JOURNEY

Η ιστορία των JOURNEY ξεκινά το 1973 όταν ο κιθαρίστας Neal Schon και ο κημπορνήστας Gregg Rollie προερχόμενοι από το γκρουπ του σπουδαίου κιθαρίστα SANTANA(είχαν παίξει και στο Woodstock) με την καθοδήγηση του γνωστού μάνατζερ Herbie Herbert μαζί με τον Ross Valory στο μπάσο,τον ρυθμικό κιθαρίστα George Tickner και τον ντράμερ Ansley Dunbar(Frank Zappa,J.Mayall) που αντικατέστησε τον Prairie Prince δημιούργησαν αυτή την καταπληκτική μπάντα.

Το όνομά τουςπροέκυψε από τον roadie του γκρουπ JohnVillaneuva.”

Το παρθενικό τους άλμπουμ κυκλοφορεί το 1975 με τίτλο το όνομα τους και είναι εμφανείς οι επιρροές από jazz-rock και progressive συγκροτήματα.

Τα φωνητικά έχουν αναλάβει κυρίως ο GreggRollie μαζί με τον NealSchon ενώ αποχωρεί στη συνέχεια ο GeorgeTickner.

Τον Ιανουάριο του 1976 οι JOURNEY κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο “LookintotheFuture” που περιλαμβάνει την διασκευή του κομματιού των Beatles”It’sAlltooMuch” και το ύφος παραμένει επηρεασμένο σε progressive-rock στυλ.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το “Next” και οι Journey αρχίζουν να κάνουν αίσθηση στην παγκόσμια ροκ κοινότητα.

Το 1977 το γκρουπ ψάχνει απεγνωσμένα για τραγουδιστή ώστε ναγίνει πιο αναγνωρίσιμοτου και αναλαμβάνει προσωρινά ο RobertFleischman όπου ηχογραφεί μερικά τραγούδια ώσπου τελικά το συγκρότημα καταλήγει με τραγουδιστήτον StevePerry που ευτυχώς θα αλλάξει την μοίρα των Journey.

Το επόμενοάλμπουμ τιτλοφορείται “Infinity” καιείναι το πρώτο εμπορικό άλμπουμ του γκρουπ και τα μελωδικά hardrock στοιχεία κυριαρχούν πλέον στον ήχο των Journey.

Τρεις φορές πλατινένιο στην Αμερική με σπουδαία τραγούδια όπως τα “Lights”, “FeelingthatWay”, “Anytime” και “WheelintheSky” και παραγωγό τον RoyThomasBaker των Queen.

Toν Απρίλιο του 1979 ακολουθεί το εξαιρετικό “Evolution” ενώ ο AnsleyDunbar αποχωρεί από το σχήμα και στη θέση του έρχεται ο ντράμερ SteveSmith.

Όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αμερική παίζουν τους Journey αφού το άλμπουμ περιέχει εξαίσια τραγούδια όπως τα “Majestic”, “LovinTouchinSqueezin”, “JusttheSameWay” και ο StevePerry απογειώνει την μπάντα με τις αξεπέραστες ερμηνείες του.

Τον Μάιο του 1980 κυκλοφορούν το έκτο άλμπουμ τους με τίτλο “Departure” και οι Journey καταφέρνουν για πρώτη φορά να αγγίξουν την κορυφή των τσαρτςενώ το τραγούδι “AnyWayYouWantIt” έφτασε ως το νούμερο 25 των καταλόγων επιτυχιών.

Μετά από αυτό το άλμπουμ αποχωρεί ο GreggRollie και την θέση του στα κήμπορντς παίρνει ο JonathanCain από τους Babys.

Ακολουθεί η ηχογράφηση του soundtrackDreamAfterDreamστην Ιαπωνία και το livealbum”Captured“.

To 1981 έρχεται η μεγάλη αποθέωση για το γκρουπ με το καταπληκτικό άλμπουμ “Escape” με τους MikeStone και KevinElson στην παραγωγή να κάνουν φοβερή δουλειά.

Όλο το άλμπουμ είναι ένα greatesthits για τους Journey,εννιά φορές πλατινένιο, στο Νο1 των καταλόγων επιτυχιών με μοναδικά τραγούδια όπως τα “StoneinLove”, “Don’tStopBelievin”, “Who’sCryinNow”, “OpenArms” και το ανεπανάληπτο “MotherFather“.

