The Nomads, Διαφυγόν Κέρδος live (09/02/2013) An Club

Το Σάββατο είναι από αυτές τις μέρες που βγαίνεις επειδή είναι Σάββατο, ή επειδή είναι η μέρα που μπορείς να το πας σερί μιας και δεν δουλεύεις Κυριακή (ως επί το πλείστον) ή γιατί παίζει μια συναυλία που υπόσχεται την καλή φάση… Το συγκεκριμένο Σαββατόβραδο αφιερώνεται στην τρίτη των περιπτώσεων.

Φτάνοντας έξω από το ΑΝ στα Εξάρχεια την κουβέντα μονοπώλησε το συγκρότημα που θα άνοιγε τους The Nomads, το ελληνικό “ερασιτεχνικό κουϊντέτο μουσικής δωματίου” (όπως αναφέρεται στο στην ιστοσελίδα της μπάντας www.diafygonkerdos.gr) Διαφυγόν Κέρδος.



Μην ξέροντας τι να περιμένω κατέβηκα με το παρεάκι στο υπόγειο για να με υποδεχτούν γκαράζ ήχοι από ένα συγκρότημα που προσωπικά θεωρώ την αποκάλυψη της βραδιάς. Οι Διαφυγόν Κέρδος επιδόθηκαν κατά κόρον σε διασκευές συγκροτημάτων του πάλαι πότε αλλά και σύγχρονου γκαράζ/ψυχεδελικού ήχου με ιδιαίτερη μαεστρία που έκανε τον έναν ή τον άλλον γοφό σε ένα μισογεμάτο ΑΝ να κουνιέται. Διανθίζοντας το σετ τους με τρία δικά τους κομμάτια ελληνόφωνου ροκ (κατα του rock) μας χώσανε στο κλίμα της βραδιάς και στο πηγαινέλα για μια φρέσκια μπυρίτσα στο μπαρ. Πολύ καλή η απόδοση των κομματιών, παιγμένα με ευλάβεια στο πρωτότυπο από τους μουσικούς που πλαισίωναν τον τρελιάρη και με όλη την σημασία της λέξης frontman Ν.Π.



Μελανό σημείο θα έλεγα ήταν ο μέτριος/καλός ήχος που δεν άφηνε τις δεύτερες φωνές να περνάνε, και τα τύμπανα να μην ακούγονται αρκετά γεμάτα. Σημαντικό για ένα λάιβ μεν, άλλα πταίσμα δε, αν λάβουμε υπόψιν την γκαραζιά της φάσης. Μεγάλο μπράβο στους Διαφυγόν Κέρδος για την εμφάνιση και την επιμονή τους (υπάρχουν από το 1985!!!), στηρίξτε τους, το αξίζουν σε κάθε περίπτωση!



Διαφυγόν Κέρδος setlist
Highway To The Sun
Through My Eyes
Are You Gonna Be There
I Had Too Much To Dream
Είναι δύσκολο το εύκολο κέρδος
Teenage Headliners
Revolution In Apt. 29
Επιδιορθωτής εξατμίσεων
Magic Potion
Natural Fact
Who Do You Love
The Urges Theme
Side I’ll Never Show
Hey
Νεκρική Επιδρομή
Police Car



Υπό χειροκροτήματα πήραν οι Διαφυγόν Κέρδος την κάθοδο από την σκηνή, εμείς τον δρόμο για το μπαρ και καπάκι όσο πιο κοντά στην σκηνή μπορείς, για να υποδεχτούμε τους The Nomads. Μια μπάντα που στους γκαραζάδες, “γιεγιέδες”, “τεντιμπόηδες” του τότε του τώρα αλλά και του Σαββατοκύρικαου έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους.

Ενεργή μετά από 32 χρόνια δεν γίνεται να μην έχουν κερδίσει επάξια τις δάφνες τους, έφτασαν στο αθηναϊκό σανίδι με νέο δίσκο (Solna), και παρόλο το γκρίζο της κεφαλής με κέφι. Με πιάνουν ανάμεικτα συναισθήματα με τέτοια συγκροτήματα. Από την μια λες που πάει ο τύπος τώρα να ροκάρει και δεν κάθεται να γουστάρει σε καμία σεζλόνγκ, και με τις πρώτες νότες σου φεύγει επιτόπου και λες να τον είχα θείο και να του τσιμπάω καμία κιθάρα και καμία αφήγηση που δεν συμπεριλαμβάνει απαραίτητα τον μπάρμπα που είχε κλέψει τον γάιδαρο του άλλου και έγινε χαμός στην πλατεία του τότε χωριού των Πετραλώνων… Με άλλα λόγια παίξανε σούπερ, την μια κομματάρα μετά την άλλη!



Στην αρχή και στους The Nomads ο ήχος άφηνε κενά, μου φάνηκε λίγο άνευρος, στα μισά του σετ και μετά την κλασική όσο και αναμενόμενη διασκευή στο I’m 5 Years Ahead Of My Time των The Third Bardo όμως, μπήκαν τα ποτενσιόμετρα στην θέση τους και του έδωσαν και κατάλαβε. Θα έλεγα ακατόρθωτο να καλύψουν ζωντανά την κάθε επιθυμία του οπαδού, πέρασαν ωστόσο από παντού που αξίζει να σταθούν και να μας θυμίσουν από που ξεκίνησαν συγκροτήματα σαν τους Hellacopters, The Hives, Gluecifer για να αναφέρω τους πιο γνωστούς.



Μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης και ένα σύντομο διαλειμματάκι, επάνω πάλι για το encore και να μας αποχαιρετήσουν οι The Nomads για να συνεχίσει το πάρτι στο Drugstore όπου θα παίζανε dj Set καθώς και θα γινόταν η διάθεση του merchandise. Καταλαβαίνω την κίνηση αυτή, αλλά θα μπορούσε κατά την ταπεινή μου γνώμη να υπήρχε και διάθεση μέσα στο club κατά την διάρκεια της εμφάνισής τους. Anyway, ήταν λόγος να συνεχίσει το Σαββατόβραδο και να απολαύσουμε τους The Nomads λίγο ακόμα υπό τους ήχους που έκαναν αυτή τη μπάντα αυτό που είναι μέχρι και σήμερα! Skol!!!!



The Nomads setlist
Miles Away
Hangman’s Walk
Don’t Pull My Strings
Primordial Ooze
Don’t Tread On Me
Bad Times Will Do Me Good
Knowledge
Ain’t Yet Dead
You Won’t Break My Heart
I’m 5 Years Ahead Of My Time
Wolfbane
Crystal Ball
I’ve Seen Better
16 Forever
Can’t Go Back
Top Alcohol
Wasn’t Born To Work
(In A) House Of Cards
Ain’t No King Of Rock ‘n Roll
American Slang
Surfin’

Photos: Δημήτρης Μαρσέλος

623