SATURNUS: “Saturn In Ascension”

Οι Δανοί SATURNUS είναι η παλαιότερη ενεργή death / doom metal μπάντα της χώρας τους και υπάρχουν από το 1991. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, έπαιξαν κάτω από το όνομα “Assesino” και το 1993 άλλαξαν το όνομά τους σε SATURNUS.

Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί μελωδικό death / doom metal με πινελιές του gothic metal, ενώ οι στίχοι τους ασχολούνται με τη θλίψη, την απώλεια και το θάνατο. Το 2013 γιορτάζουν την 20η επέτειο τους, κυκλοφορώντας λίγο πριν το 4ο full-length άλμπουμ τους.

Το “Saturn In Ascension” ηχογραφήθηκε στο Winding Road Studio με τον διάσημο παραγωγό Flemming Rasmussen (Metallica, Morbid Angel, Blind Gaurdian, κλπ.) και κυκλοφόρησε στις 30 Νοέμβρη, 2012. Ο νέος δίσκος γιορτάστηκε με μια καταπληκτική 3 ½ ωρών παράσταση στο Loppen,ονόματι Christiania την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε streaming το βράδυ πριν από την κυκλοφορία του.

Οι SATURNUS είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες doom / death μπάντες στην ιστορία του είδους. Έχοντας κατά νου όλες τις ιστορικές μπάντες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, στο συγκεκριμένο είδος, μπορώ να πω πως είναι το μεγαλύτερο όνομα στη σκηνή και το αποδεικνύουν με αυτή την έκδοση. Μετά το “Veronika …”, έναν υπέροχο δίσκο που βασίζεται σε ένα κακό μυθιστόρημα για πολλούς, ομολογώ πως οι προσδοκίες μου ήταν υψηλές γιατί κατά τη γνώμη μου το  “Veronika …” είχε τα πάντα: ήταν βαρύ, μελωδικό, με τεράστια riffs και solos, εκπληκτικά μέρη από ακουστική και πιάνο.

Όταν πάτησα το play να ακούσω το “Saturn In Ascencion” για πρώτη φορά, παρατήρησα στα πρώτα δευτερόλεπτα του “Litany of  Rain” ότι δεν είχα πέσει έξω. Είναι ακριβώς ότι έπρεπε να έρθει από τους SATURNUS. Φοβερά riff και solo, πανέμορφες μελωδίες, η βαθιά φωνή του Thomas, εκπληκτικά τύμπανα (ο ήχος τους σε αυτό το δίσκο είναι πραγματικά ισχυρός και γεμάτος ενέργεια), όλα τυλιγμένα σε μια παραγωγή που είναι σε θέση να επιτρέπει σε όλα αυτά τα στοιχεία να λάμψουν. Αυτή τη φορά νιώθω τα πλήκτρα να έχουν ένα διαφορετικό ρόλο στη μουσική (οι σχεδόν ουράνιες χορωδίες στα κομμάτια “Litany Of Rain” και “Between” πρόσθεσαν μια πολύ μυστηριώδη ατμόσφαιρα) αλλά νομίζω ότι δεν είναι με έναν τρόπο που μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα της μπάντας.

Σκεφτόμουν ότι οι δύο νέοι κιθαρίστες δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την ίδια μελαγχολική υφή των προηγούμενων άλμπουμ αλλά μερικά κομμάτια όπως το “Forest of Insomnia” και “Between” για παράδειγμα ήταν ένα μεγάλο χαστούκι. Μιλάμε για κλάμα, οι μελωδίες “δεν υπάρχουν” και τα απίστευτα σόλο “μιλάνε”, πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην νιώσεις!

Η χρήση από ακουστικές κιθάρες και πιάνο σε πολλά κομμάτια προσθέτει περισσότερο βάθος και περισσότερα χρώματα, ειδικά στο “A Lonely Passage” (θυμίζει έντονα “For Your Demons”, “Thou Art Free”) που περιέχει και τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά μέρη της Laurie Ann Haus (Autumn Tears, Totesbonden) αλλά και στο “Call Of The Raven Moon” που και αυτό με την σειρά του θυμίζει εποχές “Paradise Belongs To You”.

Συνολικά, πιστεύω ότι εκείνοι που απολαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των SATURNUS θα απολαύσετε και τον νέο δίσκο. Μπορώ να πω πως αυτό το album ήρθε ως δώρο για να κάνει αυτό το χειμώνα αξέχαστο για όλους τους οπαδούς του ιδιώματος. Αυτό δεν είναι ένα “Veronica… 2”, είναι κάτι διαφορετικό και φρέσκο, γι’ αυτό μην χάνετε το χρόνο σας και αρχίστε να αναζητάτε για τις αγαπημένες σας στιγμές σε αυτό το δίσκο αμέσως. Αν ψάχνετε για μελαγχολική ατμόσφαιρα που θα κάνει το κρύο θερμότερο, τότε θα πρέπει να σπεύσετε στο κοντινότερο δισκάδικο!

574