ΜΑΝΤΑS: “Death by Metal”

Λίγο πριν τους Death, την εμβληματική μπάντα του Chuck Schuldiner, ο τελευταίος έγραψε μουσική κάτω από το όνομα Mantas κατά τα έτη 1983 και 1984. Η συλλογή των κομματιών που ξεπήδησαν περιέχει το σύνολο των demo που παράχθηκαν πριν την εμφάνιση των Death και κυκλοφορούν ως “Death by Metal”.

Ο λόγος της κυκλοφορίας τέτοιας συλλογής 11 έτη μετά τον θάνατο του τραγουδιστή/κιθαρίστα ίσως να μην είναι ξεκάθαρος αλλά το “Death by Metal” ακόμη και σήμερα θα απασχολήσει τους οπαδούς του. Περιέχει δύο ή και περισσότερες εκτελέσεις επτά κομματιών τα οποία αποτελούν τον ανεπίσημο πρόλογο ολόκληρης της πορείας των Death. Παρόλα αυτά, κανένα remastering δεν πραγματοποιήθηκε. Όλα τα κομμάτια της συλλογής ακούγονται όπως ηχογραφήθηκαν στα 80s, κατά τη διάρκεια προβών. Γι’ αυτό τον λόγο ο ήχος καθόλη τη διάρκεια του “Death by Metal” είναι κάτω του μετρίου “σκοτώνοντας” μεγάλο ποσοστό των συνθέσεων, τόσο μουσικά όσο και φωνητικά.

Κύριο χαρακτηριστικό των τότε ηχογραφήσεων φαίνεται να είναι ξεκάθαρα οι κιθάρες με μακροσκελή solos, καταιγιστικά riff και death πειραματισμούς που δυστυχώς δεν ενισχύονται από τη ποιότητα του ήχου της κυκλοφορίας. Τα φωνητικά επίσης πνίγονται κυριολεκτικά στη πλειοψηφία των κομματιών.

Μιας και αποτελεί νέα κυκλοφορία που τίποτα ουσιαστικά ανανεωμένο δεν φέρει (απώλεια remastering) αφορά αποκλειστικά και μόνο τους fan του Chuck Schuldiner, άνευ πάντα αξιολόγησης.

432