EVALINE

Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα νέα rock συγκροτήματα, οι Αμερικανοί Evaline, έρχονται στην Ελλάδα στις 13 Οκτωβρίου για να παρουσιάσουν μια δική τους εκδοχή αξιόλογης live εμφάνισης. Με μόλις ένα album στο ενεργητικό τους, το “Woven Material”, καταφέρνουν να απασχολήσουν κοινό και κριτικούς και γι’ αυτό μας μιλάει ο κιθαρίστας τους, Dominic Di Ciano.

Γεια σου Dominic. Μπορείς να μας πεις την ιστορία πίσω από τη συνεργασία σας με τη δισκογραφική εταιρεία της Madonna;
Γεια σου Παναγιώτη! Κοίτα, δεν είναι όσο glamorous ακούγεται. Κάναμε ένα τόνο επαφές στο LA και ο Guy Oseary (σ.σ. ιδιοκτήτης της Maverick Records) μας έκανε τη καλύτερη προσφορά και φάνηκε να καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε περισσότερο απ’ όλους.

Τι σας προσέφερε το “Woven Material”;
Γνωστοποίησε το όνομα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φαίνεται πως ταλαντούχα συγκροτήματα είναι πανταχού παρόντα οπότε βοηθά το να είναι γνώριμο το όνομα μας ανάμεσα σε τόσα άλλα διάφορων χωρών. Η μουσική είναι πολύ σκληρή βιομηχανία άρα και είναι όμορφο να πηγαίνεις εκεί που λίγοι πλέον μπορούν. Είμαστε ατρόμητοι ταξιδευτές, αν τα οικονομικά το επιτρέπουν (γέλια).

Την επιτυχία του “There There” την περιμένατε;
Νομίζω πως σαν μουσικός ποτέ δεν περιμένεις καμία επιτυχία. Εννοώ πως εννοείται πως ελπίζεις γι’ αυτή αλλά ποτέ δεν μπορείς να τη προβλέψεις. Ότι κάνουμε το κάνουμε από πολύ μικρή ηλικία και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες για οτιδήποτε καταφέρνουμε. Αν επρόκειτο για ένα μόνο κομμάτι, αυτό θα ήταν το “There There”, έχει τον εμπορικότερο τόνο.

Σαν επίσημο κομμάτι της φετινής Euro διοργάνωσης βοήθησε την αναγνωσιμότητα σας;
Απόλυτα! Θέλω να πω, έτσι πιστεύω, δεν ξέρεις στα σίγουρα κάτι τέτοιο πριν περιοδεύσεις αλλά είχαμε αρκετή επισκεψιμότητα στο YouTube και γενικότερα στα social media. Ήταν εντυπωσιακό το να παρακολουθούμε αυτές τις αντιδράσεις. Ήμασταν τυχεροί και σίγουρα ευγνώμονες που επιλεγήκαμε.

Χάρη στη ψηφιακή επιτυχία του “Woven Material”, πιστεύεις ότι τέτοιου είδους formats κερδίζουν έδαφος ενάντια στα CDs;
Πιστεύω πως έχει ήδη γίνει αυτό. Οι δισκογραφικές εταιρείες συνεχίζουν εδώ και καιρό να καταρρέουν, υπάρχει ψηφιακή επανάσταση και είτε είσαι είτε δεν είναι συνήγορος αυτού θα πρέπει να το αποδεχτείς. Νομίζω πως όλοι μας αγαπάμε βέβαια τις retail κόπιες, να διαβάζουμε τα ένθετα των CDs και να ανατρέχουμε στις συλλογές των γωνιών μας. Ακόμα φυσικά σκοπεύουμε να κυκλοφορούμε CDs αλλά ή προσαρμόζεσαι ή καταστρέφεσαι.

Ο Steve Forrest εντάχθηκε στους Placebo ενώ εσείς περιοδεύατε μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε καλές σχέσεις με εκείνον και τη μπάντα;
Η συμπάθεια μας για τον Steve είναι όσο το δυνατόν υγιείς και ευγενής αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλω να πω είναι πως βρισκόμαστε μαζί του όποτε βρισκόμαστε στο Λονδίνο και δεν θα μπορούσαμε να τον αγαπάμε περισσότερο, αλλά η ιστορία του χωρισμού μας ήταν εξ’ αρχής παρεξηγημένη και μπερδεμένη. Βασικά, ήμασταν νέοι, ασταθής και σε μια πολύ έντονη φάση σύνθεσης κομματιών, μαζί μάλιστα με ορισμένες διαταραχές εκ των έσω. Καταλήξαμε να παίρνει ο καθείς τον δικό του δρόμο. Ένα περίπου έτος αργότερα ξεκίνησε να παίζει για τους Placebo. Αυτή είναι μόνο η standard ιστορία μιας νεαρής μπάντας που επιδόθηκε σε μια βιαστική αλλά παρόλα αυτά αιτιολογημένη απόφαση. Νομίζω πως η συνέχεια δούλεψε καλά για εκείνον (γέλια).

