RED FANG

Οι Red Fang επισκέφτηκαν την χώρα μας για δεύτερη φορά και δίνοντας μια εξαιρετική παράσταση αποζημίωσαν όλους όσους παραβρέθηκαν στο An Club εκείνο το βράδυ. Λίγη μόλις ώρα πριν ανεβούν στην σκηνή καταφέραμε και συνομιλήσαμε μερικά λεπτά με τον drummer John Sherman και τον κιθαρίστα David Sullivan. Για να δούμε τι μας είπαν για την μουσική τους, την επιτυχία που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια, την μουσική βιομηχανία και πολλά άλλα.

Καλησπέρα! Είναι μεγάλη μας χαρά που είσαστε απόψε εδώ. Επίσης συγχαρητήρια για το καινούργιο σας άλμπουμ. Κατά πόσο είστε ευχαριστιμένοι με το τελικό αποτέλεσμα.
D. Sullivan: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε απόψε εδώ και περιμένουμε ένα δυνατό live. Όσον αφορά το άλμπουμ, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα. Είχαμε συνολικά 17 κομμάτια από τα οποία μιξάραμε τα 14 και από αυτά διαλέξαμε τα 10 καλύτερα για αυτόν τον δίσκο.

Θα κάνετε κάτι με τα κομμάτια που δεν συμπεριλάβατε στον δίσκο;
J.Sherman: Ναι κάτι θα κάνουμε. Ξέρεις, δεν είναι ότι δεν μας άρεσαν αυτά τα κομμάτια. Απλά δεν “κολλούσαν” στο concept του συγκεκριμένου δίσκου. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται ήδη ως bonus κομμάτια σε ορισμένες κυκλοφορίες κτλ.



Υπήρχαν ορισμένα πράγματα τα οποία θέλατε να αλλάξετε ή ακόμη και να βελτιώσετε σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία σας;
J.Sherman: Σίγουρα μου αρέσει αυτός ο δίσκος περισσότερο από τον προηγούμενο. Πιστεύω ότι έχει καλύτερη ροή σαν δίσκος. Η προηγούμενη κυκλοφορία είχε ουσιαστικά κομμάτια από προηγούμενες μικρότερες δουλειές ενώ αυτός ο τελευταίος δίσκος είναι πιο συμπαγής. Το γεγονός ότι είχαμε την δυνατότητα να διαλέξουμε τα κομμάτια που ταίριαζαν περισσότερο στο ύφος του δίσκου ήταν επίσης σημαντικό. Είμαι σίγουρα πολύ χαρούμενος με το Murder The Mountains.

Ο καινούργιος σας δίσκος κυκλοφόρησε από μία “μεγαλύτερη” εταιρία σε σχέση με την προηγούμενη, την Relapse. Παρόλα αυτά είναι γνωστό πως η Relapse είναι μια εταιρία που έχει συνδέσει το όνομα της με τον ακραίο ήχο. Πως είναι η σχέση σας με την συγκεκριμένη εταιρία μέχρι τώρα και είχατε μήπως κάποιους ενδοιασμούς αρχικά, αναλογιζόμενη το πιο ακραίο ύφος της συγκεκριμένης εταιρίας;
J.Sherman: Στην αρχή ήμουνα αρκετά νευρικός εξαιτίας του γεγονότος που ανέφερες αναφορικά με την Relapse μιας και εμείς δεν είμαστε μια “ακραία” μπάντα. Μιλάμε μαζί τους αρκετά και μέχρι στιγμής τα πάντα είναι τέλεια. Είναι πολύ καλοί μαζί μας!
D. Sullivan: Έχουμε εξαιρετική διανομή, κανονίζουν συνεντεύξεις και το όνομα Relapse είναι πολύ γνωστό οπότε είναι σίγουρα ένα συν το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Στα προωθητικά videoς διακρίνουμε μια υψηλή δόση χιούμορ καθώς και μια υψηλή κατανάλωση μπύρας. Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα γι αυτά τα δύο στοιχεία και αν αυτά έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα;
J.Sherman: Ο φίλος μας Whitey McConnaughy είναι ο σκηνοθέτης και ο υπεύθυνος για αυτά τα videos. Σκέφτεται συνέχεια ιδέες για τα videos και επειδή μας ξέρει κάνει πράγματα που σχετίζονται με εμάς σαν άτομα. Απλά πήρε τις προσωπικότητές μας και έφτιαξε τα videos. Αλλά εντάξει, μη νομίζεις ότι πίνω και 100 μπύρες την μέρα (γέλια).
D. Sullivan: Είμαστε απλά φυσιολογικοί άνθρωποι, χαρούμενοι και φιλικοί. Συνήθως στις rock metal μπάντες βλέπεις τύπους που είναι “σκληροί” και που προσπαθούν να φανούν δυνατοί κτλ. Σίγουρα δεν είμαστε έτσι. Μου αρέσει που τα videos μας είναι αστεία και έχουν μια πιο χαλαρή διάθεση. Αρέσει στους ανθρώπους να πίνουν μπύρα, να διασκεδάζουν σπάζοντας πράγματα κτλ. και πιστεύω ότι αυτό είναι πιο κοντά στην φιλοσοφία που οι περισσότερες rock/metal μπάντες έχουν.


