LIVADIA EXTREME METAL FEST 2012: INVERACITY, MASS INFECTION, CRUCIFICTION, NECROVOROUS, MORTAL TORMENT, MALICIOUS SILENCE, BLOODY DONATION (14/07/12) Ανοιχτό Θέατρο Κρύας- Λιβαδειά

Ήταν η τρίτη συνεχή χρονιά που επισκέφτηκα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, την Λιβαδειά, για να παρακολουθήσω το 9ο Livadia Extreme Metal Fest. Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ανάμεσα στον Παρνασσό (από Βόρεια) και τον Ελικώνα (από το Νότο) , βρίσκεται η πόλη που φιλοξενεί το συναυλιακό αυτό θεσμό (πλέον).

Η Λιβαδειά έχει απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, ευγενικούς κατοίκους, αρχαία ιστορία και θεσπέσιο φαγητό (πασίγνωστη για το σουβλάκι της). Πέρα από όλα αυτά όμως έχει και τους Mass Infection. Μια death metal μπάντα, τα μέλη της οποίας αποτελούν και τον (φυσικό και ηθικό) αυτουργό του εν λόγο φεστιβάλ. Βέβαια οι Infection δεν είναι και η μόνη μέταλ μπάντα της πόλης, η οποία τείνει να γίνει deathmetaloμάνα.

Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος το φεστιβάλ έλαβε χώρα στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα νερά του ιστορικού ποταμού της Έρκυνας. Ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος που αιφνιδιάζει ευχάριστα τον ανυποψίαστο επισκέπτη με την επιβλητικότητα της τοπογραφίας του. Ότι πιο κατάλληλο αν θέλετε την γνώμη μου, για τον σκοπό του live.



Αμιγώς death metal η σύνθεση και φέτος λοιπόν, με την αυλαία να ανοίγουν οι Bloody Donation (Θεσσαλονίκη) στις 19:05. Μια μπάντα χωρίς δισκογραφική δουλειά την ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ, αλλά οι ηχογραφήσεις για το ντεμπούτο τους ξεκίνησαν την επομένη (όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι) στo Infected στούντιο και με τον George S. (Mass Infection) να έχει αναλάβει την ηχοληψία. Αρχές Οκτώβρη αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω την ολοκληρωμένη τους δουλειά καθώς το υλικό που άκουσα live ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό (προσωπικά αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας). Δεδομένου και του νεαρότατου της ηλικίας των μελών, εκτιμώ πως οι Bloody Donation θα σπάσουν πολλούς σβέρκους στο μέλλον (ίσως να με επηρέασε το παρακείμενο μαντείο του Τροφωνίου και ξεκίνησα να βγάζω “χρησμούς”).

BLOODY DONATION SETLIST
Spread The Hate
Regime Of Bondage
Sacrilege
Political Misery
Insane (Obituary cover)
Excessive Bleeding



Χωρίς χρονοτριβή τη σκυτάλη πήραν οι Λαμιώτες Malicious Silence, επίσης νέο αίμα που βράζει και γεμίζει όλους μας με προσδοκίες. Σε αναζήτηση εταιρείας για την κυκλοφορία της δουλειάς τους και με αλλαγή στην σύνθεσή τους (αποχώρηση του τραγουδιστή) μας απασχόλησαν στο επόμενο 25λεπτο. Εξαιρετικές συνθέσεις (αναζητήστε το demo τους, πραγματικά αξίζει τον κόπο) αλλά μαγκωμένη σκηνική παρουσία (όπως και της προηγούμενης μπάντας-θέμα έλλειψης εμπειρίας που δε μας χάλασε καθόλου όμως). Aν και ήταν η δεύτερη φορά που τους παρακολούθησα ήταν τόσο σύντομο το set που δεν πρόλαβα να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη. Σίγουρα η επιφόρτιση των φωνητικών και κιθαριστικής δουλειάς έδειξε να στριμώχνει λίγο τον frontman (Χρήστος Λιάκος).

