STRATOVARIUS

Είχε περάσει ήδη σχεδόν ένα δεκάλεπτο από την προκαθορισμένη ώρα της συνέντευξης και ο Timo Kotipelto των Stratovarius δεν απαντούσε στις κλήσεις μου. Είχαμε πολλά να πούμε, ελέω της νέας live κυκλοφορίας ονόματι “Under Flaming Winter Skies- Live in Tampere” και όσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση, τόσο λιγότερες ερωτήσεις θα μπορούσα να κάνω. Παρότι θα είτο η δεύτερη φορά που θα συνομιλούσαμε, είχα ακόμη περισσότερα θέματα να συζητήσουμε, μιας και οι εξελίξεις και οι ανακατατάξεις δεν έχουν τελειωμό για τους Φιλανδούς. Και πάνω που ήμουν έτοιμος να ψάξω να βρω ποιος αρμόδιος έκανε λάθος με τις ώρες, δοκίμασα για τελευταία φορά να ξανακαλέσω…

Καλησπέρα Timo! Που ήσουν ρε συ; Είχα αρχίσει να πιστεύω πως είχε γίνει κάποιο λάθος στη συνεννόηση!
Έχεις δίκιο Στέφανε, αλλά μου έπιασε την κουβέντα μια συντάκτρια από την Ολλανδία και δεν έλεγε να το κλείσει! Τώρα όμως είμαι όλος δικός σου! (γέλια)

Λοιπόν, μιας και χάσαμε κάπως χρόνο, ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό! Από την τελευταία που μιλήσαμε έχουν αλλάξει πολλά στους Stratovarius…
Όντως! Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν! Λίγο καιρό μετά τη συνέντευξη στην οποία αναφέρεσαι, ο Jorg (σ.σ. Michael, drums) μας ανακοινώσε πως θα αποχωρούσε από τη μπάντα μετά από το επόμενο album και την περιοδεία του. Ήταν κάτι λοιπόν που το γνωρίζαμε καιρό τώρα. Όπως είχε συμφωνηθεί λοιπόν, ο Jorg θα σταματούσε ύστερα από το “Elysium” και την περιοδεία με τους Helloween.

Ο λόγος;
Ο Jorg είναι ένας πολυάσχολος τύπος! Σκέψου πως δουλεύει σε ένα booking agency, στο οποίο μεταξύ άλλων, κλείνει και τα live των Stratovarius, ενώ παράλληλα κάνει παραγωγή σε δίσκους, συν το ότι συνεργάζεται και με τη διοργάνωση του Wacken Festival. Άμα αναλογιστείς και την κούραση από τις συνεχείς περιοδείες όπως και το ότι περνούσε τόσο πολύ χρόνο μακριά από την οικογένειά του, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σαν απόφαση. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους Stratovarius, μιας και όπως προείπα μας κλείνει τις εμφανίσεις μας!

Δηλαδή η περιπέτεια που είχε με την υγεία του δεν είχε να κάνει με την αποχώρησή του;
Όχι… Σίγουρα μέσω αυτής της περιπέτειας αναθεώρησε πολλά πράγματα για τη ζωή του, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος. Μπορεί να επηρέασε, δε λέω!

Ο “νέος” λοιπόν της παρέας είναι ο Rolf Pilve! Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε;
Κοίτα, εξ αρχής είχαμε αποφασίσει πως δε θέλαμε έναν κλώνο του Jorg, αλλά κάτι διαφορετικό. Όταν βάλαμε στη σελίδα μας στο facebook την αγγελία ότι ψάχναμε νέο drummer, λάβαμε πάνω από εκατό youtube links και πάμπολλα mail! Μετά το αρχικό ξεσκαρτάρισμα, καλέσαμε τους τέσσερις επικρατέστερους στο studio. Ένας από αυτούς ήταν ο Rolf, ο οποίος ξεχώρισε αμέσως! Το παίξιμό του είναι μοντέρνο, τεχνικό και ευέλικτο, κάτι που μας δίνει πολλές προοπτικές για τα μελλοντικά κομμάτια. Και πέρα από εξαιρετικός μουσικός, είναι ένα πολύ καλό παιδί, κάτι στο οποίο δίνουμε μεγάλη σημασία!

Πάντως με τις νέες προσθήκες στη μπάντα, έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των Stratovarius, έτσι;
Εννοείται (γέλια)! Όχι πως έχει σημασία η ηλικία, αλλά σα σύνολο γινόμαστε νεώτεροι!

Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι δεν προσλαμβάνετε “φτασμένους” μουσικούς προκειμένου να κάνουν ντόρο…
Κοίτα, είχαμε αρκετές προτάσεις από πασίγνωστους drummers, των οποίων δε μπορώ να αναφέρω τα ονόματα, αλλά να σου πω την αλήθεια προτιμάμε να έχουμε μέλη που θα έχουν ενθουσιασμό για αυτό που θα κάνουν, παρά επαγγελματίες που δε θα έδειχναν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη μπάντα.

Νέο live album λοιπόν για τους Stratovarius. Το δεύτερο επίσημό σας. Αλήθεια, τόσα χρόνια μπάντα, δεν είναι λίγο περίεργο να έχετε μόλις δύο;
Το περίεργο φίλε μου δεν είναι τα cd! Ξέρεις πόσο καιρό προσπαθούσαμε να βγάλουμε live DVD; Στην αρχή είχαμε μαγνητοσκοπήσει γύρω στο 2000 μια συναυλία στο Μιλάνο, αλλά υπήρξαν πολλά τεχνικά προβλήματα και ο σκηνοθέτης δεν τελείωσε ποτέ τη δουλειά του. Στη συνέχεια μαγνητοσκοπήσαμε μια εμφάνισή μας στο Sao Paolo, το 2005, αλλά ο φωτισμός ήταν τόσο κακός που έκανε όλο το υλικό άχρηστο! Γαμημένη ατυχία! Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, το πετύχαμε (γέλια)!

Να φανταστώ πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή να γυριστεί στη Φιλανδία, έτσι;
Κάλλιστα θα μπορούσαμε να το γυρίσουμε και αλλού! Απλώς, επειδή περιοδεύαμε με τους Helloween, δεν είχε νόημα να μαγνητοσκοπήσουμε ένα ελλιπές set, οπότε κάναμε μερικά extra shows στη Φιλανδία, ένα εκ των οποίων στο Tampere.

Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα;
Ναι, πιστεύω πως βγήκε καλό. Το βλέπω γενικά σαν ένα αναμνηστικό από την τελευταία μας περιοδεία με τον Jorg.

Η επιλογή των τραγουδιών πως έγινε;
Η επιλογή είναι πάντα πρόβλημα, μιας και έχουμε τόσο πολύ υλικό στις πλάτες μας! Έτσι, κανένας δε μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένος… Πάντα θα λείπει κάτι!

Πάντως παραγκωνίστηκαν διάφορα album! Και εντάξει, δε θα σου αναφέρω τα πρώτα τρία, όπου δεν τραγουδούσες καν, αλλά ούτε ένα κομμάτι από τα “4th Dimension”, “Destiny” και “Stratovarius”; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πως αποκλείστηκαν hitάκια τύπου “Against the Wind”;
Ναι, αυτό είναι ένα πολύ καλό κομμάτι… Λογικά θα το παίξουμε όταν ξαναβγούμε στο δρόμο… Συμφωνώ πάντως πως ίσως έπρεπε να βρίσκεται στο “Under Flaming Winter Skies”!

Από την άλλη βέβαια, δώσατε ιδιαίτερο βάρος στο “Visions”, παίζοντας έξι τραγούδια από αυτό… Πολλά δεν είναι;
Ναι, ίσως είναι, αλλά τόσα βγήκαν πάνω στη διαδικασία επιλογής…

Έχοντας κυκλοφορήσει μόλις πέρυσι νέο δίσκο, δε θα ήταν πιο λογικό να είχατε κάτι παραπάνω από αυτόν; Και για να γίνω πιο ξεκάθαρος: το ότι στο διπλό αυτό cd/ dvd δίνετε τόσο βάρος στο παρελθόν σας, και δη στον ομολογουμένως πιο πετυχημένο δίσκο σας, μου δείχνει πως για κάποιο λόγο δεν πολυπιστεύετε τις νέες σας δουλειές και βασίζεστε στη σιγουριά που αποπνέει το παρελθόν του σχήματος…
(παύση) Μήπως θέλεις να μου προτείνεις τι θα ήταν καλύτερο να παίξουμε στην επόμενη περιοδεία μας;

Timo, δεν προσπαθώ να κάνω υποδείξεις, αλλά δε γίνεται να κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας! Το ζήτημα δεν είναι ποια συγκεκριμένα τραγούδια δεν μπήκαν, μιας και γούστα είναι αυτά, αλλά το κατά πόσο ευδοκιμεί μια live κυκλοφορία που από τις δεκαπέντε Stratovarius συνθέσεις, οι έξι προέρχονται μονάχα από ένα δίσκο, δεκαπέντε χρόνων πριν! Στο κάτω κάτω, γιατί ένας οπαδός να μην επιλέξει το “Visions of Europe”;
(ξανά παύση) Δε μπορώ να πω πως έχει άδικο… Ο συλλογισμός σου είναι σωστός και να σου πω την αλήθεια, ούτως ή άλλως έχουμε υπόψη στο μέλλον να κρατάμε μια καλύτερη ισορροπία. Παρόλα αυτά, πίστεψέ με, οι περισσότεροι στην Ευρώπη, είναι αρκετά προσκολλημένοι στο “Visions” και θεωρείται από πολλούς ο καλύτερός μας δίσκος!

Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό… Τέλος πάντων, πάμε στις δύο διασκευές που ηχογραφήσατε… “Burn” από Deep Purple και “Behind Blue Eyes” από The Who. Ποιος τις επέλεξε;
Η ιδέα να παίξουμε διασκευές ήταν του Jorg. Το συζητήσαμε και του έστειλα μια λίστα με τραγούδια και καταλήξαμε σε αυτές τις δύο. Προσωπικά δε μου αρέσει να παίζουμε διασκευές όμως. Έχουμε τόσα τραγούδια που θα μπορούσαμε να παίξουμε στη θέση τους…

Στα λόγια μου έρχεσαι! Λοιπόν, μιας και το “Under Flaming Winter Skies” έχει ηχογραφηθεί στο Tampere της Φιλανδίας, θέλω να μου πεις ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των οπαδών εκεί, με αυτών στην Αθήνα και στο Μιλάνο, όπου είχατε ηχογραφήσει το “Visions of Europe”…
Το σίγουρο είναι πως οι έλληνες και οι ιταλοί ακούγονται περισσότερο (γέλια)! Στο Tampere ειδικά, έχω την εντύπωση πως οι οπαδοί είχαν τρακ λόγω της μαγνητοσκόπησης, γιατί συνήθως είναι πιο εξωστρεφείς. Πάντως στην Ελλάδα, έχουμε πολύ πιο ένθερμο κοινό, οφείλω να το ομολογήσω!

Πως βλέπεις το “Elysium” πλέον;
Εξακολουθεί να μου αρέσει σα δίσκος! Ιδιαίτερα το ομώνυμο κομμάτι! Κατά την προσωπική μου άποψη το “Elysium” είναι καλύτερο και από το “Polaris” αλλά και από το “Stratovarius”.

Συμφωνείς πως σαν κυκλοφορία, είχε πολλά περισσότερα να αποδείξει, μιας και ο Matias (σ.σ. Kupiainen, κιθάρα) δεν ήταν πλέον ο “νέος” του group;
Και το “Polaris” είχε να αποδείξει κάτι και ουσιαστικά είναι αυτό που μας κράτησε ζωντανούς. Από την άλλη όμως, έχεις απόλυτο δίκιο για το “Elysium”! Δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη!

Πέρα από τη λήξη της συνεργασίας σας με τον Jorg, μήπως το Under Flaming Winter Skies” σηματοδοτεί παράλληλα και το τέλος μιας σχετικά δύσκολης πενταετίας για το σχήμα;
Κατά μια έννοια, ναι. Δεν ξέρουμε βέβαια τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά προσωπικά είμαι ιδιαίτερα θετικός!

Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για νέο studio album;
Έχουμε κάποια demo στην άκρη, με τα οποία θα ασχοληθούμε μετά τα festival που θα παίξουμε τον Αύγουστο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, υπολογίζουμε να έχουμε κάτι έτοιμο του χρόνου την Άνοιξη. Άλλωστε, από Σεπτέμβρη και μετά, θα κάνουμε ένα διάλειμμα 5-6 μηνών από τις live εμφανίσεις, προκειμένου να ηχογραφήσουμε νέο υλικό.

Χρόνος για νέο solo δίσκο θα υπάρξει;
Σε καμία περίπτωση (γέλια)! Δε νομίζω πως προλαβαίνω! Παρόλα αυτά, τέλος Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσω μαζί με τον Jani Liimatainen (ex- Sonata Arctica) ένα ακουστικό album. Επίσης, αυτήν την περίοδο διδάσκω φωνητικά σε ένα music camp για παιδιά, οπότε δεν έχω χρόνο να γράψω οτιδήποτε!

Δυστυχώς Timo, ούτε αυτή η συνέντευξη έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή της! Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου και λογικά θα τα ξαναπούμε σε λιγότερο από ένα χρόνο, με την κυκλοφορία της νέας δουλειάς των Stratovarius.
Εννοείται Στέφανε! Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη!

Διαβάστε εδώ την κριτική για το “Under Flaming Winter Skies- Live in Tampere”

207

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.