BORKNAGAR: “Urd”

“Quintessence”… ο τελευταίος δίσκος των Borknagar έχοντας τον ICS Vortex στις τάξεις τους κυκλοφορεί στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Με τέσσερις δίσκους και 10 έτη να μεσολαβούν ο σπουδαίος αυτός μουσικός επιστρέφει και το Νορβηγικό σχήμα κυκλοφορεί το ένατο LP του με την ονομασία Urd”.

Αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα για τον ακροατή, για τον εύστοχο πάντως αυτό σημαίνει τον πιο pure avant-garde δίσκο των Borknagar εδώ και κάμποσο καιρό. Η επιστροφή του Vortex, όχι μόνο δυνάμωσε την ισχύ του ονόματος του group, ούτε και περιορίστηκε σε απλά πολύ καλές συνθέσεις. Το Urd, ένας Borknagar δίσκος με  περισσότερα clean (kick- asses) vocals από ποτέ, επιστρέφει στους ιδιοκτήτες τους τα αυθεντικά στοιχεία της στοιχειωμένης και άλλοτε-doom-άλλοτε-black ατμόσφαιρας και την ωριμότητα με την οποία κάποτε εξέπληξαν μέρη απαιτητικών κοινών.

Ο δίσκος είναι ξεκάθαρα φτιαγμένος βασισμένος σε επαγγελματικότητα και ωριμότητα, φαντασία και δημιουργηκότητα, υπομονή (έξι μήνες ηχογραφήσεων) και ανοιχτό μυαλό. Οι Borknagar πλέον φέρουν τρείς φωνές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Vintersorg (αντικαταστάτη του Vortex το 2001) ο οποίος προς ικανοποίηση των οπαδών των Νορβηγών, παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του κατά την επιστροφή του προκατόχου του.

Στη μουσική του “Urd” υπάρχει αρκετή μελωδικότητα (απόλυτα χαρακτηριστικό το instrumental The Plains of Memories), γρήγορα heavy riffs, άψογος συνδυασμός καθαρών και μη φωνητικών σε ένα σχεδόν θεατρικό πλάνο, ποικιλία διαθέσεων και κυρίως ένα πολύ σκοτεινό ύφος. Πόσες φορές έχει ακουστεί κάτι σαν κι αυτό: αυτός είναι σίγουρα στο top 3 των Borknagar. Πόσες φορές ισχύει; “Urd”!


460