Χαρακτηρίζεστε κυρίως ως μια stoner rock μπάντα. Πως θα χαρακτηρίζατε εσείς την μουσική σας;
J.Sherman: Θα έλεγα ότι είμαστε μια “Loud Heavy Rock Band”. Σίγουρα δεν θα μας χαρακτήριζα ως μία metal μπάντα. 
D. Sullivan: Ήμασταν πάντα στην heavy rock πλευρά και σίγουρα δεν προσπαθούμε να κάνουμε ένα μόνο συγκεκριμένο πράγμα στην μουσική μας. Έχουμε μερικά πιο psychedelic στοιχεία ή άλλα πιο ήρεμα και αυτό είναι εντάξει με εμάς από την στιγμή που εμάς μας αρέσει.

Γιατί πιστεύετε ότι κάποιος πρέπει να ακούσει τους Red Fang;
D. Sullivan: Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό για μία μπάντα να έχει καλά κομμάτια και ένα καλό κομμάτι είναι αυτό που έχει μια ροή και μια καλή δομή. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που το έχουμε.
J.Sherman: Επίσης περνάμε πάρα πολύ καλά παίζοντας μουσική και ακόμη και αν οι στίχοι μας είναι κάπως πιο “σκοτεινοί” μερικές φορές η μουσική μας είναι αρκετά διασκεδαστική.
D. Sullivan: Μερικά από τα μέλη της μπάντας συνήθιζαν να παίζουν σε πιο math-rock μπάντες αλλά με τους Red Fang θέλουμε να κρατάμε τα πράγματα απλά. Αν ροκάρει, τότε είναι καλό! Προσπαθούμε να κρατάμε τα πράγματα σε ένα απλό επίπεδο για να είναι η μουσική μας πιο άμεση.

Παρόλο που υπάρχετε σαν μπάντα από το 2005 έχετε καταφέρει να κάνετε μια μεγάλη επιτυχία μόλις τα τελευταία 3 χρόνια. Πως νιώθετε γι αυτή την “αναβάθμιση” σας σαν μπάντα;
J.Sherman: Είναι πολύ περίεργο. Αν μου έλεγες 5 χρόνια πριν ότι θα παίξουμε στην Ελλάδα θα σου έλεγα ότι μπορεί και να γίνει. Αν μου έλεγες ότι θα παίξουμε στην Ελλάδα και ότι το club θα είναι γεμάτο και ο κόσμος θα τραγουδάει τα τραγούδια μας θα σου έλεγα ότι είσαι τρελός!  Είναι εντυπωσιακό! Πέρα από αυτήν την μπάντα, όλοι μας παίζαμε και σε άλλες μπάντες και περιοδεύαμε και τώρα με τους Red Fang ο κόσμος αναγνωρίζεις την μουσική μας και αυτό είναι περίεργο και όμορφο την ίδια στιγμή!



Θα θέλατε να ονομάστε κάποιες μπάντες που χωρίς την ύπαρξη τους οι Red Fang δεν θα υπήρχαν σήμερα;
J.Sherman: Σίγουρα. Οι Black Sabbath, οι Black Flag, οι Melvins, οι Led Zeppelin.
D. Sullivan: Επίσης πολλές 70’s heavy rock bands.
J.Sherman: Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά συγκροτήματα που μας επηρέασαν αλλά σίγουρα δεν θα ήμασταν αυτό που ήμαστε σήμερα αν δεν υπήρχαν οι Black Sabbath, οι Black Flag και οι Melvins.

