ήταν καθοριστική στο να έρθει το όραμα του William κοντύτερα στον οπαδό.

Είναι κάτι άλλο που θες να μεταφέρεις σε όσους διαβάζουν;
Μιλώντας προσωπικά αλλά κι εξ ονόματος των Warlord, τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την υποστήριξη που μας δίνετε. Όπως οι William και Mark έχουν δηλώσει πολλάκις, ο δίσκος αυτός δημιουργήθηκε με τον οπαδό των Warlord στο μυαλό.

Στις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί release party για το “The Holy Empire” στο Legacy Rock Area!

“We Let These Chains Be Undone…”

272