ORANGE GOBLIN

Με αφορμή την καταπληκτική καινούργια κυκλοφορία των Orange Goblin, το Rockway βρήκε την ευκαιρία να κάνει κάποιες ερωτήσεις στον κιθαρίστα της μπάντας Joe Hoare. Μπύρες, Black Sabbath, περιοδείες, και πάλι μπύρες. Για να δούμε τι ανακαλύψαμε για όλα αυτά.

Καλησπέρα Joe. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το καινούργιο σας άλμπουμ. Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες δουλειές σας μέχρι σήμερα αν όχι η καλύτερη. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό; Είσαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;
Ευχαριστώ πολύ! Ήταν πολύ χαλαρή και ξεκούραστη η διαδικασία δημιουργίας αυτού του άλμπουμ. Το ηχογραφήσαμε σε εννέα σαββατοκύριακα πράγμα που σημαίνει ότι τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας είχαμε χρόνο να ακούσουμε τα ακατέργαστα ηχογραφημένα κομμάτια και να πειραματιστούμε με αυτά. Συνήθως είμαστε κλεισμένοι σε ένα στούντιο για τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, πίνοντας πάρα πολύ και τρελαίνοντας ο ένας τον άλλον οπότε αυτή τη φορά ήταν μια ωραία αλλαγή μια και είχαμε χρόνο να χαλαρώσουμε και πιστεύω ότι αυτός είναι και ένας λόγος που το άλμπουμ είναι πολύ δυνατό. Οπότε ναι, είμαστε πολύ χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα!

Συνήθως υπάρχει ένα διάστημα 2-3 χρόνων μεταξύ κάθε κυκλοφορίας σας. Αυτή τη φορά χρειάστηκε λίγο περισσότερο. Ποιος ήταν ο λόγος γι αυτή την καθυστέρηση;
Η καθημερινότητα απλά μπήκε στην μέση. Εγώ και ο Chris γίναμε πατεράδες ξανά οπότε περάσαμε τον περισσότερο χρόνο δουλεύοντας, μεγαλώνοντας τις οικογένειές μας και δίνοντας πολλές συναυλίες.

Παρατήρησα ότι η παραγωγή στον καινούργιο σας άλμπουμ είναι κάπως ποιο καθαρή, κάτι που είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τα φωνητικά. Το σχόλιο σου πάνω σε αυτό;
Ο Jamie Dod που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή έκανε μια καταπληκτική δουλειά. Θέλαμε αυτό το άλμπουμ να ακούγετε πιο καθαρό και ταυτόχρονα όσο πιο βαρύ γίνετε προσέχοντας έτσι ώστε όλα τα όργανα και η φωνή να ακούγονται όσο πρέπει και τίποτα να μην είναι υπερβολικά τονισμένο. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά τελικά τα καταφέραμε.

Orange Goblin

Τι μουσική ακούγατε κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ και πως αυτό επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα;
Τα πάντα από John Lee Hooker μέχρι Mastodon. Έχουμε πολύ διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις οπότε απλά τα αναμιγνύουμε όλα μαζί και βλέπουμε!

Γιατί πρέπει κάποιος να ακούσει το καινούργιο άλμπουμ των Orange Goblin;
Γιατί είναι γαμάτο (γέλια)! Σοβαρά τώρα, πρέπει να το ακούσετε γιατί ελπίζουμε πως είναι ένα καλό ροκ άλμπουμ. Είναι κάτι για να ακούσεις πίνοντας μερικές μπύρες πριν βγεις έξω το βράδυ.

Το καινούργιο σας άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη την ίδια μέρα που είχε κυκλοφορήσει και ο πρώτος δίσκος των Black Sabbath. Είναι απλά μια σύμπτωση ή είναι ένας τρόπος να δείξετε τον σεβασμό σας στην μπάντα που σας έχει επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλη;
Απόλυτος σεβασμός στην μπάντα! Είχαμε μια λίστα με ημερομηνίες να διαλέξουμε και αυτή ήταν μία από αυτές, οπότε οφείλαμε να διαλέξουμε αυτή! Οι Black Sabbath είναι μάλλον η μόνη μπάντα που και οι τέσσερις είμαστε πωρωμένοι! Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν οι Orange Goblin.

Θα ήθελες να κάνεις κάποιο σχόλιο για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο T. Iommi; Ποιες ήταν οι σκέψεις σου μόλις το πρωτοάκουσες;
Ήμασταν όλοι καταβεβλημένοι φυσικά και του ευχόμαστε ότι καλύτερο και ελπίζουμε να γίνει καλά σύντομα. Ο Iommi ήταν ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να παίζω κιθάρα και όπως είπα και πριν χωρίς τους Black Sabbath δεν θα υπήρχαν οι Orange Goblin.

Orange Goblin

Θα ήθελες να μας πεις κάτι για τους στίχους του δίσκου; Υπάρχει κάποιο concept στο οποίο βασίζετε στιχουργικά ο δίσκος;
Όχι δεν υπάρχει κάποιο γενικό concept. Ο Ben ήθελε απλά να διασκεδάσει με τους στίχους οπότε κάθε τραγούδι είναι μια διαφορετική ιστορία. Υπάρχει μια μίξη θεμάτων από τη χρήση ναρκωτικών και το τέλος του κόσμου μέχρι τους Hells Angels και ταινίες τρόμου. Ο Ben έχει πολύ ζωηρή φαντασία!

