AMENRA, SYNDROME (22/09/12) An Club

Ακούγοντας ότι οι Amenra θα επισκεφτούν την χώρα μας για δεύτερη φορά, ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μου. Και αυτό γιατί πρώτον θα είχα την ευκαιρία να δω μία από τις καλύτερες post-sludge μπάντες στα καλύτερα τους και δεύτερον γιατί θα σταματούσα πλέον να κατηγορώ τον εαυτό μου επειδή είχα χάσει το live τους την προηγούμενη φορά.

Με την καλύτερη δυνατή διάθεση λοιπόν έφτασα στον An Club λίγο πριν τις 9 και αναρωτιόμουν στον δρόμο πόσο πολύ θα μπορούσαν να μου μαυρίσουν την ψυχή με τις αρρωστημένες μελωδίες τους και τα ψυχωτικά riffs αυτή η τόσο ξεχωριστή μπάντα.

Πριν από τους Amenra όμως την συναυλία θα άνοιγαν οι Syndrome. Πρόκειται για τον κιθαρίστα των Amenra (Mathieu Vandekerckhove) ο οποίος εμφανίστηκε στην σκηνή λίγο μετά τις 10 και ξεκίνησε ένα μαγευτικό ταξίδι που διήρκεσε λίγο παραπάνω από 15 λεπτά.

Μία κιθάρα, samples, και εφέ συνιστούν ένα ambient – drone σκηνικό που παρά την προσμονή του κόσμου για το κυρίως πιάτο έμοιαζε να έχει απορροφήσει τα βλέμματα και την προσοχή όλων. Σκέτη μαυρίλα πραγματικά! Δύσκολα πίστευες ότι αυτό που ακούς είναι αποτέλεσμα ενός μόνο οργάνου και χρειαζόταν να κοιτάξεις προσεκτικά προς την σκηνή για να σιγουρευτείς. Αυτό που άκουσα εκείνη την ώρα με εξέπληξε θετικά (δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό ομολογώ) και παρά την μικρή διάρκεια του set κέρδισε τις εντυπώσεις και με έβαλε πραγματικά σε ένα σκοτεινό μονοπάτι που έμοιαζε ιδεατό ως intro για τους Amenra.

Αφήνοντας ένα σχετικά μεγάλο κενό από την στιγμή που τελείωσαν οι Syndrome (μισή ώρα περίπου) ανέβηκαν στην σκηνή του An Club οι Amenra και πλέον έμενε να δω και να ακούσω αν αληθεύουν οι φήμες για τα τόσο ξεχωριστά τους live και να θα κατάφερναν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μου.

Πρώτες νότες από το “The Pain Is Shapeless, We Are Your Shapeless Pain” και όλα μοιάζουν να είναι έτσι όπως τα περιέγραφαν όσοι είχαν την χαρά να τους δούνε παλιότερα. Πρώτες κραυγές από τον Colin και πλέον ξέρω σίγουρα. Αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό live…

Ήχος τέλειος από το πρώτο δευτερόλεπτο, σπαρακτικές κραυγές που σου ξεριζώνουν την ψυχή και ένα μισογεμάτο μαγαζί σε πραγματική ecstasy. Κουβέντες με το κοινό για εισαγωγές και λοιπές φιλοφρονήσεις δεν υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς μοιάζουν περιττές. Κοιτάζω από πίσω και βλέπω κεφάλια πάνω κάτω, πηγαίνω μπροστά μπαίνω σε ένα χαλαρό moshpit, κοιτάζω λίγο πιο πέρα και βλέπω πρόσωπα να κοιτάνε χαοτικά προς την σκηνή. Με λίγα λόγια απόλυτη ικανοποίηση.

Συνέχεια με “De Dodenakker” και “Razoreater” και τα πράγματα μοιάζουν ακόμη καλύτερα και από όταν ξεκίνησαν. Έχω πλέον και εγώ χαθεί στον όγκο, τον ρυθμό και τις μελωδίες που με περίσσια μαεστρία αποδίδουν ζωντανά οι Amenra. Ο τραγουδιστής μοιάζει να βρίσκεται σε έναν δικό του κόσμο και μερικές στιγμές παρατηρώ ότι με μοιάζει ότι είναι εντελώς “χαμένος”. Απίστευτα ξεχωριστή φωνή που πραγματικά σε συνεπαίρνει και έχει την τάση να σε ψυχοπλακώσει.

Το κομμάτι που έπαιξαν (“Dearborn”) από τον επερχόμενο δίσκο τους (“Mass V”) απλά “τα σπάει” και αυτό φάνηκε και από τις θετικές εκδηλώσεις του κόσμου. Τα “Terziele”, “Am Kreuz” και “Silver Needle Golden Nail” ακολούθησαν και αισίως μετά από περίπου 50-55 λεπτά η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Δυστυχώς μάταια ο κόσμος περίμενε για ένα encore (ακόμη και όταν είχαν ανάψει όλα τα φώτα) μιας και οι Amenra δεν ξανανέβηκαν στην σκηνή.

Η αλήθεια είναι πως 55 λεπτά είναι λίγα. Πολύ λίγα. Και αυτό το άκουγες από όλον τον κόσμο. Σε κανέναν δεν αρκούσε ούτε στο μισό. Δεν λέω να παίξουν 2 ώρες αλλά πιστεύω πως μπορούσαν να μας χαρίσουν ένα εικοσάλεπτο ακόμη ή τουλάχιστον το “Ritual”, που με τόση εμμονή ζητούσε ο κόσμος. Βλέποντας τα προηγούμενα live τους διαπίστωσα ότι η διάρκεια των live τους δεν ξεπερνάει ποτέ την 1 ώρα. Ίσως θα έπρεπε οι διοργανωτές να είχαν βάλει και κάποια άλλη support μπάντα ώστε να μεγάλωνε κάπως η συνολική διάρκεια της συναυλίας.

Και κάτι ακόμη. Το πανό που ήταν πίσω από την σκηνή και στο οποίο παίζονταν διάφορα video που συνοδεύουν πάντα την μουσική των Amenra στα live τους δεν φαίνονταν καθόλου μιας και ήταν ακριβώς στο ύψος της σκηνής. Σε μία μεγαλύτερη σκηνή με περισσότερο χώρο από πάνω θα είχαμε την ευκαιρία να χαθούμε στα visuals και ίσως να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο την μαγεία αυτής της καταπληκτικής μπάντας.

Μπροστά στην εμφάνιση των Amenra τα παραπάνω ίσως μοιάζουν απλές λεπτομέρειες. Και μάλλον έτσι είναι. Οι Amenra είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες μπάντες που έχω δει ποτέ. Έδωσαν ένα εξαιρετικό live και μαζί με το intro των Syndrome κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό σκοτεινό και τόσο αληθινό σκηνικό που άγγιξε όλους όσους βρέθηκαν στο An Club αυτό το Σάββατο. Συγχαρητήρια στην CTS Productions για την διοργάνωση και για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε μία από τις καλύτερες μπάντες του χώρου στην χώρα μας.

Amenra setlist
The Pain Is Shapeless, We Are Your Shapeless Pain
De Dodenakker
Razoreater
Dearborn
Terziele
Am Kreuz
Silver Needle Golden Nail

photos: Nick Paleologos

539

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.