Πολύς κόσμος “κατεβάζει” παράνομα μουσική από το internet και δεν αγοράζει δίσκους πλέον. Ποια είναι η άποψη σας για το συγκεκριμένο θέμα;
J.Sherman: Πραγματικά δεν ασχολούμαι και πολύ με το συγκεκριμένο θέμα. Σκέφτομαι μόνο να μπορώ να παίζω σε συναυλίες. Μερικές φορές αναρωτιέμαι και μπορεί να ρωτήσω την εταιρία αν έχουμε πουλήσει κάποιον δίσκο αλλά μέχρι εκεί. Μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν είχαμε συνηθίσει να πουλάμε δίσκους και να ζούσαμε από αυτό τα τελευταία 30 χρόνια. Βασικά θέλω απλά ο κόσμος να μπορεί να ακούει την μουσική μας. Αν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους εαυτούς μας με αυτό που κάνουμε τότε είναι ακόμη καλύτερα.
D. Sullivan: Πιστεύω ότι αυτό που έχει πλέον αλλάξει είναι ότι αν θέλεις να ζήσεις από την μουσική παίζοντας σε μία μπάντα πρέπει να παίξεις πολλά live. Δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα από το να πουλάς δίσκους πλέον. Ιδεατά, θα προτιμούσα η μουσική να είναι δωρεάν. Το internet είναι σαν το ραδιόφωνο το οποίο είναι δωρεάν. Όταν κάποιος μοιράζετε την μουσική μας σημαίνει ότι την θεωρεί καλή οπότε πραγματικά δεν με νοιάζει αν το κάνει. Αλλά ιδεατά θα προτιμούσα να μην υπάρχει καμία σύνδεση της μουσικής με τα χρήματα. 

Ποιο κομμάτι σας σας αρέσει περισσότερο να παίζετε live;
D. Sullivan: Μου αρέσουν αρκετά κομμάτια αλλά αυτήν την περίοδο μ’αρέσει πολύ όταν παίζουμε το “Sharks”. Αλλά αυτή η προτίμηση αλλάζει συχνά.
J.Sherman: Νομίζω ότι την συγκεκριμένη περίοδο το αγαπημένο μου να παίζω live είναι το “Malverde”. Α, και το “Wires” επίσης.
D. Sullivan: Συνήθως τα κομμάτια για τα οποία έχουμε γυρίσει videos είναι αυτά που αρέσουν στο κοινό περισσότερο και αυτά είναι και τα κομμάτια που διασκεδάζουμε πολύ όταν τα παίζουμε live μια και το κοινό συμμετέχει περισσότερο.
J.Sherman: Ναι, βοηθάει πολύ ο τρόπος που αντιδρά το κοινό. Μερικές φορές όταν παίζουμε κάποιο καινούργιο κομμάτι και το κοινό κάθεται απλά και μας κοιτάει σκέφτομαι: “είναι τόσο χάλια αυτό το κομμάτι;” (γέλια)

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
J.Sherman: Αφού ολοκληρώσουμε αυτό το tour θα κάνουμε ένα πιο μικρό tour στην Αμερική και μετά θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για να παίξουμε σε ορισμένα φεστιβάλ. Μετά θα κάνουμε ένα μεγαλύτερο tour στην Αμερική και μετά ελπίζω να καταφέρουμε να μπούμε στο studio και να αρχίσουμε να ηχογραφούμε τον καινούργιο μας δίσκο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε μερικά κομμάτια και ελπίζω να έχουμε ένα καινούργιο δίσκο στις αρχές του επόμενου έτους.
D. Sullivan: Κατά την διάρκεια του tour είναι αρκετά δύσκολο να συνθέσεις καθώς μοιράζεσαι έναν μικρό χώρο με πολλά άτομα και συνήθως δεν έχει πολύ χρόνο να καθίσεις και να το κάνεις αυτό. Χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο και θα τον έχουμε όταν τελειώσουμε με το tour και επιστρέψουμε πίσω. Τώρα απλά εξασκούμαστε και θα συνεχίσουμε να γράφουμε μόλις επιστρέψουμε.

Μιας και έχετε παίξει και άλλη μια φορά στην Ελλάδα θα μπορούσατε να μας πείτε πια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό;
J.Sherman: Την προηγούμενη φορά ήταν καταπληκτικά. Ήταν τρελό live. Ήταν ξέρεις η πρώτη φορά που παίζαμε εκτός Αμερικής και πιστεύμε ότι θα κερδίζαμε μερικούς καινούργιους οπαδούς αλλά δεν ξέραμε ότι είχαμε τόσους πολλούς εδώ πέρα. Υπήρχε πολύς κόσμος που ήξερε τους στίχους από τα περισσότερα τραγούδια μας. Ήταν απλά καταπληκτικά!.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σου οπαδούς σας στην Ελλάδα και στους αναγνώστες του Rockway;
D. Sullivan: Περνάμε πολύ όμορφα όταν ερχόμαστε εδώ και θα θέλαμε πολύ να ξανάρθουμε. Και επίσης… keep on rocking!




642

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.