Ποια είναι τα κύρια μηνύματα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο με την μουσική σας;
Το τραγούδι “Stand for Something” είναι το κύριο τραγούδι του δίσκου με ένα ξεχωριστό μήνυμα το οποίο είναι να μην τα παρατάς και να πολεμάς για τα πιστεύω σου! Συνήθως όμως γράφουμε μουσική που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Απλά φεύγουμε από τον πραγματικό κόσμο και ξεχνάμε τα προβλήματα μας για λίγο.

Ο τίτλος του δίσκου, “Eulogy for the Damned”, σε ποιους ακριβώς απευθύνεται;
Ο Ben σκέφτηκε αυτόν τον τίτλο μέσα από τα βάθη του πειραγμένου μυαλού του. Νομίζω ότι αναφέρετε σε βασανισμένες ψυχές καταδικασμένες στην αιώνια κόλαση και όλα αυτά τα χαρούμενα πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την μουσική σκηνή στην Βρετανία και πως θα την σύγκρινες σε σχέση με τα μέσα τις δεκαετίας του ’90 που ξεκινήσατε;
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι η χρήση του internet και των social media όπως το facebook που έχει κάνει πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για καλές μπάντες να διαφημιστούν και να δημιουργήσουν ένα κοινό γύρω από το όνομα τους. Αντίθετα στα μέσα του ’90 θα είχαν μείνει στην αφάνεια. Δεν ακολουθώ και πολύ την μοντέρνα μουσική σκηνή μια και είμαι κολλημένος στα ’70s αλλά φαίνεται να υπάρχουν πολλές αξιόλογες καινούργιες μπάντες αυτή την εποχή.

Orange Goblin

Διασκεδάζετε περισσότερο κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων ή κατά την διάρκεια της περιοδείας;
Είναι και τα δύο τόσο διαφορετικά. Η περιοδεία είναι γαμάτη γιατί κάθε βράδυ είναι ένα πάρτυ αλλά και η περίοδος στο studio είναι εξίσου συναρπαστική γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ακούς ένα καινούργιο κομμάτι να αποκτά συνοχή. Αλλά, αν είχα να διαλέξω νομίζω πως θα διάλεγα, περιοδεία!

Τυχαίνει να ξέρεις κάποια ελληνική μπάντα και αν ναι ποια είναι η γνώμη σου για αυτή?
Οι Lord 13 είναι μια εξαιρετική doom μπάντα και πολύ καλοί φίλοι μας επίσης. Αν δεν τους έχετε δει ακόμη σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί είναι φανταστικοί!

Έχετε παίξει στην Ελλάδα στο παρελθόν οπότε μπορείς να μας πεις την γνώμη σου για το Ελληνικό κοινό;
Δυνατό, διασκεδαστικό, φιλικό και τρελό με την καλή έννοια. Περνάμε πάντα υπέροχα στην Ελλάδα και ανυπομονούμε να ξανάρθουμε!

Ποια είναι τα πλάνα σας για την περιοδεία. Η Ελλάδα βρίσκετε στην λίστα αυτή τη φορά;
Ναι. Και ανυπομονώ να έρθουμε. Θα κάνουμε ένα μικρό tour σε Αγγλία και Ιρλανδία, μετά μερικά festivals και μετά θα έρθουμε στην χώρα σας οπότε έχετε άπλετο χρόνο για να κλείσετε ένα εισιτήριο!

Θα ήθελες να μας πεις την γνώμη σου για την μουσική βιομηχανία και για το παράνομο κατέβασμα αρχείων μέσα από το internet;
Δεν ανακατεύομαι με την βιομηχανική πλευρά των πραγμάτων. Είναι πολύ βαρετό και πολύπλοκο για έναν ηλίθιο σαν και εμένα. Όσον αφορά το παράνομο κατέβασμα είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές μπάντες να βγάλουν κάποια χρήματα αν όλοι κατεβάζουν την μουσική τους δωρεάν. Αλλά έτσι όπως είναι οι συνθήκες τώρα πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν δίσκους οπότε θα προτιμούσα να ακούσει κάποιος την μουσική μας έστω και δωρεάν παρά να μην την ακούσει καθόλου. Εκτός και αν έχει τα λεφτά οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Orange Goblin

Πολλές μπάντες έχουν μοιραστεί την μουσική τους μέσα από το internet δωρεάν. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό;
Νομίζω ότι είναι εντάξει. Η μουσική πρέπει να είναι κάτι με το οποίο μπορείς να δείξεις στον κόσμο τι μπορείς να κάνεις και όχι κάτι συνδεδεμένο με τα χρήματα.

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους οπαδούς σας στην Ελλάδα;
Να πίνετε περισσότερη μπύρα, να ακούτε περισσότερη μουσική και να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Α, και να αγοράσετε τον καινούργιο μας δίσκο και να έρθετε να μας δείτε τον Οκτώβρη!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και εύχομαι σε εσένα και στην μπάντα ότι καλύτερο!


205

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.