BLACK MESSIAH: “The Final Journey”

Απίστευτο κι όμως αληθινό το γεγονός πως οι Black Messiah κλείνουν φέτος, αισίως, τη δεύτερη δεκαετία της διακριτικής καριέρας τους στο Viking metal. Μετά το πρώτο τους concept LP του 2009, “First War of the World” (δεν είναι όσο ενδιαφέρον όσο ακούγεται), στο The Final Journey” στρίβουν προς το πάντρεμα του ιδιώματος τους με το folk.

Αυτό είναι και το στοιχείο που σε σημεία, κυρίως στο δεύτερο κομμάτι που ονομάζεται Der Ring Mit Dem Kreuz, κάνει το νέο album των Black Messiah όσο ενδιαφέρον μπορεί να γίνει. Το εν λόγω, σχεδόν κατακριτέο σχόλιο, δικαιολογείται από την έλλειψη της στοιχειώδους εφευρετικότητας των συγκεκριμένων συνθέσεων οι οποίες θυμίζουν χιλιοειπωμένες μελωδίες απ’ τα παλιά. Όσο για τις λειψές επικές και power στιγμές των κομματιών, η παραγωγή δεν είχε όρεξη να τους κάνει το χατίρι αφού η δυναμικότητα τους φαντάζει απρόσιτο αγαθό.

Αν λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, το “The Final Journey” είναι μια αποτυχία; Όχι, στον δίσκο υπάρχουν δέκα κομμάτια που τουλάχιστον μεταξύ τους διαφέρουν κι επίσης δεν κουράζουν. Τα φωνητικά και τα (σπάνια) solos ανεβάζουν κάπως το επίπεδο του δίσκου ενώ, αν και περιορισμένο, το χιούμορ των Black Messiah κάνει αισθητή τη παρουσία του, ειδικά ανάμεσα σε πιο horror-like κιθαριστικές μελωδίες.


447