Έχετε επίσης παίξει με συγκροτήματα όπως Deftones, Dredg και Paper Tongues. Με ποιους μοιραστήκατε τις καλύτερες εμπειρίες;
Το πιθανότερο είναι να συμφωνήσουμε όλοι για τους Placebo. Κάθε φορά που παίζουμε μαζί τους είναι διδακτική εμπειρία (χάρη στον επαγγελματισμό τους) κι επίσης είναι φοβεροί άνθρωποι που γράφουν φοβερή μουσική. Ανυπομονούμε να παίξουμε ξανά μαζί τους.

Είστε πολύ προσεγμένοι στις live εμφανίσεις σας. Πιστεύετε πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιπροσωπεύσετε το όνομα σας;
Η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ παθιασμένοι οπότε και το να εμφανιζόμαστε live είναι κάτι σαν κάθαρση για εμάς. Η σύνδεση που αποκτάς με το κοινό είναι αλλιώτικη από το κάθε τι. Είναι στιγμές που ποτέ δεν θα επαναληφτούν. Το ξέρουμε αυτό, όπως και το κοινό. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον (γέλια). Εκτιμάμε επίσης το γεγονός ότι άνθρωποι πληρώνουν για να μας δουν οπότε και φροντίζουμε να ανταποδίδουμε ευχαριστώντας σε όλα τα επίπεδα. Ένα συγκρότημα σε μια συναυλία είναι κατά την άποψη μου πιο διασκεδαστική αν είναι παθιασμένη σαν να βρίσκεται σε πάρτυ. Οι συναυλίες είναι πολύ σημαντικές και προσωπικά ο λόγος που παίζω μουσική.

Είστε ένα εκ των καλύτερων ανερχόμενων συγκροτημάτων. Είναι αυτό και το “Woven Material” λόγοι να αγχώνεστε για υψηλές προσδοκίες από το κοινό;
Είμαστε; (Γέλια). Μα όχι, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτό ήταν απίστευτο. Νομίζω πάντως πως σαν μουσικοί έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Η επιθυμία να δημιουργήσουμε καλή μουσική υπερβαίνει άγχη και προσδοκίες. Μεγαλώνουμε όμως και η ανάγκη να δημιουργούμε μουσική γίνεται περισσότερο επιφανής, κάτι που αποφέρει μουσική πιο απτή που θα κερδίσει για εμάς μεγαλύτερο κοινό. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το μέλλον. Το “Woven Material” ήταν μόνο η αρχή.

Τι θα ακολουθήσει;
Γράφουμε νέα κομμάτια αυτή τη στιγμή. Όποτε ο χρόνος και τα οικονομικά μας το επιτρέψουν θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις, πιθανότατα με το νέο έτος. Είναι φοβερό να ακούμε ο ένας τις ιδέες που ξεπηδούν από τον άλλο. Όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα. Τέλειες στιγμές.

Ποιο είναι το ενεργό συγκρότημα που εκτιμάς περισσότερο;
Χωρίς καμία αμφιβολία, οι Radiohead. Αποδεικνύουν πως οι ικανότητες τους πλουταίνουν αέναα, πράγμα απόλυτα σπάνιο. Το μόνο συγκρότημα που γνωρίζω πως συνεχώς παράγει προκλητικές σκέψεις, πλούσια μουσική και μοναδικά γραμμένα albums. Είναι η καλύτερη μπάντα της γενιάς μας και εύκολα μια από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Ανυπομονείτε να επισκεφτείτε την Ελλάδα;
Απίστευτα πολύ. Πάντα ήταν όνειρό μας να παίξουμε εκεί και βλέπουμε πως οι άνθρωποι σας μας  περιμένουν εξίσου αγωνιωδώς. Επίσης, υπάρχει τρομερή ιστορία εκεί κι εμείς ανυπομονούμε να φάμε (γέλια). Αγαπάμε το καλό φαγητό και τη μπύρα οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη Dominic, τα τελευταία σχόλια δικά σου.
Ευχαριστούμε που ενδιαφέρεστε! Ανυπομονούμε να παίξουμε στην Ελλάδα και να διασκεδάσουμε με τους ανθρώπους και τη κουλτούρα σας. Εκτιμάμε αφάνταστα το ότι μας αγκαλιάζετε. Ευχαριστούμε και πάλι!

249