MALICIOUS SILENCE SETLIST
Foul Remorse
Bitter
Submissive Supremacy
Acceptable Injustice
A Cynic’s Turmoil
Licensed To Brutalize



Το τρίτο set ανήκε στους Αθηναίους Mortal Torment οι οποίοι βγήκαν στη σκηνή συνοδεία πιστών φίλων τους που τους ξεχώριζες από τις χαρακτηριστικές ιατρικές μάσκες που φορούσαν στα πρόσωπά τους. Παραφωνία τα 2 παλικάρια με το πανό (το οποίο κρατούσαν και ανάποδα-προς την σκηνή αντί προς το κοινό) με το logo της μπάντας και οι οποίοι δε κουνήθηκαν βήμα μέχρι το τέλος και περιόριζαν κάπως το οπτικό πεδίο. Με ένα δυνατό album στις αποσκευές τους (Resuscitation/2011) τους περίμενα πιο σαρωτικούς. Ίσως στο περιβάλλον ενός κλειστού club τους βοηθήσει περισσότερο ο ήχος (ειδικά στην φωνή ακουγόταν εντελώς πριμαριστός ο Giannis Remedy N. ο οποίος είχε ένα “attitude” ποτισμένο σε καταβολές Anselmo). Μην παραβλέψω με την ευκαιρία να γράψω και το ότι την κάλυψη είχε αναλάβει ένας “τοπικός μάστορας” με μικρή, εκτιμώ, σχετική εμπειρία. Παρόλα αυτά, ήταν βελτιωμένος ο ήχος σε σύγκριση με τα προηγούμενα (όσα έχω δει εγώ τουλάχιστον) LEMF’s.

MORTAL TORMENT SETLIST
Exhumed Tormentors
Decomposition In Vomit
Reverse Articulation
Mortal Torment
Amphetamine Murder
The Elbow Throne



Οι επίσης Αθηναίοι Necrovorous βγήκαν στη σκηνή του θεάτρου της Κρύας λίγα λεπτά πριν τις 21:00. Αρκετά demo, αλλαγές μελών αλλά και μια πλήρης δισκογραφική δουλειά (“Funeral for the sane”) είναι κάποιες από τις πτυχές της ιστορίας τους. Με μόνιμο πλέον μπασίστα τον επιβλητικό Grave Defiler (Resurgency) και lead κιθαρίστα τον Soul Extractor, κέρδισαν εντυπώσεις σε σκηνική παρουσία, αλλά έχασαν και σε όγκο στον ήχο τους. Με ένα set κοντά στα 40 λεπτά, ήταν αρκετό να αποσπάσουν το χειροκρότημα μας και μαζί τους αποχαιρετίσαμε και το τελευταίο φως της μέρας για να υποδεχθούμε την πιο άτυχη μπάντα του φεστιβάλ…

NECROVOROUS SETLIST
Succubus Dormitory
Crypt Of The …
Malignant Entrapment
Vilest Of All Dreams
Reek Of Decomposed
Autopsy
Deathknells
Moribund
Master



Στις 10 ακριβώς βγήκαν επί σκηνής οι Crucifiction μετά από αρκετή καθυστέρηση λόγω soundcheck. Ξεκίνησαν με “Pillars Of Ancient Darkness” και όλα έδειχναν ότι οι θερμοκρασίες ανέβαιναν επικίνδυνα. “The Scourging Wreath” και θερμότατα χειροκροτήματα από όλους για την καλύτερη ως εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον μπάντα από άποψη δεσίματος και σκηνικής παρουσίας. Στο κενό όμως του κομματιού που ακολούθησε και σε ένα στραβοπάτημα του μπασίστα (Spyros) είχαμε και τον τραυματισμό του και φυσικά την διακοπή στο set τους. 25 λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε με φορείο στο τοπικό νοσοκομείο και πριν η μπάντα μας αποχαιρετήσει οριστικά για τη βραδιά, εξ ονόματος Sotiriss Amon (κιθάρες) ανακοίνωσαν πως θα έπαιζαν – όπως κι έκαναν – τιμής ένεκεν το “They Come In Slumber” σε instrumental εκτέλεση μαζί με τον Terry Warhead (drums).

CRUCIFICTION SETLIST (όσο πρόλαβαν δηλαδή)
Pillars Of Ancient Darkness
The Scourging Wreath
They Come In Slumber (instrumental guitar+drums)



Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, οι Λεβαδίτες Mass Infection ξεκίνησαν το set τους λίγα λεπτά πριν τις 11 με αρκετά καλό ήχο. Ακούσαμε κομμάτι από το ντεμπούτο, καινούργια τραγούδια από το επερχόμενο δίσκο, σχόλια για το θεσμό του φεστιβάλ και την πορεία του σε όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ δεμένοι μουσικά αλλά αρκετά σφιγμένοι στην σκηνή και με τον εξαιρετικό Giorgos S. (κιθάρα-φωνή), τον άνθρωπο-ήρωα της διοργάνωσης (μουσικός-τεχνικός-οδηγός-ξεναγός-ταξιθέτης δεν ξέρω κι εγώ πόσα άλλα έκανε εκείνη την ημέρα), που δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο να τρέχει για τα πάντα ώσπου ανέβηκε και με την μπάντα του στην σκηνή και τα διαλύσανε όλα. Αναμένουμε πλέον την κυκλοφορία της νέας δουλειάς και της ανακοίνωσης του επόμενου LEMF!