Μετά τον θρίαμβο του “Escape”,τις soldout συναυλίες με αποκορύφωμα το “LiveinHouston 1981” που κυκλοφόρησε σε video και φαίνεται όλη η μαγεία του γκρουπ στις ζωντανές του εμφανίσεις έρχεται η κορύφωση με το άλμπουμ “Frontiers“.

To “Frontiers“(No2) περιέχει το τραγούδι ύμνο των AOR fans “Seperate Ways“αλλά και τα υπέροχα “Send her my Love”, “Rubicon”, “Chain Reaction”, “Faithfully”(No 12),”Edge of the Blade”(το διασκεύασε πετυχημένα ο Jorn Lande) και “After The Fall”.

Το “Frontiers” έγινε έξι φορές πλατινένιο και φυσικά έφτασε κι αυτό στην κορυφή των τσαρτς αλλά έφερε και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του γκρουπ.

Ο RossValory και ο SteveSmith αποχωρούν από το συγκρότημα και την θέση τους παίρνουν ο RandyJackson στο μπασο και ο LarrieLondin στα ντραμς.

Το 1986 κυκλοφορούν το μέτριο “RaisedonRadio” το οποίο όμως κατάφερε να κάνει τη σχετική εμπορικήεπιτυχία.

Στο μεσοδιάστημα τόσο ο NealSchon όσο και ο StevePerry κυκλοφόρησαν προσωπικές δουλειές αλλά στη συνέχειατο συγκρότημα κουρασμένο από τις τριβές και την ένταση της δουλειάς αποφάσισε να διαλυθεί.

Μετά λοιπόν τη διάλυση του γκρουπ ο πιο δραστήριος από τους υπόλοιπους ήταν ο κιθαρίστας ο NealSchon ο οποίος συμμετείχε στα σχήματα των BadEnglish και Hardline.

Το reunion έγινε το 1995 και μετά από πολλές κόντρες με μάνατζερ κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το πολύ καλό “TrialbyFireτο οποίο έγινε πλατινένιο, ικανοποίησε τους οπαδούςκαι βραβεύτηκε με grammy το τραγούδι τους “ WhenYouLoveaWoman”.

Το reunion όμως τελικά έφερε νέα προβλήματα στις σχέσεις του γκρουπ με αποτέλεσμα να φύγει ο τραγουδιστής StevePerry και να αντικατασταθεί από τον SteveAugeri(TallStories).

Kυκλοφορούν το απογοητευτικό “Arrival” ενώ ο DeenCastronovoπήρε την θέση του SteveSmith στα ντραμς.

Eίχε προηγηθεί η συμμετοχή τους στην ταινία “Αrmageddon” με το τραγούδι “Rememberme”.

To 2002 κυκλοφορούν το Ε.P. “Red 13” και το 2005 το συμπαθητικό “Generations“.

Tην επόμενη χρονιά προκύπτει αλλαγή τραγουδιστή με τον JeffScottSotoνα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με τον NealSchon χωρίς επιτυχία στους SoulSircus.

Όμως ο JeffScottSoto δεν κάθεται για πολύ στους Journey μιας και απολύεται από το γκρουπ και την θέση του παίρνει ο Φιλιπινέζος ArnelPineda(Zoo).

To 2008 οι Journey επιστρέφουν με ένα εξαιρετικό άλμπουμ το “Revelations” με παραγωγό τον τρομερό KevinShirley όπου εκτός από τα φοβερά νέα τραγούδια που ακούγονται στο δίσκο, η φωνή του ArnelPineda είναι αντιγραφή του μοναδικού StevePerry!

Eπίσης επαναηχογράφησαν παλιές επιτυχίες τους με το νέο τραγουδιστή και το κυκλοφόρησαν μαζί με το “Revelations”.

Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο κάτι που είχε να γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του’80.

Οι Journey αυτό τον καιρό συνεχίζουν να παίζουν παγκοσμίως σε χιλιάδες οπαδούς τους που ονειρεύονται την επιστροφή του Steve Perry στο συγκρότημα

Αν και είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί ευχόμαστε νασυνεχίσουν ναπορεύονται με επιτυχία και το ροκ ταξίδι τους να μη τελειώσει ποτέ…


847