HEAVY LOAD

Πόσες φορές έχω ακούσει τον ύμνο τους “Heavy Metal Angels” στην εφηβεία μου, δε θυμάμαι. Τώρα πια, έχω φύγει από το ιδίωμα το οποίο τόσο πολύ βοήθησαν στον εξελιχθεί, εμφανιζόμενοι λίγα χρόνια πριν τους “θρύλους” Manowar (not my cup of tea, but who cares).

Εκεί στο βορρά, στην γεμάτη δάση Σουηδία, το σωτήριο έτος 1975 τα αδέρφια Wahlquist, Ragne και Styrbjörn αποφάσισαν ότι θέλουν να παίξουν ηρωικό heavy metal. Ονόμασαν το συγκρότημα τους Heavy Load και ξεκίνησαν δουλειά.



Ο Styrbjörn έπιασε τις μπακέτες, ο Ragne την κιθάρα, έστησε και πλήκτρα και άρχισαν παρέα να τραγουδάνε. Λίγο αργότερα, αποφάσισαν να βάλουν και άλλους στο κόλπο, οπότε και έφεραν στο group τον μπασίστα Dan Molén, και σαν τρίο ηχογράφησαν το ντεμπούτο τους, “Full Speed at High Level”, που κυκλοφόρησε το 1978 από την Heavy Sound. H εταιρία λίγο μετά πτώχευσε και τα αδέρφια αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους εταιρία, Thunderload Records!



Μετά από μια σειρά συναυλιών, ο Dan Molén δήλωσε παραίτηση και τη θέση του πήρε ο Torbjörn Ragnesjö και με την πρόσθεση του Eddy Malm (κιθάρα), η μπάντα έγινε τετραμελής. Με αυτή τη σύνθεση, γράφτηκε και το “Metal Conquest” (Mini LP) το Σεπτέμβριο του 1981.

Πλέον με πιο γεμάτο και βαρύ ήχο και με τις κιθάρες να παίζουν κόντρα και με έλεγχο της ίδιας τους της εταιρίας, το μέλλον φαντάζει τρανό. Στη θέση της παραγωγής κάθονται τα αδέρφια Wahlquist και το mini LP, περιέχει μικρά διαμαντάκια, όπως το “You’ve Got The Power” και “Heathens from the North”.



Χωρίς να χάνουν χρόνο, ξεκινάνε εργασίες για δεύτερο full length, με τίτλο “Death Or Glory” και ημερομηνία κυκλοφορίας, Οκτώβριο του 1982. Με εμφανώς καλύτερη παραγωγή, αυτός ο δίσκος είναι ένα κλασσικό metal αριστούργημα, που έχει τραγούδια με πιο προσεγμένους στίχους τώρα και πιο δουλεμένα φωνητικά, αν και όχι αυτά που θα έκαναν τα αυτιά του μέσου ανθρώπου να πεταρίζουν.

Όμως, η παρουσία του “Heavy Metal Angels” στην tracklist το κάνει εξαρχής σημαντικό δημιούργημα. To εξώφυλλο και πάλι έχει τους vikings σαν θέμα, πράγμα καθόλου περίεργο λόγω καταγωγής και η θεματολογία των στίχων θα επηρεάσει στη συνέχεια πολύ κόσμο. Στίχους σαν το “The guitar is my sword and I fight ’till I die” με χορωδιακό ρεφρέν, μου φαίνεται ότι ακούω σε νέες δουλειές ολίγον παραλλαγμένο.

Με ταχύ ρυθμό εξέλιξης και καλυτέρευσης οι Heavy Load παίρνουν θέσεις μπροστά σε μικρόφωνα και μηχανήματα για να δώσουν στους οπαδούς αυτό που περιμένουν. Τη συνέχεια του “Death or Glory”.



Την περίοδο εκείνη στη Σουηδία περιόδευαν οι Thin Lizzy και με έναν μαγικό τρόπο ο Phil Lynott βρέθηκε στο studio μαζί τους και τους έδωσε συμβουλές για την ηχογράφηση των τυμπάνων και εκείνοι του ζήτησαν να παίξει λίγο μαζί τους. Έτσι, ο τρίτος δίσκος των Σουηδών, “Stronger Than Evil” περιέχει και μερικές μπασογραμμές του Ιρλανδού σταρ στο κομμάτι “Free”, το οποίο κυκλοφόρησε και σαν single. Κομμάτια σαν το “Run with the Devil”, “Saturday Night” και “Free” δείχνουν πόσο πολύ καλυτέρευσε η μπάντα μέσα σε ένα χρόνο και σαν ήχος και σαν παίξιμο και στιχουργικά.



Με τέτοια κυκλοφορία λοιπόν, όλοι περίμεναν ένα μέλλον ένδοξο και λαμπρό. Το 1984 η μπάντα περιόδευσε στην Ευρώπη αλλά, δυστυχώς στο τέλος της χρονιάς ο Torbjörn Ragnesjö αποφάσισε να σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, οι Heavy Load θα υπογράψουν συμφωνία διανομής με τη Warner, αλλά παρόλα αυτά o Malm διαφωνώντας για την πορεία της μπάντας και θέλοντας να προσληφθεί κάποιος έμπειρος παραγωγός που θα φέρει μεγαλύτερες συμφωνίες, άφησε τα αδέρφια μόνα τους να συνεχίσουν με τις δικές τους παραγωγές.

Οι Wahlquists ξεκίνησαν να φτιάχνουν το δικό τους Thunderload Studio, όπου θα ηχογραφήσουν αργότερα μπάντες, όπως οι Candlemass, οι Veni Domine και οι Isengard.



Εκεί ηχογράφησαν ένα 45άρι single με τίτλο “Monsters Of The Night”, το 1985 με τον  Andreas Fritz στο μπάσο. Έχοντας ένα πιο εμπορικό τόνο, έδειξε πως ήταν μια προσπάθεια της μπάντας να κάνει κάτι διαφορετικό και ίσως μια απέλπιδα προσπάθεια μεγάλης επιτυχίας στην Ευρώπη. Η περιοδεία που ακολούθησε ήταν αποτυχημένη και μάλιστα και η τελευταία τους.

Αν και κάποια στιγμή ο πρώην μπασίστας των UFO, Paul Gray προστέθηκε στην παρέα των Σουηδών, δεν υπήρξε ποτέ τέταρτη κυκλοφορία.



Οι Hammerfall τον Αύγουστο του 2000 ηχογράφησαν στο studio των αδερφών, μια διασκευή του “Run With The Devil”, όπου και οι Wahlquists έκαναν guest εμφάνιση. Ένα χρόνο αργότερα, το studio πλημμύρισε, τεράστιες οικονομικές απώλειες και η Thundeload Recods χάθηκε μαζί με τα νερά.

Τότε, οι Wahlquists εξαφανίστηκαν από τη μουσική….

1088

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.