DARKTHRONE

Κυκλοφορούν το δέκατο πέμπτο album τους (“The Underground Resistance”), είναι ένα από τα πρώτα ονόματα της black metal σκηνής παγκοσμίως, διέγραψαν μια τεράστια καλλιτεχνική αλλαγή και τώρα απάντησαν και στις ερωτήσεις μας. Είναι οι Darkthrone!

Fenriz, μπορείς να μας συστήσεις στο νέο σας album, το “The Underground Resistance”;
Τα κομμάτια του Ted είναι η δική του οπτική των 80s, κάτι που παίζουμε από το 1988, ενώ είναι και παρμένα από ακόμα πιο παλιά. Τα δικά μου είναι speed και heavy metal των πρώιμων 80s. Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως πρόκειται για παλιό metal και παλιό ήχο.

Πόσο δουλέψατε γι’ αυτό;
Ο θάνατος έρχεται αργά (γέλια). Ήμασταν γρήγοροι με δύο τραγούδια, ηχογραφήθηκαν πριν καν κυκλοφορήσουμε το “Circle the Wagons”. Μέσα στον Φεβρουάριο του 2010 δηλαδή. Ύστερα συνεχίσαμε κανονικά, έβγαλα από το μυαλό μου το κύριο κομμάτι του “Valkyrie” κατά την άνοιξη εκείνου του έτους. Το πέρασα στο MP3 player μου για να μην το ξεχάσω. Το υπόλοιπο όμως δεν προέκυψε πριν τον Σεπτέμβρη του 2011. Επίσης, και οι δύο αποκτήσαμε νέα κορίτσια σ’ αυτή τη περίοδο κι αυτό αποτέλεσε ζωτική αλλαγή που χρειάζεται χρόνο.

Πόσο άλλαξε η διαδικασία σύνθεσης τα τελευταία δέκα χρόνια για ‘σας;
Η διαδικασία άλλαξε ριζικά το 2005 φυσικά, καθώς τότε αποκτήσαμε το δικό μας πρωτόγονο studio, το Necrohell II. Έκτοτε δεν υπήρχε λόγος να κλείσουμε κάποιον χώρο ώστε να έχουμε έτοιμο album πριν καν εισέλθουμε σ’ αυτόν. Οι άνθρωποι στη metal υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι, οι περισσότεροι όμως φαίνεται να ακολουθούν πιστά μια συγκεκριμένη συνταγή. Όχι εμείς, όταν μπαίναμε στο studio δουλεύαμε άνετα σε κομμάτια που είχαμε έτοιμα ο καθένας. Έτσι συγκεντρωνόμασταν περισσότερο. Έπειτα περιμέναμε για το επόμενο που θα προέκυπτε. Τέλεια. Έτσι δουλέψαμε στα πέντε albums που κυκλοφορήσαμε μετά το 2005. Πάντως, το να μπαίνουμε για πρώτη φορά στο δικό μας studio το θυμάμαι σαν χθες.

Το νέο σας κομμάτι “Leave No Cross Unturned” είναι το πιο μακροσκελές σας. Ποια είναι η ιστορία του;
Στην αρχή ήταν όπως όλα τα άλλα, απλό speed metal. Μόνο που… όταν τα μισά του κομμάτια είχαν ολοκληρωθεί. Ήθελα ένα τεράστιο μεσαίο σημείο όπου δεν θα ήταν ένα φυσιολογικό speed metal τραγούδι, αλλάξαμε τις βασικές νότες και το μετατρέψαμε σε περισσότερο solo κομμάτι. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω πάλι υλικό παρόμοιο με Celtic Frost, με την εισαγωγή ενός metal riff φυσικά. Ύστερα ήταν η ώρα να επαναλάβουμε το πρώτο μισό του τραγουδιού και μετά να ολοκληρώσουμε με ένα σύντομο medley. Τότε το κομμάτι έπιανε εννέα με δέκα λεπτά χωρίς να έχουμε κάποιο ουσιώδες τελείωμα. Διάλεξα λοιπόν ένα παλιό riff που είχα υπ’ όψην. Ένα από τα πολλά που είχα στο MP3 με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε στους Darkthrone. Πολλά άλλα τα πέταξα βέβαια. Έτσι αποφάσισα να εντάξουμε αυτό το riff σαν τελείωμα, μετά από μικροεπεξεργασίες φυσικά. Το τραγούδι έγινε τεράστιο και εγώ θέλησα να σβήσω οτιδήποτε μετά το ένατο λεπτό. Ο Ted με παρακάλεσε να το ξανασκεφτώ. Έτσι κι έκανα.

Δέχεστε ακόμα παράπονα για την αλλαγή στην μουσική σας κατεύθυνση;
Όλη την ώρα! H γυναίκα μου στο παντοπωλείο μου πέταξε ένα donut επειδή δεν της αρέσει ο τρόπος που αλλάξαμε από το epic death doom metal του 89’ στο death thrash (γέλια). Συνηθισμένα πράγματα.

