The Ex (21/10/12) Six Dogs

Το six dogs φιλοξένησε τους The Ex από την Ολλανδία το βράδυ της Κυριακής αυτής! Συγκρότημα που ξεκίνησε την ιδιαίτερη πορεία του από το 1979 και παραμένει ενεργό μέχρι και σήμερα, αποτελεί κλασικό σχήμα με συνεργασίες από όλες τις πλευρές της ανεξάρτητης αναρχο-πανκ/jazz μουσικής σκηνής.

Φτάνοντας στην πόρτα του μαγαζιού λίγο μετά τις 8 δεν είχε σχεδόν κανέναν απ’ έξω, και ενημερώνομαι πως η εμφάνιση θα ξεκινούσε εντέλει στις 21.30-22.00, πράγμα που ήταν αρκετά ενοχλητικό! Τες πα, μιάμιση ώρα για σκότωμα, μπυρίτσα, παγκάκι, κουβέντα με έναν φίλο…

21.30 μπροστά στην πόρτα και να σου και οι πρώτοι παρευρισκόμενοι. Μπαίνοντας μας υποδέχονται μίνιμαλ μουσικές και μια σκηνή με παράξενα στημένες κιθάρες και κανένα μπάσο… και αυτό μόνο! Γύρω στις 22.15 ακόμα να βγουν οι The Ex, αλλά όπα, κάνει εμφάνιση ο Arnold (κιθάρα/φωνή), να ανακοινώσει μέσα από το μουσικό χαλί πως δεν μπορούν να εμφανιστούν αν δεν σταματήσει το κάπνισμα, παρά μόνο στο μπαρ του six dogs. Αυτά είναι! Περιμένεις που περιμένεις ήδη δυο ώρες, και τώρα ούτε τσιγάρο! Εν τέλει συμμορφώνεται ο κόσμος που είχε φτάσει περί τα 150 άτομα και στις 22.30 υποδεχόμαστε επιτέλους την μπάντα.

Η εμφάνιση των The Ex με αποζημίωσε με το παραπάνω για την όλη καθυστέρηση. Βγαίνουν, χωρίς ποζεριλίκια, καλησπερίζουν το κοινό στα ελληνικά και μπαίνουν κατευθείαν στο ψητό! Και ήταν νοστιμότατο. Αεικίνητοι πάνω στην σκηνή χόρευαν ασταμάτητα στους περίεργους, σχεδόν tribal, ρυθμούς των τυμπάνων, στα οποία η Katherina Bornefeld έδωσε ρέστα, και τις επαναλαμβανόμενες κιθαριστικές ατονίες που μπλέκονταν να δημιουργήσουν ριφ και ρυθμούς χορευτικούς και ανατρεπτικούς συνάμα. 

Είναι δύσκολο να συμπεριλάβει κανείς 33 χρόνια και πάνω από 20 ηχογραφημένες παρουσίες σε ένα σετ, η επιλογές που έκαναν οι The Ex όμως, κάλυψαν τα γούστα του κοινού που συμμετείχε χορεύοντας και κινούμενος. Ο ήχος ήταν μια χαρά, ενώ είχε ένταση καταλάβαινες την κάθε μια από τις τρεις κιθάρες που χρησιμοποιούσαν με κάθε τρόπο ο Arnold, Terrie και Andy, είτε με τα δάχτυλα, πένες, μπαγκέτες, ολόκληρο το χέρι, δημιουργώντας δυναμικές στα κομμάτια. Η φωνή θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο δυνατά να ακούγαμε και τους ανατρεπτικούς όσο και ειρωνικούς στίχους του Arnold.

Οι The Ex τα έδωσαν όλα παρόλα αυτά, διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι δεν έχουν γεράσει ακόμα, πράγμα το οποίο απέδειξαν με ένα σετ χωρίς ανάσα κοντά στην 1 ώρα και 15 λεπτά, πριν αποχωρίσουν από την σκηνή με χειροκροτήματα από το κοινό και ευχαριστίες από τους ίδιους. Ο κόσμος ήθελε και άλλο και λίγο μετά ξαναεμφανίζονται για να παίξουν encore και μας σερβίρουν άλλο ένα κομμάτι. Αφού δεν έφευγε ο κόσμος, παρά κάποιους που προφανώς έφυγαν φοβούμενοι μη δεν προλάβουν τα μέσα (κόντευε επικίνδυνα 12), να σου πάλι οι The Ex με δεύτερο encore! Άλλο ένα κομμάτι καλύπτοντας σχεδόν 1.5 γεμάτη ώρα εμφάνισης και οριστική καληνύχτα από τους The Ex, που ανέλαβαν στο καπάκι από την θέση του μουσικού την θέση του πωλητή του merchandise! DIY κατάσταση, respect!
 
Η εμφάνιση των The Ex κάλυψε την όποια ταλαιπωρία λόγω καθυστέρησης, αν και θα μπορούσε να αποφευχθεί! Όπως και να έχει, ευχαριστήθηκα φασαρίες, ρυθμούς, μελωδίες και μουσικές εκτός νόρμας! Η Κυριακή είχε σωθεί!

The Ex setlist
Words
27 passports
Double Order
Kat Hits Hands
State Of Shock
Addis Hum
It’s not a Virus
Rwanda
Maybe I Was The Pilot
24 Problems
Konono
Bicycle Illusion

447