MASS INFECTION SETLIST
Nihilism Reigns
Enslave The Earth
Savagery Incarnate
The Vultures Disposition
Atonement For Iniquity
Heritage
Beholding The Throne
Beyond Perpetuation
Equal To Slime



Το θέατρο της Κρύας δεν ήταν πρωτόγνωρο για τους Αθηναίους brutal deathsters Inveractiy, καθώς είχαν συμμετοχή και σε παλιότερη διοργάνωση. Αυτό που υπήρξε πρωτόγνωρο ήταν το πάρτι που ξέσπασε στο set τους. Αρκετός κόσμος κατέβηκε από τις κερκίδες μπροστά στην σκηνή, headbanging ακόμη και pit! Χωρίς να διεκδικούν δάφνες για τον ήχο τους, είχαν εξαιρετική σκηνική παρουσία και πήραν το κοινό στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. Ακούσαμε και από τους Inveracity υλικό που “έρχεται” (“Self-Forsaken” και “Crackwhore Lust”) καθώς και κομμάτια από όλο σχεδόν τη δισκογραφική τους πορεία. O frontman George έχει μια ιδιαίτερη ισορροπία στο να είναι ταυτόχρονα επαγγελματίας αλλά και γνήσιος μεταλλάς και να κρατά άριστη επαφή με το κοινό (μην τρελαθούμε και τελείως άλλωστε – death metal fest παρακολουθήσαμε).

INVERACITY SETLIST
Behind The Walls Of Derangement
Visions Of Coming Apocalypse
Unconscious
Savagely Beaten
Self-Forsaken (new)
Forced Prostitution
Repulsed By Vaginal Reek
Extermination Of Millions
Crackwhore Lust (new)
Before The Uncreation
She Died In My Arms
Exposing The Semi Humans
Fistfuck Sodomy



Με το live να κλείνει σε ένα ζεστό κλίμα, με πολλά πηγαδάκια, τελευταίες αγορές στο merchandise και τις παρέες να κατεβαίνουν σιγά σιγά προς τα μαγαζιά για τα καθιερωμένα σουβλάκια έπεσε και η αυλαία του LEMF 2012. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, όπου και ελπίζουμε να δούμε ακόμη περισσότερο κόσμο σε ένα συναυλιακό γεγονός που αξίζει την προσοχή αλλά και την έμπρακτη στήριξή μας.

Κάποια σημεία που θα μπορούσαν να προσεχθούν περισσότερο είναι η προσθήκη στη σύνθεση του φεστιβάλ και άλλων μέταλ ιδιωμάτων, ώστε να διευρυνθεί και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Επίσης καλό θα ήταν, λόγο της απόστασης από τον “πολιτισμό” αλλά και των ιδιαίτερα ψηλών θερμοκρασιών στις περιόδους που διεξάγεται η διοργάνωση, να υπάρξει αναψυκτήριο εντός του συναυλιακού χώρου. Είναι πολύ άσχημο να πρέπει να χάσεις κάποια μπάντα για να κατέβεις στην πόλη για ένα μπουκάλι νερό. Επίσης θα μπορούσε να μπει ένα φως στο merchandise για να μπορούμε να ψαχουλεύουμε τα cd και τα tshirt και όσοι δεν κουβαλάμε αναπτήρες ή κινητά. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός φέτος, λίγο περισσότερη προσοχή με τις ιδιαιτερότητες στον ήχο κάθε μπάντας αν δοθεί, μπορεί το LEMF να γίνει ανταγωνιστικό ακόμη και σε αυτό το θέμα.

Στα θετικά επίσης η προσέλευση του κόσμου, για την οποία φέτος είχα κάποια επιφύλαξη. Αν και οι Inveracity δεν αποτελούν “κράχτες” του βεληνεκούς των Rotting Christ ή των Septic Flesh, που φιλοξένησε η Λιβαδειά τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, η προσέλευση μου φάνηκε ικανοποιητική. Και η τιμή του εισιτηρίου ήταν χαμηλή στα 10ε και ο χώρος φανταστικός. Ραντεβού λοιπόν για το καλοκαίρι του 2013.

Photos: Πάνος Μαρίνης / Γιάννης Φράγκος

807