Πιστεύεις ότι αυτή η αλλαγή θα είναι και η τελευταία για τους Darkthrone;
Νομίζω πως μέχρι τώρα αλλάζουμε ασταμάτητα και πως αυτή θα είναι και η συνέχεια μας. Σαν εσένα κι εμένα. Είμαστε ένα επιστημονικό project μπάντας, όχι τεχνικό, παίζουμε ότι μας αρέσει περισσότερο εκείνη τη στιγμή. Το παίξιμο μουσικής που το βαριέται η ίδια σου η καρδιά το αφήνουμε σε άλλους. Δεν το κάνουμε εμείς. Είμαστε φυσικοί. Ακουγόμαστε φυσικοί, τα drums και το μπάσο μας έχουν drums και μπάσο μέσα τους, αντίθετα με το 90% των συγκροτημάτων που προσπαθούν να ακούγονται “παλιά” (γέλια).

Τι θες να εκπροσωπήσεις μέσω των Darkthrone;
Αγάπη για το πραγματικό metal, το παλιό metal, αυτό των 80s κυρίως. Δηλαδή που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι αντλούσαμε τις επιρροές μας, πίσω στο 1991; Ήταν το black metal των 80s, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπήρχε black metal στα 90s. Βρίσκω διασκεδαστικό το γεγονός ότι άνθρωποι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν.

Υπάρχουν μέρη της ιστορίας της μπάντας που απλά απορρίπτεις;
Η εύκολη απάντηση είναι το κακό παίξιμο στο πρώτο demo. Όχι ότι δεν είχε και τη δική του ομορφιά. Ήταν όμως χειρότερο όταν αναγκαζόμασταν να έχουμε τεχνητό ήχο στον πρώτο μας δίσκο. Κάπως έτσι ο πόλεμος μου ενάντια στον μοντέρνο ήχο συμπεριλαμβάνει εκείνο το album, κάνει την μάχη μου ακόμα πιο προσωπική. Hooka Hey θάνατος σ’ αυτόν τον μοντέρνο metal πλαστικό ήχο.

Πως είναι να αποτελείτε σημαντικό μέρος της Νορβηγικής ιστορίας του black metal; Τι θέση πιστεύεις ότι διατηρείτε σ’ αυτή τώρα;
Αυτή η σκηνή έχει τις καλύτερες μπάντες της Νορβηγίας αυτή τη στιγμή. Και άλλες όμως τα πάνε καλά, με 90s ήχους τύπου Nettlecarier και Isvind. Όπως και να ‘χει, προτιμώ τα παλιά πρόσωπα ονομάτων όπως Aura Noir και Faustcoven για παράδειγμα. Η Νορβηγική σκηνή έχει αυτή τη στιγμή τους Mare, One Tail One Head, Vemod, Black Majesty και τους Dark Sonority.

Ξέρεις τις σας επιφυλάσσει το μέλλον;
Έχω δύο τραγούδια έτοιμα για τον επόμενο δίσκο και ο Ted ένα. Δεν ξέρουμε βέβαια το πώς θα ακούγονται στο τέλος. Πιθανώς να αποτελούν μια μικρή εξέλιξη κατά κάποιον τρόπο αλλά αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε καν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνουμε ότι οι Rammstein ή οι Peter Tätgren’s Pain (γέλια).

Ύστερα από τόσα χρόνια συζητήσεων γι’ αυτό το θέμα, πως βλέπεις πλέον τη θρησκεία στους ανθρώπους; Και εννοώ την οποιαδήποτε θρησκεία.
Οι οργανωμένες θρησκείες παραμένουν χάλια…

Πιστεύεις πραγματικά ότι η άγνοια είναι δύναμη; Γιατί;
(Γέλια) Έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση πιστεύοντας ότι σημαίνει κάτι σαν να επιλέγεις να αδιαφορείς, αντίθετα μ’ αυτό που ανακάλυψα πραγματικά ότι σημαίνει, να είσαι δηλαδή ηλίθιος (γέλια). Έτσι έκανα μια μικρή μελέτη.

Πιστεύεις ή ελπίζεις, να γίνει μια τεράστια αλλαγή στην ανθρωπότητα; Ίσως ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε;
Συμβαίνει ακόμα κι αυτή τη στιγμή και ονομάζεται “παγκοσμιοποίηση”. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το δικό μας internet πίσω στα 80s, το ονομάζαμε παγκόσμιο underground metal, ήταν αργό, έμοιαζε όμως με τον τρόπο που λειτουργεί το διαδύκτιο σήμερα. Εμείς που είμαστε 40 έχουμε ζήσει πρωτόγονα 70s και 80s, ακόμα κι από άποψης διακίνησης της μουσικής, μετά η επανάσταση με το όνομα internet πραγματοποιήθηκε επιτέλους. Αυτό σίγουρα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζούσαμε.

Σ’ ευχαριστώ για τη συνέντευξη, πρόσθεσε ότι επιθυμείς.
Θυμηθείτε να ακούσετε τους Hour of 13!!!

318