CYNIC: “The Portal Tapes”

Το project Portal μετράει 18 πλέον έτη, όσα και η διάλυση των reunited Cynic, όταν μέλη του group ηχογράφησαν κάτι παραπλήσιο με τους Chris Kringel και Aruna Abrams. Νέα λοιπόν σαν EP κυκλοφορία για τους extraordinary Cynic που δείχνει το σύστημα που φαίνεται να υιοθετεί το για πολλούς αγαπημένο group.

Ο λόγος για το The Portal Tapes, μια ακόμα μοναδική Cynic προσθήκη και εμπειρία. Χωρίς επανηχογραφήσεις και λοιπές ενέργειες ανακαίνισης το συγκρότημα αποδεικνύει, εκτός του “Focus”, ότι εν έτει 1994 έπαιζαν τη μουσική που θα ακούγαμε το 2012 και θα λέγαμε για το πόσο μπροστά είναι. Κι όμως, τα δύο προαναφερθέντα δισκάκια διαφέρουν μεταξύ τους έχοντας μοναδικό κοινό πυλώνα τη μυστηριώδη progressive συμφωνία των Αμερικανών εξερευνητών της metal.

Στο “The Portal Tapes” λοιπόν ακούμε μια πιο χαλαρή και laid back όψη του ενδιαφέροντος αυτού φαινομένου – συγκροτήματος με κύριο χαρακτηριστικό τη μεθυστική φωνή σειρήνας από τη Aruna Abrams. Κάτι σαν beauty and the beast χωρίς το beast σε συνάρτηση με τα φωνητικά του Paul Masvidal, δουλεύοντας πάντως το ίδιο ατμοσφαιρικά. Όπως και ολόκληρο το υλικό του δίσκου βεβαίως.

Σαν σύνολο το “The Portal Tapes”, εκτός των άνωθεν, είναι old school ψυχεδελικό progressive με – ω, τι έκπληξη – μπόλικο αλλά σε χαλαρή φάση πειραματισμό. Πάνω απ’ όλα, μια ενδιαφέρουσα πρόταση.


418